Berta Sándor

India töröltetné a vitatott tartalmakat

Egyre nagyobb nyomás nehezedik a kontinens méretű országban a közösségi hálózatok és más internetes szolgáltatások üzemeltetőire. Helyi bíróságok ugyanis úgy döntöttek, hogy több mint 20 cég köteles törölni a lakosságban ellenérzéseket kiváltó online anyagokat.

Az ítéleteket még karácsony előtt hozták meg, az érintett társaságok között van a Facebook, a Google és a Microsoft. Mindegyik vállalatot kötelezték arra, hogy a képviselőik az új esztendő első hónapjában jelenjenek meg a bíróság előtt és mutassák be, hogy milyen intézkedéseket foganatosítottak a vitatott tartalmak eltávolítására. A megjelenési határidő 2012. február 6. A hírről az Economic Times nevű helyi lap számolt be. A Times of India ugyanakkor arról írt, hogy egy másik bíróság is hasonló ítéletet hozott, ott viszont az intézkedések bemutatásának végső határideje 2012. január 13.

A lépések hátterében az áll, hogy az indiai kormány jelentős mértékben növelni akarja a nyomást az online tartalomszolgáltatókon, és a vitatott, vagy a felhasználókban ellenérzést kiváltó videók, képek és más anyagok tűnjenek el a világhálóról. Elsősorban olyan tartalmakról van szó, amelyek sérthetik az indiai állampolgárok vallási érzelmeit. Emellett a The Wall Street Journal szerint a hatóságok így akarják megakadályozni a helyi politikusokat sértő karikatúrák, viccek és más anyagok internetes megjelenését.

Az illetékes indiai miniszter már december elején bejelentette: a kabinet mindent el fog követni azért, hogy hatékonyan lépjen fel a sértő online tartalmakkal szemben. Az indiai kormány azután fordult a bíróságokhoz, hogy az érintett internetes cégek a kabinet képviselőivel szervezett megismételt találkozón sem voltak hajlandók önként bevezetni a tartalomblokkolást. A Google és a Facebook munkatársai azt hangsúlyozták, hogy természetesen törlik a felhasználási feltételeiket sértő videókat, képeket, illetve szöveges és más fájlokat, azonban a cenzúrához nem akarnak hozzájárulni. Az indiai vezetők visszautasították a cenzúra vádját.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • gkalcso #10
    A srác édesanyja nem az új irányt mutató "kaszt" tagja? Előfordulhat, hogy egy szakma egy helyen megszűnik, mert bezárják a bányát és ehelyett építenek egy gyárat. A bányában a vályatban dolgozók biztonságát kell tartani, az új gyárban pedig a gyártógépen dolgozókét a gyártási folyamat megtervezésével.
  • gkalcso #9
    Új eszközt kezd használni az írányítók kasztja. Ezzel kapja meg a kezdő lökést ;)

    Amúgy a kasztrendszert nem csak ők használják. Nálunk ugyanúgy megvan. Tanárok, vezetők, orvosok, stb. Csak itt szakmának hívják. Ja ezen oldal is egy "kaszt" találkozóhelye, amit például egy gépsoron dolgozó kaszt tagja/szakma művelője igen ritkán látogat, mert nem érdekes számára. Van aki a legalja.hu -t tartja hasonlóan érdekesnek.
  • caius marius #8
    Az egyik rokonom bànyàsz volt, a fia tanult aztàn most màr sokszàmjegyű a fizetése. Nagyon nem kètkezi melós.
  • woar #7
    Azért az idealizmusnak is van határa...
    Ahogy már lentebb írták, a vasutasnak is max villanyszerelő lesz a kölyke, hacsak nem zsenigyerek. Indiában is kiugorhat egy-egy ember, ha van hozzá esze. Legrosszabb esetben kimegy külföldre. Az érinthetetlen, meg ugyan az mint nálunk a putri lakó cigány. Ha lenne is esze, a környezete addig üti amíg el nem megy teljesen. Sem igénye, sem lehetősége nincs. Csak joga... Nem tudom meg van-e a jelenet a Brian életéből:
    "- ...de egy férfi nem tud gyereket szülni!
    - de joga attól még lehet hozzá"
  • caius marius #6
    Cöcõ. Itt azèrt, ha nem teljesen retardàlt az ember, van lehetősège kiugrani. Vagyis inkàbb volt... Sajna nekem eddig csak kedvezőtlen tapasztalatom van indiaiakkal. Sztem ha az usa nem tolnà őket, sehol nem lennènek. Próbàljon meg kiugrani ott egy èrinthetetlen.
  • hunwhite #5
    Itt nem fordulhat elő? Ami késik....
    Ez jutott nekem is eszembe elsőre: Ban #india :DDDDDDDDDD
  • Inquisitor #4
    Még jó, hogy itt nem ... és ezért ilyen itt nem fordulhat elő. :D
  • finizlik #3
    A világ országainak 80%-ban kasztrendszer van de ne zavarjon.

    Az hogy valahol ez nem nyílt az más dolog. De mivel vitted te többre mint a szüleid? Szerintem semmivel, csak mondjuk ők vasutasok voltak te meg villanyszerelő. Ugyan abban a rétegben maradtál
  • caius marius #2
    Ne felejtsük el Indiaiakról szól a cikk. Retkek. Minek egy olyan orszàgba internet ahol mèg mindig a kasztrendszer a kiràly?
  • Sir Quno Jedi #1
    Inkább le kéne tiltani őket a világhálóról végleg és akkor nem lenne rinya. Ez nyílt cenzúra, méghozzá a leggenyesebb fajtából. Nem csodálkozom, hogy nem akartak velük szóba állni a nagyobb cégek, naná. Hova vezetne ez, ha minden ország letiltogathatna egy másik országban üzemeltetett weboldalról ami neki jólesik. Kína saját tűzfalat épített, építsenek ők is, fizessék ki az árát, tessék csak, akkor aztán ők döntik el mi jut át.