Gyurkity Péter

CES - összefoglaló

Igencsak eseménydúsra sikeredett az idei Consumer Electronics Show (CES), amelyen egy kivétellel minden nagy név képviseltette magát. Az Apple a háttérből figyelt, de azért ők sem maradtak adósak némi újdonsággal, míg a kiállítók egytől-egyig új fejlesztéseket, opciókat, illetve szerződéseket és szolgáltatásokat jelentettek be. Megszámolni is nehéz az említésre érdemes híreket, így ezek részletes bemutatására még hosszabb terjedelemben sincs igazán esélyünk. Mindenképpen megéri azonban végigfutni a listán, szemügyre venni, hogy mire is számíthatunk a jól ismert vállalatoktól az idei év első felében.

A sort az Intel és az AMD nyitották meg, ők ugyanis még a kiállítás előtt elkészültek a PR-hadjárat legújabb fejezetével. Előbbi újgenerációs asztali és mobil processzorait jelentette be, míg utóbbi saját hibrid chipjeit, valamint új mobil grafikus vezérlőit ismertette meg a nagyközönséggel, ahogy arról mi is beszámoltunk. A VIA csatlakozott a két riválishoz saját 64 bites, ikermagos chipjének bemutatásával, míg az nVidia ismét megerősítette a Tegra processzorokra épülő termékekbe vetett hitét, illetve bemutatta saját mobil grafikus újításait, amelyek a viszonylag egyszerű GeForce 500M néven látnak majd napvilágot a különböző készülékekben, elsősorban a mainstream és belépő szintű új noteszgépekben.


LG Optimus 2X - kétmagos Tegra 2 processzorral

Ami a Tegra-vonalat illeti, itt új okostelefonok révén növelhetik piaci részesedésüket, míg a Project Denver révén megérkezik a cég saját ARM architektúrája, amely PC-kben, szerverekben, illetve nagy teljesítményű számítógépekben (HPC) kaphat majd helyet. Ez egészen pontosan a Cortex-A15 chip licencelését jelenti, a cég pedig a termékcsalád gyors terjedésére, valamint az internet univerzálissá válására építve szeretne nagyobb teret hódítani magának a nappalikban.

A Microsoft több nagy durranással vétette észre magát, először is bemutatták a Windows 8 egy korai előzetesét, amely kinézetében még a jelenlegi verzióra hasonlít, ám a kompatibilitás terén már kiterjeszti hatalmát az ARM-vonalra, emellett pedig integrált online szoftverbolttal, valamint egyéb újításokkal érkezik majd. Az Intel erre rögtön úgy reagált, hogy ők nem aggódnak, hiszen a Windows CE révén a szoftvercég már eddig is jelen volt a szegmensben, azonban a lépés nyilván sérti érdekeiket, így érdekes küzdelemre számíthatunk. Bemutatták továbbá (a Samsunggal közösen) a 40 hüvelykes kijelzőre, valamint AMD hardverre építő Surface 2 asztalt, illetve szerepeltették a meglévő termékeket, legyen szó a Windows 7 és Windows Phone 7 operációs rendszerről, az Xbox 360 konzolról, vagy akár a Kinect-ről.


A tabletek sztárja a Motorola Xoom volt (Android 3.0, 1280 x 800-as kijelző, HD videólejátszás, HDMI-kimenet, 5 megapixeles kamera LED-es vakuval)

Kétségtelenül nagy hangsúlyt fektettek a különböző gyártók a most érkező tábla PC-kre, amelyek egyre inkább egy újabb globális hisztéria főszereplőivé válnak. A BetaNews hét érdekes készüléket sorol fel összeállításában, ám külön érdemes megemlíteni a Motorola Xoom, valamint a RIM PlayBook táblát, ehhez pedig az OLPC 165 dollárba kerülő ARM laptopja, az MSI projektorral érkező készüléke, az Acer saját fejlesztései, valamint a Lenovo all-in-one PC-je csatlakozik. Van tehát miből válogatni, ráadásul több cég az autósok számára is megfelelőnek tűnő megoldással jelentkezett, elég ha csak a Foryou Androidra építő termékére gondolunk. Az iPad 2 értelemszerűen hiányzik a felsorolásból, készítője távolmaradása miatt.

