Gyurkity Péter

Elrajtolt a Galaxy Nexus, jön a Blackberry BBX

A korábbi beszámolóknak megfelelően a Google és a Samsung bemutatta a legújabb Nexus okostelefont, amely Android 4.0-val érkezik, miközben a Blackberry szintén egyesíti platformjának táblás és telefonos verzióját.

Mi is írtunk néhány nappal ezelőtt arról, hogy a Steve Jobs halálával indokolt halasztás után 19-én mutatkozik be az új Nexus, mégpedig Hong Kong városában, ahol a partnerek közösen mutatnák be a fejlesztést. Ez így is történt, ennek köszönhetően pedig megismerhetjük a pontos technikai specifikációt, az Android 4.0 fontosabb újításait, illetve a készülék hozzávetőleges megjelenési időpontját az egyes régiókban.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

A Samsung Galaxy Nexus pontos mérete eszerint 135,5 x 67,94 x 8,94 mm, súlya 135 gramm, támogatja a 21 Mbps-os HSPA+ technológiát, LTE-változatban is elérhető lesz (szolgáltatótól függően), az 1,2 GHz-es ikermagos processzor mellé pedig 1 GB memória, 16 vagy 32 GB-os belső tároló, egy 4,65 hüvelykes (1280 x 720 pixel) HD Super AMOLED-érintőképernyő társul, a listát pedig egy 5 megapixeles hátoldali LED flash és elülső 1,3 megapixeles kamera, WiFi, Bluetooth 3.0, valamint gyorsulásmérő, e-iránytű, és egy 1750 mAh-ás akkumulátor teszi teljessé.

A készülék az USA-ban, Európában és Ázsiában egyaránt novemberben jelenik meg, de már most szemügyre vehetjük az Android 4.0-át, amelynek újításairól többek között a fejlesztőknek szánt oldalon olvashatunk részletesen. Megemlítendő a jobb multitaszk, az új dizájn, az eddig csak táblán elérhető funkciók univerzálissá tétele, a 2D hardveres gyorsítás, valamint számos egyéb funkció.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!

A Blackberry a maga részéről követi a Google példáját és hamarosan összevonja a saját okostelefonjain elérhető BB OS, valamint a PlayBook táblán alkalmazott QNX szolgáltatásait. Az egyesített szoftver BBX néven lát majd napvilágot, illetve az eddigi vonalba illeszkedve BBX-OS lesz a teljes megnevezése. A megszokott opciókhoz felhő-háttér és teljes fejlesztői környezet társul, minden QNX eszköz támogatása mellett, vagyis megoldott lesz a Native SDK, az Adobe AIR/Flash, valamint a WebWorks-HTML5 beillesztése (vagyis az erre alapozott appok kezelése), de a Blackberry Runtime for Android Apps is rendelkezésünkre áll majd. A BB Native SDK részeként készülő Cascades UI főbb elemeit (3D-animációk és egyéb opciók támogatása) egy videóban mutatták elsőként be, ez valamikor ősszel válik elérhetővé.

A cég állítása szerint naponta mintegy 5 millió appot töltenek le a platform felhasználói, ez pedig megfelelő alapot biztosít a további fejlődéshez - a cég azonban folyamatosan veszít súlyából az okostelefonok szegmensében, így komoly veszélyeket rejt magában egy esetleges kudarc.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • FtranX #7
    Ha szetszedessel valahogy kiveheto meg jo, de a gari akkor is bukta.
  • Inquisitor #6
    A szokásos. Egyel kevesebb hibalehetőség a szervizelésnél. ;)
    Én valamelyik Dell telefonnál lestem, hogy úgy volt megoldva a belső flash memória, hogy belül volt plusz egy SD kártya. El nem tudom képzelni, hogy ne lenne drágább, mint ha csak rá lenne forrasztva, viszont ha behal, nem kell a telefon drágább részeit cserélgetni vagy kidobni egyben az alaplapot, mint más készüléknél. Kíváncsi leszek mikor fog elterjedni sima flash/SD helyett SSD?
  • fergusonpapa #5
    kb? 650dolcsi az iphone 4S

    ez durván 40e ft külömbség amiért márközépkategoriás telót kapsz
  • DjDano #4
    Na igen 810-900 dolláros áron jön, ami kb az Iphone4 árszintje
  • fergusonpapa #3
    Legnagyobb hiba a nexusban az ára.Durva belépö árral jön és akkor még az apple árazza tul telóit :D
  • FtranX #2
    Nem kiveheto SD kartya = FAIL!

    Gyakorlatilag buknam a garanciat, mert soha nem adnam be a telomat a szemelyes adataimmal egy szervizbe. Kar erte. :(
  • Macc #1
    Nagyon nehez lenne olyan nevet talalni ami nem emlekeztet masra?