Gyurkity Péter

CES 2012 - ultrabook és Windows 8 az előzetesekben

A fenti két fejlesztés váltotta ki talán a legnagyobb visszhangot az idei rendezvényre készülődő szaksajtóban, és a héten esedékes találkozón mind a hardveres, mind pedig a szoftveres oldalon láthatunk majd érdekes újdonságokat. Az Intel által kitalált és a mai napig büszkén vállalt termékosztály egyelőre adós a kiugró sikerekkel, míg a Microsoft legújabb operációs rendszerének komoly esélye van arra, hogy kedvező fogadtatásra találjon, ám meglepetések mindkét téren előfordulhatnak - afelől viszont kétségünk sem lehet, hogy az idei a táblák éve lesz, egyesek még a teljes mobil szegmens meghódítását is előrevetítik.

A Las Vegas városában kedden induló és pénteken véget érő idei Consumer Electronics Show felvezetésében több szempontból is a különböző ultrabook fejlesztések kapták a főszerepet. Azért fordulhatott ez elő, mert az Intel által teljes mellszélességgel támogatott kategória a korábbi jelentőségét elvesztő netbook, valamint az új slágernek számító tábla PC közé ékelődhet be, itt pedig komoly sikereket arathat az üzleti célú és az otthoni felhasználás terén. Ebben reménykedik legalábbis a processzorgyártó, és kitartásának eredményeként immár több gyártó saját megoldásáról is beszámolhatunk, amelyekről az elmúlt napokban (hetekben) rántották le a leplet.


Példaként említhető a Lenovo, amely ThinkPad T430u néven dobja piacra készülékét. Ebben Intel Core chipek, opcionálisan választható nVidia grafikus vezérlő, valamint legfeljebb 1 TB-os merevlemez kap helyet, kicsinyke méretek és 850 dolláros ár mellett, kifejezetten üzletemberek és egyéb "fontos" személyek számára. A Samsung Series 5 már 900 dollárt kóstál (jól látható, hogy ezzel az árral nem fogják meghódítani a széles tömegeket), ezért cserébe 13 és 14 hüvelykes kijelzőt, ikermagos i5 chipet, 4 GB RAM-ot, SSD és HDD hibridet, valamint AMD Radeon 7550M GPU-t kínál. Az LG a Z330 és Z430 ultrabook-ot kínálja az érdeklődőknek, 13,3 és 14 hüvelykes kijelzővel, i7 chippel, valamint hibrid SSD/HDD tárolópárossal.

Szóba került még a híresztelésekben a Dell, amely szép csendben kivonult a netbook szegmensből, saját megoldásait pedig a kukába hajította. Ők szintén szolgálhatnak némi újdonsággal, hiszen az ultrabook számukra is újabb lehetőséget kínál, hogy megmutassák magukat, méretüknél fogva pedig mindenképpen jelentős lesz egy ilyen lépés. A HP már tavaly bemutatta üzleti célokra szánt saját fejlesztését, amely a Folio 13 nevet kapta, az Acer hasonló megoldásokra támaszkodva szerezné vissza tavaly elvesztett piaci részesedését, a Toshiba pedig szintén jelen van a területen, saját 13 hüvelykes változatával.


Természetesen mindegyik felsorolt készülék esetében a méret és a súly kerül előtérbe, hiszen az ultrabook ezen két jellemző által hivatott meghódítani a piacot. Még olyan valószínűtlen szereplők is kedvet kaptak a beugráshoz, mint az Észak-Amerikában eddig csak lapostévéiről ismert Vizio. Ők ultrabook és all-in-one megoldást is bemutatnak a CES alatt, a kijelző mérete pedig egészen 15,6 hüvelykig terjed, amellyel már kikezdhetik a hagyományos laptopok szegmensét. A piaci debütálásra azonban csak a nyár folyamán kerítenének sort, így bőven lesz időnk elmélkedni ezen megoldások esélyein.

