Gyurkity Péter

Jön a Blackberry 10, a Nokia növekedhet

Ázsiából futottak be a legújabb hírek a két gyártóval kapcsolatban, eszerint a RIM bemutatja platformjának új változatát, a Nokia pedig az ideinél több komponenst rendelhet meg jövőre.

A Research in Motion részéről George Staikos, a webtechnológiákért felelős alelnök beszélt a napokban megrendezett Blackberry DevCon Asia alatt, ahol többek között elmondta, hogy Blackberry 10 néven jelenik meg a szoftver, mivel a korábban bevezetett BBX nevet egy számukra kedvezőtlenül alakult bírósági per miatt nem használhatják.


A mobil operációs rendszer legújabb verziója eszerint számos eltérő készüléken megtalálható lesz majd, legyen szó okostelefonokról, táblákról, avagy beépített eszközökről (így például személyautókban is helyet kaphat a megoldás). A szoftver támogatja továbbá a különböző számítási felhő-szolgáltatásokat, a HTML 5 platformot, a BBX hálózati funkciókat, natív fejlesztői környezetet, valamint vezetéknélküli email és mobilfizetési megoldást. A Szingapúrban tartott rendezvényen mintegy 1000 partner, fejlesztő és elemző vett részt, a cég arra számít, hogy különösen Ázsiában nyílnak kedvező lehetőségek a további növekedésre, számukra azonban súlyos gondot jelent, hogy a fejlett piacokon egyre több felhasználó vált az Android, illetve az iOS által fémjelzett készülékekre.


Nokia Lumia 710

A Nokia számára szintén növekedést jósolnak, a finn cégnek kellő lökést is adott a legújabb Lumia okostelefonok megjelenése, amelyek sikeresen keltették fel a felhasználók érdeklődését, mind a gyártó megoldásai, mind pedig a Microsoft WP7 platformja iránt. Tajvani beszállítók arra számítanak, hogy 2012 folyamán az ideihez képest legalább 20 százalékkal több komponensre tart majd igényt a vállalat, ez pedig nyilván nekik is több bevételt és kedvezőbb negyedéves mutatókat jelentene.

Az még ugyan kérdéses, hogy a Nokiának valóban sikerül-e megújulnia, ám a Lumia kétségtelenül a helyes irányba tett lépés.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!