Gyurkity Péter

A Microsoft megvenné a Nokia okostelefon-részlegét

Egy rövid Twitter-bejegyzésből indult el a legújabb akvizícióról szóló hír-, majd véleményáradat, amelyben a helyeslők és az ellenzők is egyaránt hangosan szólalnak meg. Mások a WP7 jó esélyeit emelik ki.

Az eredeti bejegyzés Eldar Murtazin tollából származik, aki az elmúlt években többször bizonyult megbízható forrásnak a Nokia terveivel és új készülékeivel kapcsolatban. A szakértő most arról adott hírt, hogy a két cég vezetője a napokban találkozik az utolsó részletek megbeszélésének céljából, ezzel pedig az okostelefon-részleg a Microsoft kezébe kerülhet.

A lépés bizonyos szempontból logikusnak tűnik. A Nokia eleve nem szerepel jól az okostelefonok versenyében, itt képtelen újból lendületbe jönni az Apple és a Google saját megoldásaival szemben. Kétségesnek látszik, hogy a WP7 platformra támaszkodva újból meghódíthatnák az észak-amerikai piacot, márpedig ez elengedhetetlen lenne a sikeres visszatéréshez. Amennyiben igaz a hír, a Microsoft megszerezné a teljes okostelefon-részleget, annak minden fejlesztésével és szabadalmával egyetemben, a jövőben pedig ők dobnák piacra az új megoldásokat, ám továbbra is a Nokia név alatt. A finn gyártó a maga részéről az egyszerűbb és olcsóbb mobiltelefonokra koncentrálna, amelyek révén továbbra is jó esélyekkel bír a felemelkedő országok jelentette óriási piacon.


Elemzői vélemények szerint ez a megállapodás nem tűnik valószínűnek, már csak azért sem, mert nem igazán tudnak elegendő indokot felhozni mellette. A Nomura cég úgy véli, hogy bár nem zárható ki a felvásárlás (hiszen hivatalos információ továbbra sincs a témában), itt egyedül az szólna mellette, hogy a Microsoft esetleg az Apple vertikális integrációját szeretné lemásolni, amelynek révén házon belül végeznének el minden fontosabb feladatot (hardveres, szoftveres oldal, valamint a szolgáltatások egyaránt). A Google és a Motorola egyesüléséhez nem hasonlíthatjuk a tervet, hiszen az inkább a szabadalmak megszerzéséről szólt, arról nem is beszélve, hogy az akvizícióval a szoftvercég sikeresen elidegenítené magától a többi gyártót.

Megint mások azt emelik ki, hogy hogy a WP7 kellemes év elé néz, a teljes ágazat növekedéséből ez a platform is kiveszi majd a részét, és akár 80 millió készüléket is eladhatnak, amely a teljes piac 13 százalékát jelentené. Ebben az esetben nem is lenne szükség a fenti lépés megtételére.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Madve #39
    Látják, már gyakorlatilag azóta szó van róla, hogy Elop megkezdte romboló munkáját a Nokiánál, majd amikor csődközelbe került, szövetségre lépett a microsofttal. Az unió még adott is egy gyorssegélyt a kooperáció bejelentése előtti hónapokban.
    Itt az a kérdés, hogy a nokia részvényesei miért nem lépnek fel Elop ellen...

