Berta Sándor

Megnyílt az idei CeBIT

Illusztris vendégekkel megnyitotta kapuit az idei hannoveri számítástechnikai és informatikai kiállítás. A díszvendégeket stílusosan a Marvin nevű robot üdvözölte.

A 24. kiállításon a vendég - a hivatalos partner - Kalifornia állam. A megnyitót is Arnold Schwarzenegger kaliforniai kormányzó és Angela Merkel jelenlétében tartották. Schwarzenegger szerint az IT-iparnak nem sírnia kell, hanem előretekinteni és bátran szembenézni a gazdasági világválsággal. "Egy olyan korszakba érkeztünk, amely tele van kihívásokkal. De épp ez a legjobb idő arra, hogy felálljunk és tovább haladjunk előre. A vesztesek sírnak, de a nyertesek előre mennek. Az információstechológia egyaránt kulcsfontosságú a gazdaság és a társadalom számára. A technológia segít nekünk abban is, hogy tisztább autókat fejlesszünk ki és harcoljunk a klímaváltozás ellen" - jelentette ki Schwarzenegger.


A politikus-színész hozzátette: "Ez a hely olyan, mint egy olimpia, csak itt muszklik helyett nyakkendőket látok. Nagyon örülök, hogy újra itt lehetek Németországban. 19 évesen Grazból Münchenbe mentem és a karrierem igazán ott indult el. De álmomban sem gondoltam volna, hogy egyszer majd kaliforniai kormányzóként térek vissza Németországba. Örülök a német sörnek és a német ételeknek. Köszönöm Németország. Ill be back. Hasta la vista, Baby!" - mondta végül Angela Merkel német kancellárnak, aki ekképp válaszolt: "Ön bármikor visszatérhet."

A megjelent vendégeknek és kiállítóknak a kaliforniai kormányzó beszéde bátorítólag hatott, egy pillanatra kisimultak a konszernvezetők és politikusok ráncai. Schwarzenegger a saját példáján keresztül akar utat mutatni. Kaliforniában sokáig szinte tabunak számított a hatalmas államadósság. A kormányzó nyíltan beszélt a problémákról, azt mondta "Ne sírjatok a gondokon, hanem csináljatok viccet belőlük."


Angela Merkel beszédében kiemelte: a német kormány elmúlt 3 éves beruházási politikájában nagy hangsúlyt kaptak a fejlesztések, ez pedig jó alapot teremt a válság kezelésére. "Azonban nem csak betonba, üvegbe és kövekbe kell pénzt fektetni, hanem az emberi fejekbe is. Fontos, hogy a fiatalokat lenyűgözzék a természettudományok és a technika. De természetesen fontos a megfelelő infrastruktúra, például a szélessávú internethálózatok kiépítése is" - hangsúlyozta a német kancellár.

Craig Barrett, az Intel elnöke leszögezte: az elmúlt években 3 milliárd ember lett a szabad gazdaság tagja. Ma már nem attól függ, hogy valaki sikeres lesz-e, hogy hol született. Korábban Nyugat-Európa, Japán és az Egyesült Államok harcolt egymással, ma viszont hiányoznak az informatikai és távközlési szakemberek. Éppen ezért fontosak ezek a befektetések, hogy megfelelő politikai és gazdasági környezetet lehessen biztosítani a szakembereknek. Példaként említette Finnországot, Dél-Koreát és Izraelt.


Az előzetes információk alapján várhatóan 69 országból összesen 4300 vállalat képviselteti majd magát a rendezvényen. Ez 25 százalékos csökkenést jelent a tavalyi évhez képest. A kevesebb kiállító szakértők szerint kizárólag takarékossági okokkal magyarázható. Az informatikai bemutatkozás középpontjában az úgynevezett környezetbarát információs technológia áll.

Az idei CeBIT fénypontjai között egyaránt megtalálható a Windows 7, az energiatakarékos processzorok, a netbookok, az USB 3.0, a Webciety, a környezetvédelem és a Zöld IT, a cloud computing és a Long Term Evolution (LTE). A CeBIT-et szervező Deutsche Messe AG elnöke, Ernst Raue korábban szintén azt mondta, hogy az idei kiállítás reménysugarat jelenthet az IT-ipar számára és jelentősen javíthat a mostani nemzetközi krízishangulaton. Emellett - akárcsak tavaly - a mobil internet, illetve világhálóhoz való minél gyorsabb hozzájutást segítő eszközök állnak a figyelem középpontjában különös tekintettel a széles sávú internetre.

A kiállító cégek között van a Deutsche Telekom, a Microsoft, az IBM, az SAP, a Vodafone, az Intel, a Dell, a Hitachi, a Panasonic, az Adobe, az Alcatel-Lucent, a British Telecom, a Hewlett Packard, az Oracle, a Samsung, a Yahoo, a Symantec, a Xing, a LinkedIn és az Acer. Hiányzik viszont többek között a Toshiba, a Kyocera és a Ericsson. A CeBIT iránt érdeklődők a CeBIT Live honlapon élőben követhetik nyomon a legfontosabb bejelentéseket és szekcióüléseket.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Lazarus #15
  • Cat #14
    62 éves, nemtudom mit vártok. Ennyi a nyugdíjkorhatár.
  • Banano #13
    Szerintem így néz ki most is :D..legalábbis vmi ehez hasonló.
  • nkmedve #12
    Vicces, hogy ezek a képek már 5 éve is nagyon népszerűek voltak, amúgy a jobboldali kb. 10 éve készült Arnie szivműtéte után vagy fél évvel amikoris nem tudott kondizni. Aztán pedig láttuk T3ban...
  • Ravkin #11
    Arnie-nak azért láthatóan jobban tetszett a robotkéz, mint angelának meg annak az öreg fasznak aki ott áll mellete. Nézzétek csak az ábrázatát, mindent elárul.
  • pauly #10
  • Banano #9
    Hát nem igazán...Most így néz ki ahogy a jobb oldali képen.:)
  • Narxis #8
    photoshop
  • Banano #7
    Humm:D
  • shane81 #6
    Körülnézett, hogy a Skynet nincs-e a kiállítók között. :)