Berta Sándor

A globális felmelegedés az internetszolgáltatást is nehezíti

A brit környezetvédelmi, élelmezési és vidékfejlesztési miniszter attól tart, hogy a globális felmelegedés komolyan akadályozhatja a vezeték nélküli kommunikációt és az áramellátást.

Caroline Spelman erről a Climate Resilient Infrastructure nevű tanulmány bemutatásakor beszélt. Az anyag a klímaváltozás várható negatív hatásait gyűjtötte össze, a várható kilátások meglehetősen borúsak. A felmelegedés során nőnek az extrém időjárási helyzetek, heves esőzések következhetnek be, amik az egyre magasabb hőmérsékletekkel együtt komoly károkat és fennakadásokat okozhatnak mind az áramellátásban, mind a távközlési infrastruktúrákban.

Az anyag egyik lehetséges következményként megemlíti a WLAN-megoldások megbízhatatlanabbá válását, és hogy a vezeték nélküli hálózatok hatótávolsága jelentős mértékben lecsökken. Emellett számítani lehet a távközlési adótornyok ledőlésére és a vezetékek károsodására is. "Gazdaságunk hatékony szállítási és kommunikációs hálózatokon, valamint megbízható áram- és vízellátáson alapul. Ha azonban áramszünetek következnek be és a közműszerűen működő szolgáltatások akadoznak akkor a gazdaság sem tud növekedni" - mondta a miniszter.


A több évtizedes élettartamra épített infrastruktúrák esetében már most gondolnak a felmelegedésre

A 76 oldalas, magyarázó grafikonokkal alaposan megtűzdelt dokumentum nem csak a várható hatásokat sorolja fel, hanem igyekszik megoldási javaslatokat is bemutatni. Az egyik javaslat szerint például a környezeti hatásokkal szemben ellenállóbb kapcsolódásokat kell a jövőben alkalmazni. Spelman kiemelte, hogy Nagy-Britannia igyekszik követendő példát kínálni ebben a kérdésben és a következő években átszámítva közel 230 milliárd eurót fordít majd az infrastruktúra fejlesztésére és megerősítésére. Mivel a különböző rendszerek akár 50 vagy 100 évig is működhetnek, így a gyártóknak és a szolgáltatóknak biztosítaniuk kell, hogy a kiépített hálózatok akár a 100 év múlva is ellenálljanak az időjárás viszontagságainak.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • roliika #7
  Nem lájkolom az expert szót.
 • kutanmiki #6
  valószínűleg mire ez valódi probléma lehetne, már más hiperszuper expert kütyüink lesznek és addigra ez már nem lesz probléma
 • jointo #5
  Nahát, mostantól kevesebbet fogok autózni, hogy 40 év múlva is tudja majd wifizni De amúgy szerintem más technikai eszközökre is ugyanilyen hatással lesz a felmelegedés, már a mi a megrongálódást illeti, sőt tovább megyek, másban is. Ha ezek bekövetkeznek, akkor valószínűleg a legkisebb gondunk lesz az, hogy van-e wifi - igazából ezért morbidan vicces ez a cikk, kb mintha azon aggódnának, hogy egy nukleáris apokalipszis után nem lesz térerő...
 • lapaleves #4
  "akkor a gazdaság sem tud növekedni"

  ójaj.
 • egynyári üröm #3
  az igazán kár lenne! az expertül működő wifi a lételemem
 • Tetsuo #2
 • Amergin #1
  Nem az "infrastruktúra károsodása" vagy a "gazdasági növekedés" szent tehene itt a tét, hanem egyáltalán a civilizált világ és az önmagát felzabáló gazdasági-politikai rendszer jelen formájának a fennmaradása, mert az jelen formájában fenntarthatatlan.
  A kérdés csak annyi: mielőtt gyökeresen megváltozik, előtte össze is omlik-e? Ha a "döntéshozó" kreténekre lesz bízva, akkor nem kérdés, hogy mi lesz...