Berta Sándor

Németországban is lehetnek hozzáférés-korlátozások

A Kölni Főiskola Médiajogi Kutatóirodája elkészítette azt a jelentését, amelyben az európai uniós tagállamokban alkalmazott szerzői jogi figyelmeztető rendszereket vette górcső alá.

"Az elkészült tanulmány értékes alapot jelent az internetes kalózkodás elleni küzdelemről szóló további vitában. Az ebből az anyagból nyert tapasztalatok alapján kezdeményezünk majd párbeszédet az érintett felekkel és még az idei esztendő első felében dönteni akarunk a kérdésben" - jelentette ki Hans-Joachim Otto, a szövetségi gazdasági és technológiai minisztérium parlamenti államtitkára. A politikus szavaival arra utalt, hogy a német kormány meglehetősen gyorsan dűlőre akar jutni azzal kapcsolatban, hogy átvegyék-e a szerzői jogsértők figyelmeztetésére és interneteléréseinek korlátozására, illetve blokkolására épülő francia HADOPI-modellt vagy sem.

A kölni szakemberek megállapították, hogy a zene-, a film-, a szoftver-, a könyv- és az újságpiacot egyaránt érinti az online kalózkodás, ugyanakkor a forgalomra gyakorolt hatás nehezen határozható meg. A szerzői jogsértések elsősorban a tartalommegosztó és a stream-, valamint a fájlcserélő hálózatokon valósulnak meg. Mindegyik vizsgált rendszer a fájlcserélő platformok segítségével megvalósuló illegális letöltéseket tekinti elsődleges célpontjának. Németországban az ilyen oldalakon történik a szerzői jogsértések körülbelül 20 százaléka. A kölni kutatók egyébként nem csak a jogi, hanem a műszaki lehetőségeket is megvizsgálták és összegezték a tapasztalataikat.

Franciaország mellett hasonló modellt alkalmaznak Írországban is, ugyanakkor már államokban, például Finnországban, Belgiumban és Nagy-Britanniában ezek még nem épültek ki. A német szaktárca március 15-re hívott össze egyeztetést a szerzői jogvédő társaságok és az internetszolgáltatók képviselőivel, ahol megtárgyalják a dokumentum részleteit. A német kormány új alapokra akarja helyezni a szerzői jogi törvényt és könnyen előfordulhat, hogy hamarosan Németországban is bevezetnek egy módosított HADOPI-modellt vagy egy hasonló rendszert.

A német internetszolgáltatók egyébként már most is kiadják a fájlcserélők személyes adatait. A Német Internetgazdasági Szövetség (eco) tavaly rámutatott, hogy a helyi ISP-k - a közelmúlt elmarasztaló bírósági ítéleteinek köszönhetően - havonta (!) 300 000 online forgalmi információt adnak át kényszerből a zene- és a filmipar érdekeit védő szervezeteknek. Az európai uniós tagállamban még soha nem működött ennyire hatékonyan az internetes kalózkodás elleni harc. Kimutatások szerint 2008 óta több mint 20 százalékkal csökkent az online kalózkodási esetek száma.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • himihumi27 #4
  Hahaha! Nem semmi kommentek! Amúgy mx5 kevin gondolatmenetét kicsit továbbgondolva valóban miért nincs arra keret, hogy felvilágosítsák a lakosságot azzal kapcsolatban, hogy a warez-zal anyagi veszteséget okoznak. Nyilván nem megy el mindenki vásárolni azonnal, de nem is látom azt, hogy bármilyen média próbálna tájékoztatni és szemléletet formálni ahelyett, hogy csak a büntetésről szól minden. Másrészt - még mindig mx5 kelvin hozzászólásánál maradva - a warez nyilván nem tűnik el, de a sokan abbahagyják ha finomabb módszereket kell alkalmazni, mert nem fog hozzá érteni.

  Amúgy meg pedig a kiadók itt magukkal toltak ki, mert nem váltottak időben piaci stratégiát. Most eszembe jut az, hogy mindenki a vásárlok igényeinek kielégítése érdekében csinál mindent, ami ugye, nem teljesen így van, hanem egy kiszolgáló rendszert teremtenek és ehhez majd az igényeket próbálják bemagyarázni, mert ezt egyszerűbb megcsinálni, mint a valós igényeket felmérni amit ugye nem is sikerült megtenni: lásd a fizikairól a virtuális hordozókra történő roppant gyors váltás a warez/torrent/stb. képében. Ha, akkor léptek volna, amikor az emberek fejében még az volt, hogy a CD-t/könyvet/DVD-t meg kell venni ha kell a tartalom, nem pedig most amikor mindenki fejébe beleégett, hogy ingyen van, akkor nem itt tartunk most.

  Kár, tényleg kár. Ez senkinek nem jó így, még a kiadóknak sem - nyilván azért lobbiznak. Remélem, hogy 10 éven belül lesz valami normális és fair megoldás.
 • sanyicks #3
  pedig ez mind a szent pijaczot ("demokrácia") szóóógálja he! Náczyrászistá pijaczellenes komenista reakciós nyilasterrorista trappista kutatóiroda!!!!!4444négynégynégy
 • mx5 kevin #2
  A dht pex és magnet url egy csodálatos dolog egy sima szövegként oszhatsz meg fájlokat és a gépek bármi központi dolog nélkül találják meg egymást.Az a szolgáltató aki ügyfelei ellen dolgozik az magával cseszik ki.A VPN és egyébb titkosítás is egy csodálatos dolog.Ha valakinek az egyenes úton az útjába állnak az alternatívákat keres.Kiváncsi lennék hogy fracia és németországban vajon mennyien többen lopják a netet vagy valahogy trükköznek mind olyan országokban ahol nincs cseszegetés.De a népet cseszegetni van keret országot eladni elit kártékony érdekekért kiállni minden külföldi szart beengedni amit az országban meglehet termelni és akkor nincs termelés ezekre van keret oktatásra egészségügyre nincs.Ahol a hatóság azokat cseszegeti akik warezolnak akik meg az utcákon vagy házakból lopkodnak ott meg nincs keret hát ezektől az utólsó fillért elvenném mert ez szégyen.Amúgy azért virágzik a varez mert a többségnek ez érdeke pár multi van akinek ez nem érdeke és a tisztességtelen kapzsi zserbó kezecskék se érnek el hálistennek mindenhová ha x országba bekeményítenek adott oldal ellen az elmegy y országba.Ja igen a nép lesz befenyítve amennyire csak lehet persze csak szép fokozatosan.Ne agódjon senki a warez nemfog megszünni csak finomodik:)
 • DjDano #1
  Egy dolog biztos, minél szélesebb körben lépnek fel a "kalózok" ellen én annál kevésbé érzek késztetést eredeti CD/DVD vásárlásra. Gondolom ezzel sokan így vannak.