Berta Sándor

Toronymagasan vezeti a tábla PC-piacot az Apple

Töretlen az almás cég hegemóniája a tábla PC-k globális piacán. Részesedést tekintve a második helyen a Samsung, a harmadikon a Hewlett-Packard található.

Az Android operációs rendszert használó táblagépek gyártói egyelőre nem találnak fogást az Apple-n és egyik termékükkel sem tudják megszorongatni az iPad készülékeket. Ezt jól mutatják az IDC piackutató cég által nyilvánosságra hozott számok is. Az Apple az idei esztendő harmadik negyedévében összesen 11,1 millió tábla PC-t értékesített, ez 61,5 százalékos piaci részesedést jelent. Mindez komoly előrelépés a második negyedévhez képest, amikor a cég világszerte 9,3 millió eladott táblagépet adott el és 63,3 százalékos piaci részesedésre tett szert.

A második helyen található Samsung az idei esztendő harmadik negyedévében összesen 1,01 millió tábla PC-t értékesített, ez alig 5,6 százalékos piaci részesedést jelent. A harmadik helyen található Hewlett-Packardnál ezek az adatok a következőképpen néznek ki: 903 354 eladott tábla PC és 5 százalékos piaci részesedés. A Top5-ben van még a Barnes & Noble (805 458 darab értékesített eszköz és 4,5 százalékos piaci részesedés), illetve az Asus (724 000 darab eladott készülék és 4 százalék piaci részesedés).


A HP a kimagaslóan jó eredményét a korábban meghirdetett TouchPad-kiárusítási akcióinak köszönheti. Az Amazon egyelőre nem szerepel a Top5-ben. Az IDC munkatársai ugyanakkor azt is kimutatták, hogy jelenleg az Androidot futtató készülékek piaci részesedése 32,4 százalék, mindez enyhe csökkenés a második negyedévben mért 33,2 százalékhoz képest. Ugyanakkor a cég előrejelzése szerint a folyamat megfordulhat és az utolsó negyedévben elérheti a 40,3 százalékot. Ebben nagy szerepe lesz az Amazonnak, amely a Kindle Fire segítségével 59 százalékra csökkentheti az iOS tortaszeletét.

A legrosszabb helyzetben alighanem a Research In Motion Playbook készüléke van, amelynek a piaci részesedése csupán 1,1 százalék és ez várhatóan tovább csökken majd 0,7 százalékra. Összességében 23,9 százalékkal több táblagépet értékesítettek világszerte, mint a második negyedévben és az előrejelzések alapján az eladott készülékek száma ebben a negyedévben elérheti a 63,3 milliót.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • usersg #72
    Ha figyeltél volna arra hogy mire válaszoltam (segítek: Nem kell a mai világban fizikai billentyűzet a hsz szerint) akkor nem ezt a választ írtad volna. Fizikai billentyűzet KELL, mert az a legjobb, és a leghatékonyabb eszköz a szövegbevitelre. Ez nem jelentui hogy nem létezhet mellette más is, de ha létezik is, az nem csökkenti a szükségességét. Adott feladatra mindig a leghatékonyabb mnegoldást érdemes választani. Én elég sokat gépelek, és egyáltalán nem mindegy, hogy ez mennyi időmbe telik, vagy ohgy milyen eszközzel végzem.
  • smv #71
    Sajnos tablet fronton nem fogom tudni szemléltetni, de megmutatom mobil fronton:

    iPhone:
    http://www.hwsw.hu/kepek/hirek/2010/06/iphone4.jpg

    Szerinted ez egy téglalap ami azt indokolja, hogy csak és kizárólag ilyen telefonokat lehetne készíteni:
    http://androidportal.hu/sites/default/files/samsung-galaxy-s.jpg
    http://www.telefonguru.hu/keszulekek/Samsung_S5830_Galaxy_Ace.jpg

    Pedig valahogy mégis előfordul, hogy vannak olyan gyártók akik képesek valamilyen varázslatos módon a téglalapot úgy elkészíteni, hogy az mégsem pont úgy néz ki mint a vitatott téglalap...

    Például:
    http://mobiltesztek.hu/wp-content/uploads/2011/05/Sony-Ericsson-XPERIA-X10-mini-pro_1.jpg
    http://plastik.hu/media/images/htc-desire-ofc.jpg
    http://blog.se-portal.hu/wp-content/uploads/2011/01/Sony-Ericsson-Xperia-X12-Arc-Anzu1.jpg
    http://webshop.t-mobile.hu/shopimages/keszulekek/t_mobile/zte-blade-1-400.jpg
    http://www.blackberry-france.com/wp-content/uploads/2010/08/blackberry_torch9800_450_2.jpg
    http://www.motorola.com/staticfiles/Consumers/Products/Mobile%20Phones/MOTOROLA-DEFY/_Images/_Staticfiles/B2C_DEFY_Black_Front_Home_EMEA_lg.png

    Mint látod a téglalap sokféleképpen elkészíthető, sokféleképpen nézhet ki, mint ahogyan egy valaki más is írta egy autó alakja is lehet olyan mint a bogáré, meg nem is.,.

