Berta Sándor

651,80 eurós pénzbüntetés karácsonyi ajándékként

A müncheni bíróság 651,80 euró megfizetésére kötelezett egy nyugdíjast, mondván tavaly januárban egy fájlcserélő hálózaton keresztül egy huligánokról szóló filmet terjesztett illegális módon. Az eset pikantériája, hogy az idős nőnek még számítógépe sincs.

A filmet készítő cég, mint a szerzői jogok tulajdonosa figyelmeztette a nyugdíjast, aki azonban tagadta, hogy szerzői jogsértést követett volna el. Ezt azonban a filmes cég nem fogadta el, ezért bíróság elé került az ügy. Az egész eljárás során az volt a legérdekesebb, hogy miként valósíthat meg valaki illegális filmterjesztést úgy, hogy még számítógépe sincs és az internethozzáférése is csak elméleti szinten létezik. Egy évvel ezelőtt ugyanis a családjától ajándékba kapott egy számítógépet, egy WLAN-routert és egy internetelérést, azonban a hardvereket később eladta. Az internethozzáférés ugyanakkor a két év hűségidő miatt a nevén maradt, így azt továbbra is fizetnie kellett annak ellenére, hogy már nem is tudott szörfölni a világhálón. Az ügy tovább bonyolódott, amikor kiderült, hogy harmadik fél sem férhetett az eléréséhez.

"A nyugdíjas nő tagadta, hogy az adott tartalmat letöltésre kínálta volna másoknak, így abból indulunk ki, hogy a nyomozás vagy az IP-cím lekérdezése során hiba történt. Éppen ezért szerintem itt egy rossz ítélet született. A bíróságnak az egész ügy tárgyalását el kellett volna utasítania" - közölte Christian Solmecke ügyvéd. A felperes filmes cég a 651,80 eurós büntetés mellett 68,20 euró kártérítést is követelt a nőtől. A bíróság ugyan megállapította, hogy nem lehet egyértelműen megállapítani, hogy valóban a nyugdíjas volt-e a terjesztő, de ennek ellenére ki kell fizetnie a 651,80 eurót.

Az idős internetező nyomára a File-Watch nevű szoftver segítségével bukkantak a hatóságok. Ennek segítségével végigböngészik a fájlcserélő hálózatokat és ha valamit letöltésre kínálnak, akkor a program azt feljegyzi és megkeresi az IP-címet. Jennifer Hannemann, az alperes ügyvédje szerint a bíróság abból indult ki, hogy ez az eljárás korrektül zajlott le. Az senkit sem érdekelt, hogy akkor már nem volt birtokában WLAN-router.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • gergely1991 #10
    "internethozzáférés ugyanakkor a két év hűségidő miatt a nevén maradt"
    Valószínűleg ezért ítélték el 651,80 eurós pénzbüntetéssel, mert a nő nevén volt az előfizetés, így ő felel az ilyenekért.
  • Thrawn #9
    "A bíróság ugyan megállapította, hogy nem lehet egyértelműen megállapítani, hogy valóban a nyugdíjas volt-e a terjesztő, de ennek ellenére ki kell fizetnie a 651,80 eurót."

    Aha. A bíróság ugyan megállapította, hogy nem lehet egyértelműen megállapítani, hogy valóban X.Y. a gyilkos, de azért megkapja az életfogytot.
    Tudom, nem egy kategória, de akkor is, ezt hogy lehet?
  • Mourgul #8
    Pontosan, ennek kéne történnie automatikusan!

    Egy kórház fizet ha az orvosai hibáznak, akár csődbe is mehet, de kártérítést fizet.
    A jogvédő szervezetek fizessenek minden egyes hibájukért.

    Egyszer csak kitalálnak valami humánus módszert amikor nem kell eltartani a sok ingyenélő védelmi pénz szedő bagázst.
  • Tetsuo #7
    A "draga" finn hackerek, akik a demokraciaert es szabadsagjogokert aggodnak, igy fenyegetve a magyar kormanyt, ilyenkor miert nem csapnak le a muncheni birosagra?
    Ez az ugy is nonszensz, mint egyre tobb. A tulszabalyozott, "liberalis" vilagban tenyleg a normalis, nem devians ember szivja meg...
    Boldog Karacsonyt!
  • finizlik #6
    Most az volt, hogy a jogvédőknek azt mondták "AZ ip cím nem bizonyíték" amikor őket perelték :D
  • syn7h37ic #5
    Ez is mutatja, hogy a "jogvédők" milyen alaposak, és felkészültek. Nyomorult senkiházi banda, a nyamvadt bevételért mindenre képesek. Na ezek a terroristák...
  • Inquisitor #4
    "és megkeresi az IP-címet"
    Lol. Az egy dolog, hogy IP címet lehet hamisítani, de még Mac Addres-t is. Másrészt meg fix IP-ért meg külön fizetni kell. IP tartomány meg gondolom mindenkinél azonos volt a környéken. Szóval ez nem lehet egy szakértői vélemény.
  • Tarathiel2 #3
    Azt már kifizették előre, a bírók zsebébe.
  • finizlik #2
    Hmmm, ilyenkor nem lehetne mondjuk 12856378 euróra megbaszni a jogvédő szervezetet a rágalom miatt?
  • Csaba42 #1
    No comment.