MTI

Külön címkét kaphatnak a módosított fotók

A hírességek és a modellek fotóit rendszeresen digitális csiszolással véglegesítik. A retusálás lehet szinte észrevétlen: a színek élénkebbek, egy eltévedt hajszál helyére kerül, egy pattanás eltűnik. De lehet durva is: jelentős súlyfölösleget radíroznak le, vagy éppen gömbölyítik a vonásokat, eltűntetik az összes ráncot és egyéb hibát. Mindehhez a Photoshop szoftvert használják, ez a mai retusáló varázspálcája. "Kijavítunk valamit, aztán valami mást, és ha folytatjuk, hamar eljutunk Barbie babához" - fejtette ki véleményét Hany Farid, a New Hampshire-i Dartmouth College számítógép-kutatási szakértője.

Brit, francia és norvég törvényhozók egy csoportja szerint a retusálás valós probléma; ők azért küzdenek, hogy a digitálisan megváltoztatott képeket megkülönböztető címkével lássák el. Az amerikai orvosszövetség 2011-ben felszólította a hirdetőket és a fotókat felhasználó más csoportokat arra, hogy "lépjenek fel a képek olyan jellegű megváltoztatása ellen, amely a valóságtól elrugaszkodott várakozásokat kelthet" a megfelelőnek tekinthető emberi testről.

Farid szerint sommás eljárás lenne a fotókat egyszerűen két kategóriába sorolni, amint azt egyesek Európában javasolják: nem elég pusztán jelezni, történt-e vagy sem digitális beavatkozás az eredeti felvétel módosítására. Eric Kee dartmouth-i komputerszakértővel olyan számítógépes programot hozott létre, amely ötös skálán jelzi, hogy milyen fokú változtatás történt a divat- és szépségfotókon, az észrevehetetlenül kicsitől az elképesztő mértékű átalakításig. Együttműködésük eredményét a The Proceedings of The National Academy of Sciences akadémiai kiadvány ismertette.

Olyan technológiai lehetőséget próbáltak kidolgozni, amelynek segítségével választ adhatnak a hirdetési- és divatiparban szokásos idealizált és digitálisan szépített képekkel kapcsolatos aggodalmakra. Az ilyen kozmetikázott felvételek hatása tudományos vizsgálatok szerint ugyanis hozzájárul az étkezési zavarokhoz és a testformával kapcsolatos nyugtalansághoz, különösen a fiatal nők körében. "A dartmouth-i kutatók által kidolgozott módszer igen fontos, mivel objektív mérési eszközt teremt annak megállapítására, hogy milyen mértékben módosították a fotókat" - mondta a The New York Timesnak Seth Matlins tehetségvizsgáló és marketingigazgató.


A fotók balról jobbra öt szinten növekvő módosításokat tartalmaznak (felül az eredetik)

Feleségével, Eva Matlinsszel nőknek szóló online magazint hoztak létre Off Our Chests címen. A házaspár mozgalmat indított annak érdekében, hogy a kérdést törvényben szabályozzák. Önbecsülési törvény - Self-Esteem Act - néven futó javaslatuk értelmében azokon a fényképeken, amelyeket "számottevően" megváltoztattak, a tényt megfelelő jelzéssel fel kellene tüntetni. "Egyszerűen azt akarjuk, hogy a hirdetés az igazat mutassa be, és átlátható legyen - fejtette ki Matlins. - Nem mondjuk azt, hogy a Photoshop az ördögtől való, és az sem célunk, hogy elítéljük azokat a kreatív személyeket, akik felhasználják ezt a technikát. De ha valakinek a megjelenését durván módosítják, jelezni kell, hogy amit látunk, körülbelül annyira igaz, mint amit az Avatarban csodáltunk meg: a háromdimenziós tudományos-fantasztikus filmben számítógépen hozták létre a szereplőket és a különleges vizuális hatásokat."

Farid és Kee szoftvere statisztikailag értékeli a személyek arcának és testének számítógépes változásait. Ehhez a példákat a hivatásos fotóretusálók honlapjairól vették, amelyeken a szakma művelői éppen technikájuk eredményességét kívánják bizonyítani az eredeti és a javított fotó egymás mellé helyezésével. A két kutató által kidolgozott technológia az emberi arckifejezések elemzésén alapul. Ennek érdekében emberek százait keresték meg a világhálón, hogy hasonlítsák össze az eredeti és a digitálisan feldolgozott felvételeket, és 1-től 5-ig terjedő skálán értékeljék - a minimálisan megváltoztatott 1-estől az erősen átalakított 5-ös kategóriáig. Az emberi értékeléseket aztán a szoftver "betanítására" használták fel.

Farid szerint az eszköz ideális önszabályozó: az információk közzététele bizonyosan arra ösztönzi az érintetteket, hogy csökkentsék a retusálás mértékét. Egy modell például kijelenthetné, hogy nem szeretne 5-ös változtatást, elég az 1-es fokozat... Ám ma már az új szoftveres eszköz bevetése nélkül is kibontakozóban van egy arra irányuló törekvés, hogy mértékletesebben alkalmazzák a Photoshop-technikákat. Lesley Jane Seymour, a 40 év feletti nők számára szerkesztett More című magazin főszerkesztője szerint a folyóiratok olvasói azt szeretnék, hogy a hírességek megjelenése "legyen ragyogó, de igazi".

