Berta Sándor

Android 4.0 - minden eszközön jelen kell lennie a szabvány kezelőfelületnek

A Google azt szeretné, ha a jövőben minden Android 4.0-t futtató készüléken az operációs rendszer Holo nevű alap kezelőfelülete is megtalálható legyen. Amennyiben ez a feltétel nem teljesül, úgy a gyártók nem telepíthetik fel az Android Market alkalmazást.

Az új operációs rendszer esetében az Android Market program telepítésének előfeltétele lesz a Holo megléte. Mindez azt jelenti, hogy az Android 4.0, alias Ice Cream Sandwich szabványos kezelőfelületét a jövőben nem száműzhetik eszközeikről a gyártók. A Holo az Android 3.x (Honeycomb) kezelőfelületének továbbfejlesztett változata. A társaság célja, hogy megkönnyítse a mobil szoftvereket készítők munkáját, mivel a szakemberek így biztosak lehetnek abban, hogy az adott kezelőfelületi elemek minden Android 4.0-s terméken megtalálhatók lesznek és a programjaik minden készüléken zökkenőmentesen futnak majd.


A Google ugyanakkor közölte, hogy nem várja el a gyártóktól, hogy a Holo legyen a szabvány kezelőfelület, minden cégnek lehetősége lesz arra, hogy továbbra is a saját megoldásait részesítse előnyben. A Holo megléte azonban a vállalatok számára elemi érdek lesz, mivel az Android 4.0 frissítéseit az eddiginél gyorsabban terjesztenék és ehhez szükség lesz az új kezelőfelületre is.

A mostani döntés nem érinti viszont a különböző programindító alkalmazásokat. A legtöbb gyártó fejleszt és telepít ilyen programokat a modelljeire. Ezeket a szoftvereket a Google ígérete szerint zökkenőmentesen lehet majd használni az Android 4.0 alatt is. Úgy tűnik, hogy a cég tanult a korábbi hibájából, amikor az Android 3.x bejelentése után megtiltotta a táblagépek gyártóinak, hogy saját kezelőfelületet és programindító alkalmazásokat használjanak, hiszen ezt a korlátozást később feloldották.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • kvp #13
    Eloszor is az androidnak nincs hagyomanyos telepitoje, csak fel kell masolni a keszulekre az image-et. Masodszor mivel linux, ezert indulaskor a pnp alrendszer eldonti milyen hardver van alatta es ha talal valamihez betolti a driveret. Az open source verzio tartalmazza a legtobb drivert, de a hardvergyartok nem mindenhez adnak driver forrast, meg a google-nek sem, ezek a hardverek csak az o disztribuciojukkal mennek vagy le kell lopni roluk a driver binarist. Lehetne egy kozponti disztribucio, de az a microsoft stilusa, vagy 1 fajta hardver, de az meg az apple. A google a fogjatok es vigyetek elvet koveti ami a linuxra amugy is jellemzo.
  • sanyicks #12
    Nem kell... driver kell, mint az összes os-nél.
  • Szefmester #11
    Kicsit felhízlalják a telepítőjét, ami installnál megpróbálja felismerni miféle telefonra is került (vagy táblára/tévére) és azt rakja fel. Kicsit bizonytalanabb lesz a rendszer emiatt (szerintem) de könnyebb lesz frissíteni.
  • kvp #10
    "Nem lesz központi frissítés, mivel különböző telefonokra külön kell optimalizálgatni az Androidot."

    Ez azert nem teljesen igaz. Az alap android tokeletesen tudna futni barmilyen rendszeren amihez van driver-e, csak akkor az osszes keszulek egyforman nezne ki. Ezert van az, hogy minden gyarto kiad egy egyedi disztribuciot. Persze ha valaki valamelyik ingyenes/nyilt disztribuciot valasztja, akkor a gyarto altal kitalalt valtozat helyett az adott disztribucio kulsejet es szoftvereit kapja. (ha nincs open source driver egy adott keszulekhez, akkor egy gyartoi disztribucio driver-ei is felrakhatoak binaris formaban az ingyenes valtozat ala)

    Egyebkent az ios is elmegy minden gepen amihez van driver-e, csak az apple nem ir hozza drivert csak a sajat keszulekeihez. Optimalizalni pedig senki nem optimalizal semmit (legfeljebb a marketinget), nincs ra szukseg. Tobbnyire csak a kepernyoelrendezest (skin-t) szoktak egyedire szabni es minden gyarto felrakja a sajat szoftvercsomagjat. A neves pc gyartok is ezt teszik a windows-zal. A cikk is errol szol, hogy a ket alap skin-nek fent azert kell lennie, hogy lehetoleg minden program kompatibilis legyen minden keszulekkel.
  • 5241451 #9
    Nem lesz központi frissítés, mivel különböző telefonokra külön kell optimalizálgatni az Androidot. Bezony, ez nem csak az iOS sajátja.
  • kvp #8
    "Jó lenne,ha az alaprendszer frissítése gyártótól független lenne."

    Most is az, csak a disztribuciotol fugg, mint minden linux eseten. Az, hogy a legtobb gyarto sajat disztribuciot keszit mar nem a google hibaja. Van hivatalos google valtozat (ez van a dev phone-okon is) es van hivatalos open source (community) valtozat is, ez van a legtobb kinai belso piacra szant gepen.

    Mondjuk azert ez kb. olyan mint az alap linux eseten a shell meglete, ami ugyebar opcionalis, de nelkule nehez szoveges parancsokat kiadni. Most a grafikus feluletre is lesz egy ilyen, ami akkor jon jol, ha valami nem megy a gyarto altal keszitett egyedi grafikus kulsovel. Windows eseten ez a szurke ablakos mod ami a win95 ota nem valtozott es talan meg a win8 is ismerni fogja.
  • gemihu #7
    Jó lenne,ha az alaprendszer frissítése gyártótól független lenne.

  • sanyicks #6
    Zsírkirály. A következő pedig remélhető a központi frissítés lesz, nem tudnak hímtagkodni a gyártók.
  • Zoli007 #5
    Nem tűnt fel az elsőben az _is_ szó, és félreértelmeztem.
  • Garfield #4
    Ugye nem jutottál el a harmadik bekezdésig?