Berta Sándor

Négy változatban érkezik az AMD új processzora

Hivatalosan is ismertté vált az AMD Bobcat architektúrára épülő első Fusion Accelerated Processing Unit (APU) processzor első négy változatának pontos specifikációja. Az új egységek közül kettő Ontario, kettő pedig Zacate-modell.

Az új platform a Brazos kódnevet kapta. A 9 Watt maximális fogyasztású Ontario és a 18 Watt maximális fogyasztású Zacate APU-k egy-, illetve kétmagos verzióban lesznek elérhetők. Az Ontario C-30 egymagos 1,2 GHz órajelű APU, amely egy 280 MHz-es órajelű Radeon HD 6250 GPU-t és 80 shader egységet tartalmaz. Az Ontario C-50 már kétmagos, de az órajele csak 1 GHz, az integrált grafikus egység pedig megegyezik a C-30-aséval.

A Zacate E-240 egy egymagos APU, az órajele 1,5 GHz, az integrált grafikus egysége egy Radeon HD 6130, amelynek az órajele 500 MHz és 80 shaderegységgel gazdálkodhat. A legerősebb modell a Zacate E-350, amely kétmagos és 1,6 GHz maximális órajelen dolgozik, az integrált grafikus egysége pedig megegyezik az E-240-esével. A Radeon HD 6250/6310 nagyjából a Mobility Radeon HD 5470-es chippel megegyező erejű, míg a videolejátszás gyorsításáért az UVD3-egység felel, amely a Radeon HD-6000-es sorozatban debütált.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

Mindegyik processzormag 32 kilobájt elsődleges és 512 kilobájt másodlagos gyorsítótárral gazdálkodhat. Az APU-k mindegyike támogatja az SSE1, 2 és 3, valamint az SSSE3 utasításkészleteket, ugyanakkor az AMD 3Dnow! utasításkészletét már nem. A processzorok és az integrált grafikus magok egy egycsatornás memóriavezérlőn osztoznak, amely legfeljebb kettő 800 vagy 1066 MHz-es DDR3-as memóriát vezérelhet.

A 19 x 19 mm méretű APU-k mindegyike rendelkezik egy közvetlenül a processzorhoz kapcsolódó VGA-porttal és két digitális videokimenettel. Ezek lehetnek DVI-, HDMI-, DisplayPort- vagy LVDS-portok. A 40 nanométeres gyártási eljárással készült APU-khoz kapcsolódik a Hudson M1 FCH-egység, amely viszont 65 nanométeres gyártási eljárással készült és amelynek mérete 23 x 23 mm. Az AMD SB800-as déli hídjára épülő chipset maximális fogyasztása 4,7 Watt és 6 SATA-s, 14 USB 2.0-s, valamint 2 USB 1.1-es portot, illetve egy ventilátorvezérlő funkciót kínál. A Fusion-processzorok és a chipset közötti kommunikáció egy UMI nevű, PCIe 1.1-es x4-es interfészen keresztül valósul meg.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

Az Ontario, a Zacate és a Hudson egyaránt 4-4 PCIe 2.0-s interfészt kínál, ezekhez akár dedikált grafikus chipek, Ethernet- és WLAN-modulok csatlakoztathatók. Az AMD ugyanakkor gondolt a netbook- és notebook-gyártókra is, így a fogyasztás csökkentése miatt az interfészek támogatják a PCIe 1.1-es üzemmódot is.

Az AMD-hez kapcsolódó hír, hogy a Digitimes értesülései szerint a Llano kódnevű APU sorozatgyártását elhalasztották 2011 második felére. A háttérben a Globalfoundries 32 nanométeres gyártási eljárásával kapcsolatos problémák állnak, így a két-, három- és négymagos modellek sorozatgyártása csak jövő augusztusban vagy szeptemberben indulhat el. Az AMD eredetileg úgy számolt, hogy a Llano már 2011 közepén piacra kerülhet. A késlekedés ugyanakkor az Ontariót és a Zacatét nem érinti, mivel azokat a TSMC készíti.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • sanyicks #13
    hát én nem úgy vettem észre, amikor 1,8-ról 2,1ghz-ra húzott thoroughbred-b procim (athlon xp) simán vert egy 3 ghz-s northwoodot, és hát árban is volt különbség... az xp 12k volt akkoriban, a northwood meg 50k körül.
    De a p4 akármilyen volt a konkurenciához képest, a lényeg hogy magasan legborzasztóbb ár/teljesítményt adták cpu történelemben.
  • Glutamin #12
    Ez így nem teljesen pontos. A 800-as FSB-s P4-ek már gyorsabbak voltak a K7-eseknél.

