Berta Sándor

Fényévekkel viszi előre a biológiát az internet

A közösségi hálózatok nem csak a mindennapi internetezésben játszanak egyre jelentősebb szerepet, hanem a tudományos életben is. A biológusok munkája során a világháló által nyújtott lehetőségek egyre inkább nélkülözhetetlenné válnak.

"Az internet fényévekkel előre viszi a biológiát. Egyrészt felgyorsítja a munkát, mivel a kollégák a kérdéseiket a közösségi platformokon is feltehetik és ezekre akár órákon belül választ, illetve eredményeket kaphatnak. Másrészt jelentős előnyei vannak a könyvekkel szemben" - jelentette ki Martin Lödl, a Bécsi Természettudományi Múzeum Rovarrészlegének vezetője.

A világháló legnagyobb előnye, hogy egyszerűsíti a színes fotók megjelentetését, ráadásul ez költségmegtakarításokat eredményez, hiszen nem kell a felvételeket papíron tárolni. Emellett az interneten lehetőség nyílik különböző specifikus közösségi oldalak létrehozására, ilyen például a lepkékkel foglalkozó Leafmines, a legyeket tanulmányozó Diptera és a Virtual Herbarium nevű oldal.

A vezető elmondta, hogy ha vannak is hibás bejegyzések, ezek online akár perceken vagy legkésőbb órákon belül kijavíthatók és az egyes élőlényekkel kapcsolatos tudástárak folyamatosan frissíthetők. Lödl hozzátette: ha néhány szakember kijavít egy új bejegyzést, akkor ennek kapcsán rövid időn belül akár egy új közösség is létrejöhet. Emellett a világháló lehetővé teszi az új fajok gyors dokumentálását. Jó példa erre Nicolas Perez Hidalgo spanyol biológusnak, a Leóni Egyetem munkatársának és kollégáinak a ZooKeys nevű folyóiratban megjelentetett anyaga, ami a Schizaphis Piricola Matsumura nevű levéltetűfaj Madrid melletti felbukkanásával foglalkozik. Ez egyébként a 103. Európába behurcolt levéltetűfaj.

Az internet segítségére egy másik jó példa, hogy amikor Devin Bloom kanadai kutató a Guayana folyóiban élő halfajtákat akarta azonosítani, akkor elég volt csak a halak fotóit feltölteni a Facebookra. Az eredmény: kollégái segítségével 24 órán belül (!) gyakorlatilag az összes halfajtát sikerült azonosítania.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • egynyári üröm #5
    no, micsoda expert ez a Bloom hogy könyvtár helyett fészbukozott :D
  • gkalcso #4
    Aki ilyet mond, az akkor kezdte a pályáját, amikor inter'nyet'. Amiről ír, azt anno sok évig csinálta, bejárta a fél világot és még akkor is csak a töredékét érte el. Most pedig arra buzdítja kollégáit, más tudományágak kutatóit, hogy használják ők is. Mi ezzel a gond?
  • Garou #3
    Elkepzeltem, ahogy valaki megfogja a biologiat, es eloreviszi egy fenyevvel.
  • wormwood777 #2
    Azér jó a zinternet mer dejó hogy milyen hamar tudnak egymásnak cikkezni a bijológusok meg színes képek is vannak rajt.
    Ez volt a cikk. Szakadjon meg aki vette a fáradtságot hogy leírja ezt a posvány semmitmondó üres hulladékot. Vagy vki először ült le gép elé és keresett rá vmire aztán rácsodálkozott hogy ez milyen gyorsan működik, vagy 8-12 között össze kellett hozni vmi cikket amiben benne van az internet fejlődése és a biológia és totál be volt tompulva az illető.
    EE EGYSZERŰEN TRASH!
  • Cocogány #1
    A biológusok nagyon szerencsések. Kár hogy a többi tudományág semmit sem tud profitálni az internetből. Most komolyan mi ez a bullshit ?!