Berta Sándor

Bangalore, az indiai Szilícium-völgy

Bangalore India harmadik legnagyobb városa és egyben IT-központja. A városban mindenhol ingyen hozzá lehet férni a kiépített WLAN-hálózathoz, még a buszokon is. Az üzemzavarok nagyon ritkák, ami figyelembe véve a 8,4 milliós lakosságot elismerésre méltó.

Bangalore közel sem nevezhető tipikus indiai településnek. Nem csak a lakosság száma miatt, hanem azért sem, mert számos park található a területén, a WLAN-hozzáférés pedig mindenki számára ingyenes. A város nem csak IT-központ, hanem a szubkontinens légi- és űrcentruma is. A város melletti régióban számos indiai és külföldi IT-cég telepedett le, s ezt a területet el is nevezték az indiai Szilícium-völgynek. A fő ok a jó klíma és az alacsony bér-, illetve egyéb költségek. Bangalore így egyre inkább Mumbai és Delhi vetélytársává válik. Ezt a folyamatot csak erősíti, hogy az indiai kormány is átszámítva eurómilliókkal támogatja a városi infrastruktúra kiépítését és nagyon komoly összegeket áldoznak a WLAN-hálózat fejlesztésére, bővítésére.

Az indiai IT-szakemberek átlagosan havi 300 és 800 euró közötti összeget keresnek, a mérnökök fizetése 500 és 900 euró között, míg a középvezetőké 1000 euró környékén van. Aki Indiában az IT-szektorban karriert akart csinálni, az egyértelműen Bangalore veszi az irányt. Így tett Mithilesh Kumar Singh is; a 28 éves szakember egy nemzetközi PR-ügynökségnél dolgozik, amelynek ügyfelei között megtalálható a Samsung, az IBM, a Lenovo, a Nokia és a Skype. Singh azt reméli, hogy hamarosan átkerülhet az egyik helyi IT-konszern kommunikációs részlegére, ott ugyanis a magasabb fizetést kaphatna és onnan könnyebben kerülhetne külföldre, az Egyesült Államokba vagy Nagy-Britanniába.


Most hetente 60 órát dolgozik és 500 eurót keres. Egy átlagos munkanapon reggel 9-től este 20 óráig dolgozik, azonban még ezután is bármikor elérhetőnek kell lennie. Céges mobiltelefonja nincs, viszont minden hónapban kap térítést azért, hogy a telefonját munkával kapcsolatos hívások fogadására is használja. Jelenleg egy 20 négyzetméteres lakásban él, melynek bérleti díja havonta 100 euró. Az internetért ugyanakkor nem fizet, mivel teljesen természetes, hogy akár a metróban, az állomásokon vagy a buszokon is működik a WLAN-hálózat. Aki netezni szeretne, az egyszerűen leül az egyik metróállomáson. Bangalore városában teljesen megszokott látvány, hogy valaki a Facebook-üzeneteit egy buszon nézi meg. Az adatvédelemmel ugyanakkor senki sem törődik. "Mi is történhetne az adataimmal?" - kérdezte Singh. Bangaloreban ugyanis ez a hozzáállás is teljesen természetes.

India szoftverexportja már 2004 szeptemberében nagyon látványosan növekedett. Az ország az elmúlt években elsősorban az olcsó PC és notebook projektjeivel került a híradásokba. Az indiai olcsó PC 2005-ben készült el. 2008 júliusában és 2009 februárjában váltak ismertté a tízdolláros laptopprogram részletei. Tavaly 27 eurós tábla PC-t fejlesztettek ki az ázsiai államban, idén októberben pedig bemutattak egy 45 eurós táblagépet.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • kvp #8
    "Hmm... pedig 4-5 évvel korábban (vagy lehet több is) azt hallottam, hogy nagyon sok jó programozó van Indiában, és programfejlesztő cégek sorra mentek ki Indiába az olcsóság miatt... aztán jött a válság, és leépítettek."

    Az indiai szaktudasrol annyit, hogy anno az intel a teljes fejlesztest kivitte. Az indiai csapat feladata lett volna a P4 utodjanak megtalalasa. Par evvel kesobb meg mindig nem jutottak semmire, viszont a par fos izraeli reszlegnek volt egy jo otlete a PIII tovabbfejlesztesere. Az intel megnezte a terveket, kirugott mindenkit az indiai reszlegben, felszamolta, behintette soval es finomitatlan sziliciummal a nyomat es az izraeli reszleget bizta meg a fejlesztessel. Ebbol lett az intel core csalad...

