Berta Sándor

Személyes okok a Google kínai távozása mögött

Ahogy múlnak a napok, úgy válik egyre több információ elérhetővé a Google kínai távozásának valódi háttérokairól.

A webes konszern folyamatosan azt hangsúlyozza, hogy azért hagyja el Kínát, mert megelégelte az internetcenzúrát és a jövőben nem hajlandó együttműködni a helyi hatóságokkal. A Google üzenete egyértelmű: végezzék el a kínai cenzorok a piszkos munkát. Az összkép azonban jóval árnyaltabb. A The Wall Street Journal megszólaltatta Sergej Brint, a Google társalapítóját, aki érdekes gondolatokat osztott meg az olvasókkal. 1979-ben akkor 6 éves orosz kisfiúként vándorolt ki a Szovjetunióból az Egyesült Államokba. Nem véletlen tehát, hogy a Google döntésében Brin személyes élményei is komoly szerepet játszottak. Az azóta milliárdossá váló orosz fiatalember mindent ellenez, ami a diktatúrákra emlékezteti.

"Kína ugyan komoly eredményeket ért el a szegénység elleni küzdelemben, ennek ellenére úgy látom, hogy még mindig az önkényuralom bizonyos jeleit hordozza, különösen igaz ez a cenzúra és a másképp gondolkodók ellenőrzésének kérdésében. Számomra pedig ez zavaró. Négy évvel ezelőtt csak nehezen egyeztem bele abba, hogy elinduljon Kínában is a Google keresője, és hogy a vállalat elfogadja a pekingi cenzúraszabályokat. Mint utólag kiderült, a kompromisszumok túl nagyok voltak. Azóta nagy mértékben romlott a helyzet és különösen igaz ez a 2008-as pekingi olimpia utáni helyzetre. A rezsim még több mindent cenzúráz és még erősebben beavatkozott vállalatunk üzleti ügyeibe. Az utolsó cseppet a pohárban a hackertámadás jelentette" - szögezte le Sergej Brin.

A vezető közölte, hogy a tavalyi akció során nem csak üzleti titkokat loptak el tőlük, hanem az elkövetők megpróbálták megszerezni a kínai kiberdisszidensek e-mail kapcsolatait is. Joggal merül fel a kérdés, hogy a nem kínai támadókat miért érdekelnék ezek az információk? A Google társalapítója összességében sikerként könyvelte el a lépést, mivel ezzel egyértelmű jelzést küldtek más államoknak is, amelyek szintén korlátozni akarják az internethez való szabad hozzáféréseket. Brin példaként említette Ausztráliát, ahol a gyermekvédelemre hivatkozva akarja bevezetni a helyi kormány a számára nem tetsző tartalmak szűrését.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Etinger #28
    Ironikus válasznak szántam :)
  • philcsy #27
    Nem vesztett ezen a google sokat. Lehet hogy sok felhasználó, de annak a nagy része nem a google-t használja. A googlenek pont elég ha megvédi a többi területen a pozícióját. Ehhez viszont jó PR fogás a kínából kivonulás. (Ez utóbbi mondat még rímel is, ugyhogy csak igaz lehet.)
  • narumon #26
    Hát azért Magyarországról is sikerült sokaknak.
  • slickboy #25
    A Google-t utáljuk, de a kínaiakat még jobban.
  • Narxis #24
    Ha most ott marad a Google az országban és aztán ezeket a szerencsétlen kínai "szabadságharcosokat" levadásszák, nincs az a marketing ami lemossa a cégről, hogy nem önként adta át az adatokat. Amúgy is a Baidu a legnépszerűbb kereső Kínában, kétséges, hogy itt is olyan sikeres lett-e volna a Google mint külföldön.

    De biztos vagyok benne, hogy a Google vezetői minden lehetőséget kielemeztek, bár ettől még ez a hír is igaz lehet.
  • bakagaijin #23
    Hát lehet, hogy nem ment, de Kínában a kínai kereső a Baidu sokkal népszerűbb, mint a Google. (Mármint ami a használatot illeti, márkanévként lehet, hogy más a helyzet.)
  • Szemjuel #22
    hehe olvas értelmez okoskodik. ez a folyamat nálad nem valósult meg ;)
  • ziipp #21
    "Na ez itt nem ment, úgy tűnik."
    Vagy mégis? Baidu, a kínaiak keresője. Az indexelt oldalak alapján a Google nagyobb, de azért nem olyan rossz dolog uralni a világ leggyorsabban növekvő internetpiacának kereső szegmensét.
  • djw #20
    csak azt nem kell elfelejteni hogy egy guccit vagy ibm számítógépet lemásolni sokkal egyszerűbb feladat, mint a google keresőalgoritmusát :)

    A kínai recept: gyere kínába, alapíts közös céget az állammal, ellopjuk amit feltaláltál és megcsináljuk olcsóbban. Na ez itt nem ment, úgy tűnik.
  • Amergin #19
    A Daimler-Benz, a Ford, az IBM, a Microsoft, a Gucci, a Wal-Mart, stb, stb, stb, stb....., stb, stb....,stb, stb... vajon mikor fogja ugyanezt megtenni, hmm?
    Hiszen az "elnyomó rendszer elleni erkölcsi felháborodásukban" meg kellene tenniük ugyanezt nekik is, nemde? Avagy mégse annyira büdös az a pénz, hiszen "pénzből él az ember"?
    A gúgl hülye, oszt kész. Ennyi. A kinai vezetés eleve ezt akarta csak hogy nézett volna ki, ha ők tiltják ki a gúglt. Így sokkal elegánsabb