Berta Sándor

Elkészült az indiai olcsó PC

Az indiai kormány tervei szerint a következő négy évben az ötszörösére emelnék az országban a számítógépek számát és nőne az internethozzáférések száma is.

Mindez azon a sajtótájékoztatón derült ki, ahol a HCL Infosystems nevű helyi cég bejelentette, hogy elkészült az az olcsó PC, amely egy 1 GHz órajelű processzorral rendelkezik és amely 9900 rúpiába, vagyis kereken 190 euróba kerül. A számítógépet kifejezetten a helyi viszonyok és időjárási körülmények közötti működésre tervezték és megfelel az indiai központi kormány Nemzeti Általános Minimum Programjában támasztott követelményeknek.

A konfiguráció része az 1 GHz-es processzoron kívül 128 MB memória, egy 40 GB-os tárolókapacitású merevlemez, egy optikai meghajtó és egy 15 colos monitor is. A telepített operációs rendszerről a HCL egyelőre nem kívánt információkat elárulni, azt viszont elismerték, hogy partneri kapcsolattal rendelkezik az Intel, az AMD és a Microsoft felé.

A cég szerint ez a számítógép az alapvető feladatokra - mint például szövegszerkesztésre, táblázatkezelésre, a világhálón való böngészésre, e-mailezésre és a multimédiás tartalmak lejátszására - megfelel. A vállalat tájékoztatása szerint a felhasználói felület több nyelvű és támogatja a tamil nyelvet is. Az indiai szubkontinensen egyébként a Wikipedia nevű online lexikon adatai szerint jelenleg 1600 nyelvet és nyelvjárást beszélnek. A BBC információi szerint Indiában jelenleg körülbelül 15 millió számítógép és ötmillió internethozzáférés van. 2010-re az indiai kormány a PC-k számát 75 millióra, az internetelérések számát pedig 45 millióra akarja növelni.

Az olcsó számítógépek, notebookok és mobiltelefonok egyre komolyabb piacot jelentenek világszerte. Egyre több az ilyen készülékek létrehozására irányuló program. India most lépéselőnybe került a többi országgal és gyártóval szemben.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Nailboy #38
    Milyen boldog ez a 2 ember a képen mint ha a spanyol viaszt csokkantották volna ki.

    Ennyiből én is összerakok egy ilyen kaliberű gépet. A legolcsóbb hw-ből nagykeráron. És ha ezres nagyságrendben rendelném kínából egyenesen akkor már ne is beszéljünk semmiről.

    Az meg a pláne a dologban hogy valószínűleg indiában se ÁFA se vám se kutyavalaga.

    Ott az olcsó PC 130 EURO lenne kb...
  • Pheel #37
    Szerintem csak annak kell tartania az olcsó indiai programozóktól, aki képtelen magasabb szintet elérni a munkájában. Mindig a jól képzett programozóból van hiány.

    Képzés alatt nem a magyar felsőoktatásban elsajátítható tudást értem...
  • pemga #36
    Én mindigis azt mondtam, hogy a kínai szép nyelvek :). Az pendzsábit nem ismerem. Változtatnom kéne rajta? :)
  • Inquisitor #35
    Haverom a Nokiánál programozó. Abból amit mesélt, arra következtetetk, hogy az Indiai Programozók már a "spájzban vannak".
  • TH448 #34
    Sztem a probléma teljesen kezdők révén úis azzal lesz, mint rokonnál, hogy ott a rendszer, ugye mit néz meg a neten a gyerek? Hát a pornót meg warezt, aztán jön a spyware, meg adware, meg vírusok, amiket még ha nem is biztos, h észrevesz, de az amúgy sem túl erős gépet úgy megfogja, hogy szétveri a fején, és mivel kevesen értenek hozzá a szomszéd Pistikét se tudja megkérni, hogy segítsen, szervízre meg nincs pénzze... Szóval kalandos sorsa lesz a gépeknek. :)
  • tvmaci #33
    Jaja!! majd ide is indiai programozók jönnek minimálbérért. Aki meg itt tanult elmehet dolgozni a TE**O-ba, ME**O-ba, stb. parizerszelőnek, vagy valami hasonlónak...
  • Fenjoy #32
    Off: Pakisztáninak mostanában "táskákban" utaznak:)
  • MuldR #31
    Kb 1 eve volt a nagy hir a vilagba, hogy India lakossaga is atlepte az 1 milliardot.:)

    Tekintve hogy ezt a gepet nem jatekra terveztek, tokeletes lesz nekik. Nekunk meg majd jol nem lesz munkank, mert mar igyis mindenhol indiai meg pakisztani infosok vannak. :P
  • Munch #30
    Hogy a francba ne vinné... régi powerdvd rendszerigénye valami 300 mhz volt...
    Meg abba is gondolj bele hogy a rendszer zabálta meg a felét, asztali dvd lejátszókba még ilyen prockó sincs.
  • Roli #29
    Mi sulinkban is vagy 2-3perc mire használi tudjuk az XP-s gépeket mert csak 433MHz-esek
    Egyébként nekem a 900-as Celeron is nagyon szépen vitt minden progit, igaz nem a legnagyobb felbontásban meg ilyenek, de működött GeForce2-es kártyával úgyhogy nagyon is jó az! Sőt itt környéken is sokaknak van hasonló gépük és még mindig nem akarnak váltani!