A másik fontos szereplő az idei CES alatt a Windows 8 lesz, a hivatalos és publikus béta felé közeledve ugyanis a készülő operációs rendszert is egyre nagyobb érdeklődés veszi körül. A 3G és 4G USB-kulcsokat, valamint hotspotokat gyártó Novatel saját megoldásokat ígér a rendezvényre, ezek már szintén az új szoftverre támaszkodnak, igaz ők a kedd esti Showstoppers alatt mutatkoznak be, amely párhuzamosan fut majd a fő attrakcióval. A Windows 8 várható érkezése azonban komoly esélyt kínál a táblák gyártóinak is, hiszen ezzel egy újabb versenyző lép a küzdőtérre, elődjéhez képest jobb felkészültséggel, hiszen immár az ARM chipek támogatása és az alacsonyabb gépigényhez való igazodás sem jelent komoly gondot.


Szupervékony táblák és mobilok özönére számíthatunk

Az újonnan belépők között kap helyet a Kupa (ez minden bizonnyal nem Kupa Mihály cége), amely X11 névre keresztelte megoldását. Ez ugyan jelenleg is kapható, mégpedig három eltérő változatban, ám a szoftveres oldalon egyelőre a Windows 7 teljesít szolgálatot, amely nem nevezhető ideálisnak. A CES-re ők most a Windows 8 alkalmazásával készülnek, szeretnék megmutatni, hogy az utód milyen jól fut a táblán, bár természetesen nekik is várniuk kell az operációs rendszer végleges verziójára. A jelenleg alkalmazott 700, 800, illetve 970 dolláros ár nem jósol nagy jövőt a készüléknek, bár a 10,1 hüvelykes kijelző, a 1,5 GHz-es Intel processzor, a 2 GB memória, valamint az SSD jó teljesítményt ígér.

Jelen állás szerint a tábláknak nyilván sokkal jobb esélyeik vannak a végső győzelemre, hiszen már 2011 során is komoly eredményeket értek el, elég ha csak az iPad 2 sikereire gondolunk (amit a többiek nem is nagyon tudtak lemásolni). Az NPD DisplaySearch legújabb jelentésében arról olvashatunk, hogy a táblák idővel még a hagyományos noteszgépeket is kikezdhetik, már amennyiben tartani tudják a tavaly elért több mint kétszeres (256 százalékos) növekedést. Egy év alatt több mint 72 millió készüléket szállítottak le a gyártók, ezzel a teljes mobil szegmens forgalmának egynegyedét adták. Noteszgépből ezalatt 187,5 millió darab érkezett, de ez a különbség az elkövetkező időszakban évről-évre csökkenni fog.

A táblák diktálják majd a teljes mobil szféra növekedésének ütemét, 2017-ben pedig noteszgépből 432 millió, táblából pedig összesen 383 millió futhat be a különböző gyártóktól, így csaknem fele-fele arányban osztoznak majd a piacon. A Windows 8 megjelenése idén és jövőre újabb lökést adhat mindkét kategóriának, ám az ultrabook megoldások iránt csak valamivel később élénkül majd a kereslet - ez utóbbi egyelőre a magasabb árak miatt nem jelentkezik. 2017-re (a jelentésben szereplő utolsó évre) már több mint 150 millió példányt gyárthatnak le ezen készülékekből, ám ehhez az kell majd, hogy valóban jelen legyen az érdeklődés lassú de biztos növekedése. Az idei CES, valamint az azt követő hónapok megadhatják ehhez az első jeleket.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Cat #5
    Lehet, hogy nem jön be, nyilván, de a hosszútávú üzleti tervekhez (egy gyár építéséhez vagy egy technológia kifejlesztése/megtérülésének kiszámításához) elengedhetetlen valamilyen támpont.
  • morden #4
    2017-re megjósolni millió darab számra, hogy miből mennyit adnak el azért nem semmi :D
  • asgh #3
    "az Intel által teljes mellszélességgel támogatott kategória a korábbi jelentőségét elvesztő netbook, valamint az új slágernek számító tábla PC közé ékelődhet be"

    Tévedés. Az ultrabook a hagyományos laptop és a tábla közé ékelődik be és teljesen értelmetlenné teszi a netbook kategóriát. Akinek jól hordozható, de erős gép kell, annak ott az ultrabook, akinek tartalomfogyasztásra kell olcsó gép és elfogadja az ezzel járó teljesítmény-kompromisszumokat, annak ott a tábla.
  • Sequoyah #2
    Legközelebb mit mondasz, hogy a nosztalgia idejétmúlt dolog?:)
  • hunwhite #1
    nem unalmas már ez a mire számíthatunk?