    "Az utolsót amit az igazi Nokia nagyjai állítottak elő birtoklom/N8/. "
    Én is, de egyébként az N9 az utolsó nagy, és a meego volt a nokia tervezett jövője a symbian után, csak közben ki lett nevezve az exmicrosoftos Elop, aki gyakorlatilag az N9-et meg sem akarta jelentetni, de végül csak gátolni tudta a terjedését.
    Elméletben most az első negyedévre lenne várható az N8 tényleges symbianos utódja Nokia Belle-el a fedélzeten, az még kérdés, hogy tényleg lesz-e belőle vmi...
  • Madve #38
    Szerintem meg az szja nem az egyetlen adónem amit befizetsz, azon túl még rengeteg pénzt beadsz az államkasszába, ha nekem nem hiszel, akkor kérdezz meg mást is...
    A microsoft meg már többször bebizonyította, hogy ő ahhoz ért, hogy a szabadalmakkal keressen pénzt, és nem izgatja mások múltja..
    Azokkal a szabadalmakkal, amik a Nokia birtokában vannak el tudja lehetetleníteni a többi os-t létezését a piacon, vagy egyszerűen túl drágák lesznek, ő meg a wp-t kedvezményes áron terjesztheti. Nem először cselekedne így..
    Google meg éppen ilyesmitől félve vásárolja a szabadalmakat zsákszámra..
  • tomboy013 #37
    Szerintem jobban tudom hogy mennyit adózom mint te, erről nem nyitnék vitát. A Nokia meg egy nagy márka minek szüntetné meg a Microsoft mikor fejős tehén is lehet belőle. Nagy és szép múltra tekint vissza az ilyet ő is hülye lenne felszámolni.
  • MR007 #36
    Én zenész vagyok nem értek ezekhez, csak megyek az orrom után. Amit írsz mások miért nem látják?
    Világ életemben Nokia telóim voltak, az elsőt kivéve. Az utolsót amit az igazi Nokia nagyjai állítottak elő birtoklom/N8/. Megvan az előd is ami csalódás volt(N97)utólag. Szerinted van még vki nagykutya /pl.Damian Denning/ aki nem adta fel, hogy lesz még jó Symbian teló, olyan ami aztán odaüt ahová kell? Amit nem ezek a végrehajtók állítanak össze. Gondolom ők azért nem alszanak és nézik tétlen mi folyik a házuk táján.
  • Madve #35
    Microsoft eddig sem gyártott hardvert, eztán sem valószínű, hogy fog. Bármelyik céget felvásárolta eddig, azt csak a bejegyzett szabadalmak megszerzéséért tette, a céget meg felszámolta. Nokiának elég komoly gyűjteménye van ezekből. Minek microsoftnak a nokia, amikor szinte az összes nagyobb gyártó gyárt wp-s telefont? Neki a szabadalmak kellenek, hogy a többi mobil os-t szénné perelje..
    De ha továbbra is gyártana, akkor sincs szüksége a nokia szoftveres részlegeire, elvégre azt ő állítja elő, magyarul kb fele bagázst akkor is leépíti, és a bevételt is viszi..

    "Mellesleg a keresetem 16 százalákát adózom jelen pillanatban" - szerinted...
  • tomboy013 #34
    És az hogy egy cégnek más lesz a tulajdonosa miért jelenti azt hogy a gyáraikat felszámolják. Attól megy tovább a termelés ugyanúgy tovább nem kell embereket elbocsájtani. Az már más tészta ha szarul megy a cég és gyárak szünnek meg. De szerintem a WP elterjedésével épp ellenkező lesz a helyzet. Mellesleg a keresetem 16 százalákát adózom jelen pillanatban le egyéni vállalkozóként(egyetem mellett) úgyhogy nem ez az ami drasztikusan meg fog érinteni, de hidd el másnak sem egy mobilcég bukásából vannak a gondjai. Nem is ebből lesznek elhiheted.
  • MR007 #33
    Majd lenyugszom a következő Nokiás hírig. Remélem egyhamar nem lesz semmi sem, mert jót sosem írnak.
  • Madve #32
    Nem, nem azt mondom, hogy bármelyik oszág is összezuhanna. De egy ekkora kiesés hatással lesz az euróra, ha finneknél pl hirtelen egy csomó ember az utcára kerül és még az ország bevétel kiesésével nem is számoltunk. Teszem azt az euró veszt egy százalékot az értékéből, mégha ideiglenesen is. Az unió szépen fizetget magyarországnak elég nagy összegeket magyarországnak euróban, legyen az kölcsön, támogatás, vagy egyéb jogcím, a lényeg, hogy mint be van tervezve szépen a költségvetésbe éves szinten. Ha egy százalékkal kevesebb jön azt már veszteségnek, vagy hiánynak fogják elszámolni, amit pótolni kell. Ehhez még hozzájön a magyarországi nokia gyárból elbocsátott embereknek kiutalt segély okozta hiány, ami megintcsak nem tervezett kiadás, és nem kevés emberről van szó, plusz az a bevételkiesés, amit a gyár fizetett adókban, és más egyéb módon közvetve, vagy közvetlenül. Na itt jön képbe ov, az új adók szülőatyja, aki ezt a hiányt majd mindenképpen pótolni akarja egy újabb adóval, vagy egy meglévő emelésével, merhát válság van, meg tartozás, esetleg megszüntet egy addig meglévő támogatást, vagy egyszerûen már a tizenkettik havi nyugdíjat nem fizeti ki. És itt jössz a képbe te, aki a nokia eladásán kárörvend, és amúgy is befizeted a kereseted közel hatvan százalékát az államkasszába különböző adókban, és más egyéb címeken, aki majd valamilyen jogcímen kifizeted ezt a hiányt. Egy mammutcégről van szó rengeteg alkalmazottal, és mocskos nagy bevétellel, és nem a sarki fûszeresről.
    Ennél jobban lebutítva már nem tudom elmagyarázni...
  • tomboy013 #31
    Verheted is a fejed a falba
  • MR007 #30
    -5