Berta Sándor

Az Amazon, a Google és a Microsoft is elutasította az amerikai cenzúraterveket

A Stop Online Piracy Act (SOPA) és a Protect IP Act (PIPA) nevű amerikai törvénytervezetek és azok elfogadása ellen nem csak az internetes szolgáltatások üzemeltetői, hanem számos online és IT-cég is tiltakozott.

A tiltakozó vállalatok között volt a Microsoft, az Amazon és a Google is. A Seattle Times cikkében kiemelte, hogy ugyan a Microsoft nem fog nagy feltűnést keltő akciókat végrehajtani a SOPA és a PIPA elfogadása ellen, azonban a társaság a jelenlegi formájában mind a két törvénytervezet elutasítja és elfogadhatatlannak tartja. "Úgy gondoljuk, hogy a Fehér Ház közleménye konstruktív módon megmutatja a jelenlegi törvényalkotás problémáit, továbbá azt, hogy ezeket minél előbb meg kell oldani. Ugyanakkor lehetőséget ad arra is, hogy a különböző oldalon elhelyezkedő emberek beszéljenek egy jobb útról" - idézte az újság a redmondi konszern közleményét.

A szoftveróriás nem véletlenül utalt a Fehér Házra, amely a múlt héten kiadott közleményében hangsúlyozta, hogy ugyan az illegális másolások és a szerzői jogsértések egy komoly problémát jelentenek, amikre a törvényhozóknak komoly választ kell adniuk, de egyetlen olyan törvényt sem fog támogatni, ami korlátozza a véleményszabadságot vagy aláaknázza a dinamikus, innovatív globális internetet. Könnyen előfordulhat tehát, hogy ha a SOPA-t vagy a PIPA-t el is fogadja az Egyesült Államok Képviselőháza, illetve Szenátusa, akkor azt Obama megvétózza majd.


Az Amazon szintén a két törvénytervezetet elutasítók pártjára állt, mondván: "Bármennyire is elutasítjuk a kalózkodást, minden elszántságunkkal a SOPA ellen foglalunk állást." A cég a jelenlegi formájában mindenképpen elutasítja a jogszabályokat. Ugyanakkor sem a Microsoft, sem az Amazon nem akarja elérhetetlenné tenni az online szolgáltatásait.

A két társaság mellett a Google is a SOPA-t, illetve a PIPA-t ellenzők táborát erősíti. A Google angol nyelvű honlapján a keresőmező alatt arra kérte az amerikai állampolgárokat: közöljék a kongresszusi képviselőkkel, hogy ne cenzúrázzák a webet! Egy külön oldalon elhelyezett anyag mottója pedig: "Vessenek véget a kalózkodásnak, ne a szabadságnak". A Take Action nevű kampány anyagában a keresőcég rámutatott, hogy a tervezeteket elfogadhatatlannak tartja többek között Vint Cerf, számos biztonsági szakértő, az AOL, az eBay, a Facebook, a Twitter, a Firefox, a LinkedIn és a Zynga, továbbá 17 cégvezető. Utóbbiak között van Marc Andreessen, Mitchell Baker, Sergey Brin, Jack Dorsey, Biz Stone, Arianna Huffington és Jerry Yang. Az Egyesült Államok Szenátusa január 24-én dönt a két törvénytervezetről.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Sir Ny #11
    amazon meg microsoft? lol, ezek lópikula, befolyástalan cégek a wikipédiával összemérve mondjuk
  • kvp #10
    "ugyanis a dns tiltásokat root dns szinten oldották volna meg"

    A root dns-ben csak a TLD-k vannak (top level domain). Igy magyar cimeket csak a teljes .hu tartomany tiltasaval lehet letiltani. Minden ez alatti mar magyarorszagon van tarolva. Az amerikaiak csak a sajat nemzeti tartomanyukat es a com, net, org, stb. nemzetkozi domain-eket tudjak befolyasolni. Tovabba teljes orszagokat tudnak levagni, de azt mar nem teljesen, mert van par backup tld szerver mas kontinenseken is. (pl. kinanak es az eu-nak is van sajat)
  • Yv@n #9
    "A vilag tobbi reszet nem erinti a torveny"
    Valójában persze a világ többi részét is nagyon is érinti a törvény, ugyanis a dns tiltásokat root dns szinten oldották volna meg, amit még mindig amerika felügyel. Tehát bármi amit ők legfelső szinten tiltanak, az tiltott lesz nálad is.
  • Boconadi #8
    itt is van: http://goo.gl/fGwgV
  • Ferrer #7
    Csakhogy nem azért csinálták ezt az akciót, hogy te a kis adblockoddal letiltsad.
  • Hungarikum #6
    Aki ért hozzá az megoldotta, s a SOPA után is meg tudná oldali a dolgokat. Nem is neked szólt az üzenet, hanem a maradék 98%-nak. Ő nekik a SOPA s'opa's lenne .)
  • amitakartok #5
    Mintha a Wikipedia annyira leállt volna... AdBlockPlus-ban egyetlen szkriptet kellet letiltani és ment rendesen az oldal.
  • Mardekár #4
    Nagyszerű... pont csak a szóban forgó törvénytervezetekről nincs semmi xD
  • kvp #3
    Legkozelebb probald meg amerikai oldalakkal, amerikai lakcimrol... A vilag tobbi reszet nem erinti a torveny, ezert mashol nem volt ilyen. En szemely szerint jopar helyen belefutottam. (pl. wikipedia)
  • Petka #2
    Én direkt figyeltem az elsötétített oldalakat, de egyet se találtam...