    A többi már nem csak neked szól:
    Mobil fronton a legtöbb gyártónak sikerül egyedit alkotnia.

    Persze ez csak így hirtelen eszembe jutott, nekem semmi bajom ezzel a dizájnnal, tőlem nyomhatja az összes gyártó.

    A tablet ahogyan írták tartalomfogyasztásra való, azaz ha valakinek van rá kerete, és szeretne pc nélkül netezni nagyobb képernyőn mint amit a mobilja kínál akkor használhatja. Elektromos borotvát sem kötelező használni, aki szeretné az használhatja, a többiek meg mégse verik a kukijukat, hogy a sznob rohadék miért nem kézzel tépi ki a szőrszálait...

    A flash elég béna érv. Egyre kevesebb helyen használják, és éppen az iPad és iPhone miatt végre ahol van ott is próbnak alternatívát nyújtani hozzá. Egy beépülő pluginról beszélünk, ezen az elven akár az is lehetne a gond, hogy a wmp vagy az excel beépülők nem működnek android alatt.

    Flash játékok helyett vannak a marketekben (android, iOS) sokkal jobb minőségű játékok. Most az az érv, hogy nem játszhatsz flash játékokkal? PC-n meg elég macerás psp, vagy xbox 360 játékokat tolni...
  • Macc #70
    Az emberben (mar amelyikben) az a csodalatos, hogy barmit meg tud tanulni, es minel tobbet csinalja annal jobban megy neki. Nem azt mondom hogy az erintokepernyon jobb gepelni, de elegge hozza lehet szokni, es egy par mondatos hozzaszolas gepelese sem okoz tul nagy problemat.
  • narumon #69
    +1
    Én egy ilyen 67-es hozzászólásban található üzenetet pikkpakk beírok tableten is.
  • G_ArchAngel #68
    Klasszisokkal gyorsabban irok tapogatos telefonon, mint Blackberry-n. Ellenben tablet-en lassabban, mint fizikai billentyuzeten.
    Nem vagyunk egyformak;)
  • usersg #67
    "Ugye tudod hol a bukfenc? A technologia kozben fejlodott. Teszem azt fizikai gombokra, kapcsolokra mar nem nagyon van szukseg"

    Dehogynem. A virtuális billentyűzet tizedannyira sem hatékony mint a fizikai. Marháskodásra, "szia hogy vagy" szintű szöveg bekínlódására jó, másra nem. Ezt a hozzászólást sem lennék hajlandó beszenvedni ide, minimum 4x annyi időmet venné el mint egy rendes billentyűzet. Honnan a fenéből veszed hogy nincs szükség rá? Egy tableten nyilván nem lehet megoldani értelmesen a dolgot, illetve mivel az egy szórakoztatóelektronikai cikk, így az emberek megelégszenek azzal a roppant kevéssel, amit ad (10x olyan áron mint amit megérne).
  • narumon #66
    "Hogy hasznos-e vagy sem, azt nem tudom, de itt angliaban meg 1-et nem lattam hasznalva,"

    Nekem is több barátom van angliában, azoknak mindegyiküknek van ipadja kivétel nélkül. Vannak munkatársaim is angliában azoknak is van némelyiküknek. Az, hogy a te ismerőseidnek nincs az nem mérvadó.
  • narumon #65
    "Teszem azt fizikai gombokra, kapcsolokra mar nem nagyon van szukseg "

    A logikád ott hibázik, hogy előtte is csinálhattak volna már ilyet. Erre volt az applenek az a koncepciója, hogy minden gomb a képernyőre kerüljön. Amikor előjöttek egy ilyen tervvel akkor mindenki lehülyézte őket, most, hogy sikeresek mindenki másolja. Ezen nem tudsz mit szépíteni.
    Érdekes módon a newtont (az apple első PDA szerű próbálkozása a 90-es évekből), azért szavazta le Jobs, mert egy stylussal kellett böködni. Ő már akkor azt mondta, hogy az isten adott nekünk tíz érintő ujjat ne találjunk ki másikat.
  • G_ArchAngel #64
    Nem, te nem erted, amit irt neked.
    Tele volt a net hisztivel, hogy mennyire hulye az Apple, hogy egy gombot tesz az iPhone/iPad-ra. Aztan szep lassan a tobbirol is lekopott, de akkor mar nem az Apple volt hulye, hanem termeszetesnek vettek az Apple-haterek, hogy mindenki a minimalizmust koveti, hiszen a termeszetben is ez az uralkodo forma.
    2007-tol:)
  • cateran #63
    Ez most komoly? Melyik resze nem ertheto a technologiai fejlodes - nem kellenek fizikai gombok, kapcsolok resznek?(azaz minimalis szinten) Azert mert az erintokepernyore ra lehet "varazsolni" oket.... Tenyleg nem erted? A felso kepek kezdeti, fejletlenebb tipusok..kozben kialakult a jelenlegi forma..ennel mar nem lesz jobb (valoszinuleg) Anno a videomagnoknal es felvevoknel lehetett megfigyelni szepen a fejlodest :)