    Rajottek, hogy par hozzaerto mernok kepes tobb ezer nem tul jol kepzett indiai munkajat elvegezni. Raadasul az izraeli csapat csak tudomanyos kivancsisagbol (hobbi project-kent) fejlesztgette a PIII-as (pentium pro alapu) architekturat. Az eredmeny egy jol skalazhato, nagy tartalekokkal rendelkezo architektura lett. (a pipeline-ok szama es melysege meg kb. 3-5 generacion at novelheto attervezes nelkul, ez meg olyan 6-10 ev, amire az intelnek mar elore megvannak a tervei)
  • Doktor Kotász #7
    Egy répatermesztő nyílván kevesebbet keres ott is, mint egy programozó.

    Egyébként azt hittem, hogy a Bangalore a szügesdrót robbantó csőakna.
  • narumon #6
    "Azaz, szaré-húgyé melóznak - kapitalista kihasználás, kizsigerelés power maximum ON."

    Háááát akkor ezt erősen elmondhatod Magyarországra is. 300-400EUR fizetésnek itt kurvasokan örülnének. Sokszor a 200-250 EUR-t nem keresi meg egy átlag Magyar.
  • Meridian #5
    Hmm... pedig 4-5 évvel korábban (vagy lehet több is) azt hallottam, hogy nagyon sok jó programozó van Indiában, és programfejlesztő cégek sorra mentek ki Indiába az olcsóság miatt... aztán jött a válság, és leépítettek.

    A callcenterek kiszervezése is jellemző volt, ott meg az angol nyelv silánysága, na meg a hozzáértés hézagossága miatt kezdtek a visszatérésen gondolkodni, amihez a válság adott egy jó nagy lökést.
    Ezt is megoldották, mostanában az amerikai börtönlakók dolgoznak szinte ingyen egy-egy callcenterben... na, az az igazi bér rabszolgaság.

    De a cikkben mérnökökről és IT szakemberekről volna szó... kérdés, tényleg úgy értette-e a cikk írója is?

  • Chriss745 #4
    Nonono, azert nem ilyen szep a helyzet. Ott dolgozik nem keves munkatarsam, es minap beszeltem veluk errol a temarol. Lehet, hogy van net, de a max savszel 1mbit, es folyamatosan szakad. Egyszeruen hasznalhatatlan. Pl VOIP az teljesen kilove, UDP az nem mukodik egyatalan a tulterheltseg miatt. Bongeszni lehet, de egy remote desktop Europaba meg berelt vonalon is necces.

    A szaktutasukba meg nem menjunk bele. Idezek egy indiai senior IT architectol: "most ez windows vagy linux? Tulajdonkeppen mi a kulonbseg a ketto kozott?"

    Szemely szerint semmi bajom veluk emberileg, nagyon rendesen dolgoznak, es becsuletesek, de az informatikai oktatas az egyenlo a nullaval naluk, kb annyit ertenek a szamitogepekhez, mint nagyanyam, es most sajnos nem tulzok, a legtobb emberkenek gondja van az eger kezelessel is.

    En nem sajnalom toluk a munkat, de amit a nyugati orszagok muvelnek a profit maximalizalas vegett, az dobbenet. Nem szamit ki mihez ert, negyed aron dolgoznak, viszunk ki mindent, aztan hogy mi lesz a munkaval, meg tudjak-e csinalni, kit erdekel...
  • Meridian #3
    "...Az indiai IT-szakemberek átlagosan havi 300 és 800 euró közötti összeget keresnek, a mérnökök fizetése 500 és 900 euró között, míg a középvezetőké 1000 euró környékén van..."

    Azaz, szaré-húgyé melóznak - kapitalista kihasználás, kizsigerelés power maximum ON.

    EU parlamenti képviselői fizetés (semmit nem csinálnak, csak pofáznak mellé meg összevissza) ~7950 EUR. + mindenféle költségtérítések...
    Még egy rohadt görög válságnak sem tudtak elébe menni. Sem pedig megoldani.
  • kvp #2
    "Az adatvédelemmel ugyanakkor senki sem törődik. "Mi is történhetne az adataimmal?" - kérdezte Singh. Bangaloreban ugyanis ez a hozzáállás is teljesen természetes."

    Meg jo hogy a legtobb nyugati cegnek ott vannak az ugyfel kozpontjai, tehat ott kezelik az osszes nyugati elofizeto adatait. :-)

    "Bangalore városában teljesen megszokott látvány, hogy valaki a Facebook-üzeneteit egy buszon nézi meg."

    Mondjuk az utolso ursiklo inditast en is egy buszon ulve neztem eloben a telefonomon es nem wifi-n, hanem sima gsm-es halozaton. Ez itthon is csak havonta par szaz forintba kerul, szoval nem vagyunk annyira lemaradva indiatol es a berek is hasonloak, csak ott az arak valamivel alacsonyabbak.
  • KopaszIsten #1
    10 $-os laptop? Hm. Olyan nekem is kell. :D Ha tudok vele netezni már megérte.