Berta Sándor

DLD 2012 - középpontban a Bit.ly, a Tumblr és a Twitter

A Digital, Life, Design (DLD) nevű konferencián számos sikeres online vállalkozás munkatársa szólalt fel, köztük volt a Bit.ly, a Tumblr és a Twitter képviselője is.

Hilary Mason, a Bit.ly kutatási részlegének vezetője New Yorkban él és többek között Michael Bloomberg helyi polgármester tanácsadója. Emellett társalapítója egy olyan szervezetnek, amely igyekszik tehetséges fiatal programozókat közvetíteni különböző cégeknek. A Bit.ly-t 2008-ban alapították, a szolgáltatás segít lerövidíteni a linkeket. Egyszerűségében nagyszerű és rendkívül sikeres, annak ellenére, hogy a jelentőségét a mai napig sokan alábecsülik. Általa a felhasználók naponta 80 millió linket rövidítenek le és ugyan ennek a biztonsági cégek kifejezetten nem örülnek, de ez a szám egyre növekszik, ennek köszönhetően a feldolgozott adatmennyiség is hatalmas.


Hilary Mason a linkrövidítőről tartott előadást

A Bit.ly használata különösen a közösségi hálózatokon népszerű, azaz a szolgáltatás sikere szorosan összefügg a Twitter térhódításával. A mikroblogot használók ugyanis egy ilyen rövidító nélkül nagyon nehezen tudnának linkeket beilleszteni az üzeneteikbe. Az összegyűjtött adatokat valós időben elemzik. "Pontosan látjuk, hogy mit osztanak meg egymással online az emberek" - jelentette ki Mason. Amennyiben valami rendkívül fontos történik a világban, arról a Bit.ly üzemeltetői azonnal értesülnek. Mason hozzátette, hogy a statisztikákba való bepillantás hatással volt rá is és már jobban megérti a világot.

Jelenleg olyan eszközökön dolgoznak, amelyek lehetővé fogják tenni, hogy egyre részletesebb adatokhoz lehessen hozzájutni, azonban önmagukban ezekkel az információkkal még senki sem ér semmit. Szükség van ugyanis jó algoritmusokra ahhoz, hogy ezeket az adatokat hatékonyan fel lehessen használni.


David Karp

A DLD konferencián David Karp, a Tumblr blogplatform alapítója is beszédet mondott és ezt az alkalmat használta fel arra, hogy nyilvánosságra hozza a szolgáltatáshoz kapcsolódó legfrissebb adatokat. A Tumblr egyre népszerűbb, havonta körülbelül 120 millióan használják és 15 milliárd oldallekérdezést regisztrálnak. A rendszerben jelenleg 42 millió blogot tartanak nyilván, ezeken eddig 16 milliárd posztot jelentettek meg a felhasználók. Karp kitért arra is, hogy okkal nincsen lehetőség arra, hogy valaki megjegyzést fűzhessen az anyagokhoz, ezek a bejegyzések ugyanis szerinte a YouTube-ot egy borzalmas hellyé tették. A Tumblr idei céljai között szerepel, hogy az Egyesült Államokon kívül is egyre népszerűbb legyen, ezenkívül a platform üzemeltetői új bevételi forrásokat keresnek. Karp cáfolta, hogy elhagyná a céget, és leszögezte, hogy nem lesz az Apple munkatársa.


Jack Dorsey
0124koz3.jpg Jack Dorsey, a Twitter társalapítója hangsúlyozta, hogy a mikroblog jóval többet jelent annál, hogy a segítségével rövid üzeneteket lehet megjelentetni az interneten. "A Twitteren az emberek nyilvános vitát folytathatnak, ráadásul valós időben. A szolgáltatás nem csak azoknak hasznos, akik nyilvánosságra hozzák az üzeneteiket. Minden látogató profitál abból, hogy a Twitter segítségével megtudható, éppen mi történik a világban. Emellett az internetezők a véleményük kialakítása során számos szempontot vehetnek figyelembe. A Twitter egy kifejezetten a hírekhez használható eszköz. Egyre többször mondják nekem az emberek, hogy nem nézem meg a híreket, hanem inkább egyből a Twitterre megyek" - mondta a vezető.

Dorsey kiemelte, hogy üzleti modelljük működik, de ugyanakkor még nem lehet látni, hogy a jelenlegi megoldások önmagukban elegendőek lesznek-e a nyereségességhez. A piackutatók azért bíznak a vállalatban: az e-Marketer becslése szerint a Twitter forgalma tavaly közel 140 millió dollár volt, 2013-ban viszont már elérheti a 400 millió dollárt.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!