Ugyanígy nem lehetett jelen az iPhone a Verizon kínálatában, erről ugyanis az almás cég lebeszélte őket (vagy éppen fordítva, attól függően, hogy mely forrásra hivatkozunk), a hónap végére halasztva a bejelentést, ott volt viszont tíz, 4G-hálózatra támaszkodó készülék, közöttük okostelefonok, táblák, MiFi, illetve noteszgépek és hotspot megoldások. Látható, hogy az amerikai szolgáltató komolyan gondolja az átállásra való felkészülést, ebben pedig igyekszik a vásárlók kedvében járni. Az általuk promotált megoldások között felbukkan a Motorola Xoom és a Droid Bionic, a Samsung Galaxy Tab, a HP Pavilion és Compaq noteszgépek sora, az LG Revolution, valamint a HTC Thunderbolt okostelefonok.


HTC Evo Shift 4G

A mobil szférában a RIM (Blackberry) és a Motorola erős jelenlétről tett tanúbizonyságot, a már említett készülékek nagy visszhangot váltottak ki, többen úgy értékelték, hogy gyakorlatilag kisajátították a rendezvényt, és minden lehetőséget megragadtak az általa kínált előnyök megragadására. A Motorola és az AT&T külön-külön mutatták be az Atrix 4G okostelefont, amelyet a szegmens jövőjeként aposztrofáltak, ezt ugyanis könnyedén csatlakoztathatjuk kisebb noteszgépekhez, illetve kijelzőkhöz, kihasználva azok perifériáit és a nagyobb méreteket. Az ikermagos ketyere tehát nem egyszerűen egy telefon, egyfajta kiegészítőként is szolgálhat, bár az még kérdéses, hogy mire lesz ez pontosan jó - a videót lásd itt.

A HTC a maga részéről egészen pontosan három új 4G-s okostelefont mutatott be, három különböző szolgáltató együttműködésével, ezzel pedig vezető szerepet vívhat ki magának az észak-amerikai piac utánpótlásában. Az Inspire 4G az AT&T, a már említett Thunderbolt 4G a Verizon, míg az Evo Shift 4G a Sprint kínálatában jelenik meg, a Thunderbolt többek között 4,3 hüvelykes kijelzőt, LTE és Skype támogatást, valamint a Qualcomm 1 GHz-es processzorát hozza magával.

Az SSD-k terén szintén volt miről értekezni, hiszen több gyártó is új, a SATA-3 szabványt támogató változatokat mutatott be. A Micron a RealSSD C400 sorozatnál 355/215 MB/sec átviteli sebességet ígér, a Corsair Performance 3 család tagjainál ez 480/320 MB/sec, míg az OCZ a maga részéről a Vertex 3 sorozatról rántotta le a leplet, egészen elképesztő, a SATA-3 határait feszegető, 550/525 MB/sec sebességről értekezve. Az biztos, hogy nem lesz hiány új SSD-kben az első félévben, ennek hatására pedig jelentősen csökkenhet a meglévő példányok ára.


Samsung plazmatévé szupervékony kávával

A Samsung ultravékony plazmatévékkel jelentkezett, ezek 43 hüvelyktől egészen 64 hüvelykes méretig terjednek, az ígéretek szerint jobb képminőség mellett, integrált vezetéknélküli eléréssel. A Hanvon WISEreader E920 néven mutatta be E-Ink e-könyv olvasóját, amely 9,7 hüvelykes kijelzővel, 200 dpi felbontással, valamint nyár eleji megjelenéssel várható. A színes E-Ink változat után ezt megfelelő folytatásnak gondolják, ezúttal a felbontást előtérbe helyezve, hogy minél jobb olvasási élményt nyújtsanak (akár 32 GB-os MicroSD-kártya befogadása mellett).

Ha már szó esett az autókról (számos cég készül a táblákra hasonlító készülékekkel, a vezetők és az utasok kényelmét szolgálandó), érdemes megemlíteni, hogy a második számú amerikai gyártó vezérigazgatója bemutatta a Ford Focus Electric személyautót, amely közvetlenül a Chevrolet Volt és a Nissan Leaf ellenében indul majd el. A pontos árról és a "hatótávról" egyelőre csak annyit árultak el, hogy versenyképesek lesznek (vagyis legalább 160 kilométert várhatunk majd egyetlen felöltéstől), azt azonban megemlítették, hogy a lítium-ion akkumulátor, illetve a 100 kW-os, 123 lóerős motor 136 km/h sebességre gyorsítja fel a járművet, a teljes feltöltés pedig 240 voltos házi töltővel 3-4 órát vesz igénybe.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Büdös Bohóc #3
    volt róla külön cikk, hogy kint vannak CES-en, nem kell bedurcizni :)
  • csulok0000 #2
    Azért a magyar cégekről is lehet írni...
    http://news.cnet.com/8301-30685_3-20027307-264.html
  • Zolivok #1
    all we need is radio gaga