  • FoodLFG #11
    Még jó, hogy veri az atomot. amekkora szar az... :D
    (mondjuk engem nem érint ez az alacsony fogyasztásos, tabletes, netbookos divatszegmens)
  • Motoroj #10
    Neked nem mindegy? Akkor is intelt veszel, ha az AMD versenyképesebb.
  • sanyicks #9
    hát nézzük: k7 1999-ben jött aztán végig jobb volt 2003 ig, amikor kijött az athlon64 ami már durván jobb volt mint a konkurencia, és ez tartott 2006-ig a core2-ig, ami után is versenyképes maradt ár/teljesítményben, persze a vérpistikék megvesszük a legjobbat az ára nemérdekel kategóriájában nem, mert ott az ár nem tényező.
    Tehát 10ből 6 évig tisztán jobb volt teljesítményben, és ha ésszerű vásárlást nézünk, és ár/teljesítményt 10-ből 10 évig :)
    Amúgy igazad van :DD
  • opeca #8
    Kár, hogy 10 évenete egyszer jön ki az AMD versenyképes processzorokkal:)
  • sanyicks #7
    na szal ittvan
    mobil i5-öt veri holott az amd alsóbb kategóriákba készül :)
    bár annyira nem ahogy a videon látható, ugyanis kiugrasztotta a teszt az intelt a bokorból és kiadta mobilra is az asztali gpu driverét ami gyorsabb, mivel a mobilos eredetileg szándékosan lassítva volt az intel által (látszik megbecsülik a vásárlóikat...)
  • sanyicks #6
    pedig pentiumnak is ellenfele lesz, atom fogyasztással :D
    plusz el lehet vele játszani is, persze nem max grafikán :)
  • sanyicks #5
    milyen pentium 2-ről beszélsz?
    Az első amd apu-kon finomított phenom II alapú magok lesznek, fejlettebb technológiával, alacsony órajelen, és shader tömbök.
    Aztán később ezekbe is bekerül a bulldozer mag.
    x86 akkora teljesítményt ad amennyit most ad egy cpu. vegyesen vegyes feladatokra mindig gyorsabb lesz a gpu és cpu.
    vótmár teszt, gpu veri az iont, cpu rész péppé az atomot.
  • kvp #4
    Jo bonyolult modon fogalmaztak meg, hogy egy lapra integraltak a cpu es a gpu magokat. Az intel is ezzel probalkozik. Az egyetlen elteres, hogy az amd pentium II-es felepitesu x86-os magokat es egyszeru simd-es magokat integral, tehat az egyszerubb design miatt egyszerubb feladata van. Ez az aszimmetrikus cpu/gpu modell egyebkent az amiga-k egyik jellemzoje volt, ezert tudjuk hogy mukodokepes, csak nehezebb ra jo szoftvert irni. Viszont egysegesitett memoriamodell lesz, aminek a hianya miatt halt ki a cell csalad, tehat legalabb a cell fejlesztok hibaibol tanultak. Erdekes, hogy a power csalad regebbi vektoregysegei pont ilyenek voltak mint amit most az amd tervez, tehat tudjuk, hogy bevalt technologiarol van szo.

    Az intel gpu magnak (amd apu-nak hivja) is x86-osokat akar hasznalni, ez viszont csak bonyolitja a feladatukat, mert komplexebb rendszert kell osszehozniuk, bar az nagyobb teljesitmenyt adna. Az intel akkor jarna legjobban, ha hibrid core es atom rendszereket kezdene el gyartani, tehat x darab core mag es x*y darab simd-es atom mag lenne egy aramkorben. Egyebkent varjuk a teljesitmeny adatokat, akkor vegre rendesen ossze lehet majd oket hasonlitani.