Berta Sándor

A tábla PC-khez tervezne processzorokat az AMD

A tábla PC-k és az okostelefonok napjaink legkelendőbb termékei közé tartoznak. A piac felkeltette az AMD érdeklődését is, a cég a képzeletbeli tortából szeretné kihasítani a maga szeletét.

"A mi alkatrészünkre épülő első tábla PC-t az Acer dobja piacra, amit a következő hónapokban további készülékek követnek majd. Ezenkívül a Windows 8 megjelenésével egy időben is új eszközöket fogunk megjelentetni. Jelenleg ezeken dolgozunk, és a fejesztések jól állnak. A tábla PC-k és az okostelefonok piaca már most jelentős, ezt azonban jelenleg egyetlen szereplő határozza meg, az Apple. Nem hiszek abban, hogy a tábla PC-k és az okostelefonok kiszoríthatják a hagyományos asztali PC-ket, de az biztos, hogy az utóbbiak eladásai adatai csökkenni fognak" - jelentette ki Thomas Seifert, az AMD vezérigazgatója, alelnöke és pénzügyi vezetője.


Az Acer Iconia W500 sikerével az AMD is jól járna

Seifert szerint a helyzet az elmúlt hónapokban nagyjából semmit sem változott. A cég termékei elsősorban a fejlődő országokban keresettek, az egyik legnagyobb partnerük pedig továbbra is a Hewlett-Packard. Emellett azonban vannak más cégek is, amelyeknek folyamatosan nő a piaci részesedésük. A kérdésre, hogy elképzelhetőnek tartja-e az okostelefon-piacon való megjelenést, Seifert közölte: ez a területen nagyon sok piaci szereplő van jelen, ennek ellenére közel sem mindegyikük sikeres és ér el nyereséget. Éppen ezért inkább kivárnak és nem jelennek meg ezen a piacon. Az AMD-nek nincs 80-85 százalékos piaci részesedése, így számukra ezek a folyamatok és az ezekben való részvétel inkább esélyt jelent, mint kockázatot. A helyzetükön ugyanakkor az új piaci szereplők megjelenése jelentősen javíthat majd.


Az MSI Windpadja az AMD Brazos processzort használja

Az AMD-nek a tábla PC-k piacán riválisa lehet a Microsofttal közösen processzorokat tervező ARM, emellett nem feledkezhet meg az Nvidia, Qualcomm, Samsung és Texas Instruments fémjelezte kvartettről sem. S akkor még ott az Intel is, amely áprilisban új Atom processzorokat jelentett be a tábla PC-khez. Az AMD számára logikus lépésnek tűnhetne, hogy szövetséget köt az egyik konkurensével; az ARM már meg is kereste a konszernt, de az együttműködés egyelőre elmaradt.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • vlahol #1
    épp itt az ideje! :)