Berta Sándor

Webkamera egy indiai politikus irodájában

Kerala indiai szövetségi állam vezetője úgy döntött, hogy a választóknak joga van tudni, hogy mi zajlik az irodájában, ezért webkamerát szereltetett fel a helyiségben. A cél a korrupció lehetőségének kizárása.

A felhasználók Kerala kormányzati portálján folyamatosan látják az Oommen Chandy miniszterelnök szobájából közvetített élő képet, így bármikor tudomást szerezhetnek az ott zajló eseményekről. Ugyan audioadás nincs, azonban a felvételek így is beszédesek lehetnek. Látható ugyanis, hogy kik keresik fel a politikust, mennyi ideig tartózkodnak nála, vagy éppen tárgyalás, esetleg semmittevés zajlik-e az irodájában.


Chandy július elején szereltette fel a webkamerát az irodájába. A szokatlan lépést azzal indokolta, hogy egy olyan légkört akart teremteni, amely átláthatósághoz vezet, s aminek köszönhetően az emberek mindent megtudhatnak a döntésekről és azok előzményeiről. A kezdeményezés a felhasználók körében óriási sikert aratott, hiszen az első két hétben közel 300 000 látogató élt a lehetőséggel. A Deccan Chronicle hyderabadi újság tudósítása szerint ugyanakkor a kabinet tagjai közül többen is kifogásolták a megoldást. Az egyik politikus felvetette, hogy követi Chandy példáját, de később meggondolta magát és elállt a tervtől. A miniszterek szinte kivétel nélkül elutasították az ötletet, mivel attól tartanak, hogy a politikai ellenfeleik is láthatják a felvételeket és visszaélhetnek velük.

A keralai miniszterelnök kezdeményezése egy olyan időpontban valósult meg, amikor Indiában számos korrupciós botrányra derült fény és ezekben magas rangú kormánytagok is érintettek. Egy egykori távközlési miniszter a mobilhálózati licencek kiadása körüli szabálytalanságok miatt került vizsgálati fogságba. Az első becslések alapján az okozott kár elérheti a 40 milliárd dollárt. Indiában szinte teljesen bevett dolognak számít a kenőpénzek felajánlása. Kérdés, hogy Chandy kezdeményezése mennyire jelent szélmalomharcot e jelenség ellen.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Reparamorf #8
    Ezt minden magyar politikussal is meg kéne tenni.
    De nem a szobájukba, hanem rájuk, kép és hang.
  • Zolivok #7
    amúgy kasztrendszer azt mégis korrupt de reklám az jó akkor
  • gkalcso #6
    Kapnál vagy 50.000 kérdést, biztosan meglepődnél, mit is kezdjél vele ;)
  • tatish #5
    Tök jóóóóóó...
    Mondjuk még örülnék facebook (vagy valami hasonló nyílt fórum) fogadóórának , mondjuk 2-3 naponta 1-1 órát kibírnának hogy kérdezgetjük őket :)
  • morden #4
    Minden politikus irodájába ugyan ilyet+ nyilvános emailozást+ nyilvános híváslistát, kézpénzzel nem fizethet a politikus, bankszámlái nyílvánosak legyenek, persze korlátozza a jogait ezen intézkedések, de közpénzről van szó és nagyon zuhanna a korrupció ( talán).
  • fapapi #3
    Nekem ez tetszik!

    Hajrá!

  • MR007 #2
    Ahogy mondod. És nekem már pont ezért gyanussá vált az ipse. Kellene oda még pár lehallgató készülék is a tudta nélkül. Mondjuk a bőre alá rejtve, fogába....
  • sanyicks #1
    akkor majd irodán kívül fogja átvenni a borítékokat...