Berta Sándor

Twitterezik a hálózatba kötött tölgyfa

Nem mindennapi kísérletbe kezdtek az Erlangeni Egyetem tudósai. Különböző szenzorokkal láttak el egy tölgyfát, hogy így kövessék nyomon a klímaváltozást. Az érzékelőknek köszönhetően a fa a Twitteren keresztül tudósít arról, hogy mi történt vele.

A kísérletre egy 150 éves tölgyfát választottak ki, majd felszerelték a szél sebességét, a hőmérsékletet és az eső mennyiségét mérő szenzorokkal. Egy különleges adattovábbító modulnak köszönhetően a fa felkerült a Twitterre is, Talking Tree néven. Így bárki láthatja, hogy éppen mi történik a fával, éppen viharral dacol, esőben áll vagy napsütésben fürdik.


A felszerelt érzékelők nem csak a szél sebességéről és irányáról, a hőmérsékletről, illetve a leesett eső mennyiségéről tudósítanak, hanem azt is elárulják a kutatóknak, hogy a tölgy miként reagál ezekre a környezeti hatásokra. Külön szenzor méri, hogy a fa mennyi vizet vesz fel és mennyi csapadékot szállít a leveleihez. Egy úgynevezett dendrométer arról számol be, hogy a tölgy éves szinten milyen mértékben növekszik és mennyivel lett vastagabb az előző esztendőhöz képest a törzse. Végül, de nem utolsósorban egy kamerának köszönhetően bárki megtekintheti magát a fát.

"A különböző klímamodellek szerint az egyik alapvető problémát a száraz nyári időszakok egyre növekvő száma és intenzitása jelenti. A meszes vagy homokos talajban álló fák nagyon szenvednek ezektől az időszakoktól. Ezenkívül a városokban lévő és a melegebb vagy szárazabb környezetnek kitett fákra a jövőben erősebben kell majd figyelni azért, hogy átvészelhessék ezeket az időszakokat" - jelentette ki Achim Bräuning projektvezető. Korábban hasonló projektet indítottak korábban Brüsszelben és New Yorkban is. A belga fővárosban egy bükkfát választottak ki ilyen célokra. Az erlangeni tölgyfa a mért eredményeket rövid szöveges üzenetekké alakítja át és ezeket küldi el a Twitterre.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)