MTI

Egymillióért vehető meg a Queen budapesti fotója

Kétszázharminchat tétellel rendezi meg szeptember 29-én fotóárverését az Ágens Fotóművészeti Galéria, amelynek anyagában a XX. század elejének, a klasszikus magyar fényképészet nagyjainak, a háború utáni, valamint a fiatal kortársaknak a munkái, valamint külföldön híressé vált magyar fotográfusok és jelentős külföldi alkotók szerepelnek.

A legdrágább, egymillió forintos tétel alkotója és témája miatt is a gyűjtők érdeklődési körébe kerülhet. A Queen együttest ábrázoló képet ugyanis Brian Aris, a legismertebb brit fotós jegyzi. Brian Aris sajtófotósként kezdte, a belfasti zavargásokról készült felvételei a New York-i Life magazinban jelentek meg. A brit Vogue pedig címlapjára tette az Anna brit királyi hercegnő szudáni látogatását megörökítő felvételét. Mint fotóriporter ott volt a vietnami, a közel-keleti háborúban, fotózott Etiópiában a nagy éhínség idején. Majd stúdiót nyitott Londonban, modellek, mozisztárok, énekesek, zenészek és a királyi család fotósa lett. Az aukción a Queen együttesről 1985-ben készült fotó 1986-os nagyítása szerepel, amelyet az 1986-os Magic Tour budapesti koncertjén a zenekar tagjai dedikáltak.


Korunk egyik legjelentősebb fényképészének tartják a német Helmut Newtont. Stílusteremtő divat- és portréfotói, női aktjai új színt hoztak a téma fotografálásába. Felvételei provokatívan erotikusak, olykor a pornográfia határát súrolják. 1976-ban készült fotólitográfiája, Gunilla Bergström svéd író félaktja 390 ezer forintért várja vásárlóját. André Kertész 1932-ben Párizsban készült Distortion (Torzulások) különleges aktfotósorozatát a modern művészet világszerte ismert alkotásai között tartják számon. Az 1976-os spanyolországi kiadású sorozat 29 különböző képére 890 ezer forintért lehet licitálni. Kertész mellett több, külföldön dolgozó magyar fotográfus munkája is elérhető ezen az aukción. Brassai, Munkácsi Márton, Lucien Hervé, Moholy-Nagy László fotói 20 és 80 ezer forint között mozognak.


Gunilla Bergström félaktja
A szecesszió cseh festőnagyságától, Alfonz Muchától egy dekoratív nőalak fotóját 60 ezer forintra tartanak. A festőként is elismert cseh Frantisek Drtikol két aktját egyenként 198 ezer forintról indítják. 20, illetve 80 ezer forinton kezdenek Brassai Párizsban készült aktjai, azért ilyen alacsonyan, mert fotóheliogravür eljárással sokszorosították őket, így sok példány maradt fenn belőlük. Hajlékony női testek dominálnak Jung Zseni fotóin. Rejtélyesek Velican-Patrus Dóra aktképei, míg Pándi Titusz nőalakjai a direkt erotikát sugározzák.

Klasszikussá lett kultuszképek - Törőcsik Mariról, Tímár Józsefről, Ruttkai Éváról és Latinovits Zoltánról - vihetők el a színházi fotóiról híres Keleti Évától. Figyelmet érdemel Gink Károly Egry József-portréja és a fotográfus meghatározása szerinti látomás, amelyet Bartók zenéje alapján komponált a mester. A művészportrék közül kiemelkednek Tóth István Anna Margitról, Gráber Margitról vagy Balázs János cigányfestőről készült felvételei.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!