A divatszakértő remek dolognak tartja, hogy "mára eljutottunk idáig": az olvasók tudják, hogy a fotók retusálása általános gyakorlattá vált. Manapság, amikor sokan a világhálóra is felteszik az eredeti és az átdolgozott felvételeket, a túlzott digitális kozmetikázásnak alávetett képek közismertté válnak, és lejáratják magukat. "Az olvasókat többé nem lehet becsapni azzal, hogy digitálisan +szobrozzuk+ a képet - húzta alá. - Egy jó szerkesztő nem is törekszik erre. Aki manapság elektronikus arcplasztikával próbálkozik, az bolond."

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • hdo #12
    Egyáltalán nem álságos, mert túlsúlyosan is közelebb állnának megjelenésben a retusálatlan karcsú színészhez, mint a porcelánbabára szétretusálthoz! :P
  • G_ArchAngel #11
    Nem, rosszul kozelited meg. Vagy aki ezt az egeszet kitalalta.

    A retusalas nem a divat vilagaban baj, mert az ugy, ahogy van fake.
    A baj akkor van, amikor az egyszeru hetkoznapi noket, kozepkoru szineszeket szarraretusalnak a life-style magazinokban.
    Az hogy egy modell hogy nez ki egy Fendi vagy Cavalli reklamfoton az a kutyat nem erdekli, az soha nem fog hatni az egyszeru haziasszonyra, mert a ruhat sem engedheti meg maganak, aki meg megengedheti, annak olyan az alakja, hogy bele is ferhet.
    Az a nagyobb problema, amikor az olvasohoz kozelebb allo szemelyeket retusaljak felismerhetetlenne. Ami valljuk be onmagaban hiba, ha a szemely ismerjuk a kepernyorol es egy teljesen mas arc nez rank az ujsagbol.

    Kicsit OFF, de a nyugati civilizacioban elok kegyetlenul el vannak hizva, igy nem is baj, hogy van ez a kontroll.
    Ha most elhitetnenk egy 15 eves lannyal, hogy jo az neki, ha 65 kg, akkor tobb bajt okoznank, mintha 1000-bol 1 elkezd agyatlanul fogyokurazni.
    Szvsz amig a tarsadalom tobbsege tulsulyproblemaval kuzd, addig ez a torekves nagyon alsagos.

  • hdo #10
    És szerinted mi a rosszabb? Az hogy tele van a média tökéletesre retusált nőkkel, vagy az, ha alig látnának egy párat a retusálás betiltása miatt?

    Szerintem az utóbbi sokkal kevesebb téveszmét szül!
  • G_ArchAngel #9
    A Vogue cimlapjan lesz egy szam, vagy minden elofizeto kap egy szkennert, hogy otthon le tudja ellenorizni, hogy milyen szintu elvaltozasok tortentek egy szoftver megitelese alapjan, amit parszaz ember velemenyere alapozva tanitanak be, holott egyertelmu, hogy egy fekete modellre meg 2 feher no vagy ferfi is kulonbozoen reagal, attol fuggoen is, hogy melyik orszagban nottek fel, milyen tanulmanyokat folytattak, stb.
    A masik, hogy ezentul be lehetne tiltani a sminkeket is. Vagy az epilalast.

    S vegul az angol reklamszovetseg mar betiltott reklamkepeket tulzott retusalas miatt, de mindegyik kozmetikai reklam volt, azaz a modell arcan kivul mast nem lehetett latni. Ha ez is etkezesi zavarhoz vezet, akkor talan nem a retusalassal van a baj.

    Raadasul sok modell tenyleg szep, ha a nok megtudnak, hogy ezek a lanyok retusalas nelkul karcsuak, izmosak, szep az ajkuk, arccsontjuk, akkor az szvsz sokkal rosszabb lenne szamukra, mert eddig tudtak hitegetni magukat, hogy 'ez csak Photoshop'.
  • hdo #8
    Retusálás, meg színkorrekció között azért marha nagy a különbség!
  • pasi29uk #7
    Határozza meg nekem valaki mi is az a retusálás. Ha állítok a színek egyensúlyán akkor az már az? Mert akkor elég szétnézni akár egy közép kategóriás fényképező gép menüjében... nem gyengén módosít az is.
    Akit irritálnak a retusált fotók az kezdjen valamit a raw képekkel és nyomtassa ki és gyönyörködjön bennük.
    Sok jó kép születik, de mgis a 90% kuka lenne ha nem nyúlnának hozzá az emberek. (Döglött színek, zavaró tényezők a képen, életlenség, nem megfeleő méret, háttér csere...)

    Úgyhogy javaslom azt írják ki, ha nem retusált.
  • bino512 #6
    jó5let deee n tom... kevesebb grafikus kéne... esetleg több jó fényképész ..blabla... de amúgy igen.. jó lenne ha oda irnák h RETUSÁLT ... bár úgy is mindenki észre veszi sztem.
  • hdo #5
    Hihetetlenül jó ötlet, hol írjam alá hogy támogatom? :D
  • gombabácsi #4
    szerintem az ilyen retusálások 99%-ában csúnyábbak lesznek az emberek
    persze akinek a műanyag a jó meg a szép...
  • sanyicks #3
    az a baj, hogy a hurkaszáj, túlméretes gombmell a valóság, így az retusálás nélkül is ott van, és sok idióta szerencsétlen nő elhiszi hogy az szép, pedig nem az, csak olyan férfiaknak tetszik akiknek valami komoly elmeproblémájuk van.