Berta Sándor

Indonéziában leállíttatnák a Blackberry-szolgáltatásokat

Az ázsiai országban gyülekeznek a viharfelhők a Research In Motion (RIM) feje fölött, az egyik helyi hivatal ugyanis leállíttatná a Blackberryhez kapcsolódó szolgáltatásokat.

Az indonéz állami távközlési felügyelet (BRTI) illetékese a The Jakarta Postnak megerősítette, hogy alighanem le kell állítani a kanadai cég helyi szolgáltatását. A hivatal ezt azzal indokolta, hogy az üzenetek és az adatforgalom továbbítása a Blackberry Messengeren és más online szolgáltatásokon keresztül egész egyszerűen "nem biztonságos". Miután a RIM nem működött együtt a hatóságokkal, és biztosított számukra betekintést az adatforgalomba, így hamarosan bekövetkezhet a BlackBerry Internet Service (BIS) és a BBM Service leállítása. "Ezután a Blackberry készülékek ugyanolyanok lesznek, mint az összes többi mobiltelefon" - nyilatkozta Heru Sutadi, a BRTI munkatársa.

A vita hátterében az áll, hogy a RIM szeptemberben megállapodott a helyi kormánnyal. A szerződés értelmében a vállalatnak négy pontot kell betartania ahhoz, hogy Indonéziában továbbra is elérhetők legyenek a szolgáltatásai. Az egyik pont egy helyi szerver üzemeltetése, jelenleg ugyanis az adatforgalom és a Messenger szolgáltatás egy kanadai szerveren keresztül bonyolódik, tömörítve, illetve titkosítva. A Research In Motion ugyan beüzemelt egy régiós szervert, de Szingapúrban. Bár a megállapodásban nem rögzítették, hogy az új szervernek Indonéziában kell lennie, de a helyi kabinet szerint ennek magától értetődőnek kellett volna lennie, mivel Délkelet-Ázsiában itt található a legtöbb Blackberry-használó.

Az indonéz kormány úgy vélte, hogy Szingapúrban ugyanolyan védtelenek lennének az adatok, mint Kanadában. Mindez abszurd érvelés, sokkal inkább arról van szó, hogy az indonéz hivatalok így nem ellenőrizhetik a Blackberry szolgáltatásainak adatforgalmát. Az Egyesült Arab Emírségek, Szaúd-Arábia, Indonézia és Indiai tavaly augusztusban felszólította a kanadai céget, hogy tegye lehetővé hatóságaik számára az információcsere ellenőrzését, mert enélkül a bűnözők, különösen a terroristák minden további nélkül teljes titokban kommunikálhatnak egymással, ami megengedhetetlen biztonsági kockázatot jelent. India nem pusztán az üzenetek szövegébe akar betekintést, hanem a RIM titkosító rendszerének kódjait is követeli. Ennek hiányában kötelezhetik a mobilszolgáltatókat, hogy blokkolják a Blackberryken folyó információcserét.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!