Gyurkity Péter

x86 chipekkel versenyezne az ARM

A processzorfejlesztő legújabb terméke már felveheti a versenyt az x86 szegmens gyengébb példányaival, bár ahhoz még idő kell, hogy minden területen egyenrangúak legyenek - kezdődik a párharc.

Az ARM Holdings egyik vezetője a hónap közepén adott interjút a TG Daily-nek, amelyben többek között elmondta, hogy a Cortex-A15 chipekkel végre betörhetnek az eddig az x86 architektúra által uralt területekre, legyen szó akár mobil vagy asztali számítógépekről, illetve szerverekről. Az ARM célja ugyanis, hogy megvesse lábát ezen szegmensekben, és kellően versenyképes processzorokat kínáljon a vásárlóknak.

Az új chip könnyebben skálázható, így megjelenik 2, 4, illetve 8 magos kivitelben, megfelelő teljesítményt nyújtva hordozható termékekben, vagy akár bizonyos szerverekben is. A cégvezető azt elismerte, hogy egyelőre nem tudják kikezdeni minden x86 fejlesztés előnyét, itt még további kemény munkára lesz szükség, hogy életképes alternatívát kínáljanak a család minden egyes tagjával szemben, ám az első lépést az A15 megjelenésére révén már megteszik, ezzel pedig komoly versenyzőként jelennek meg a területen. Ez a fejlesztés helyet kaphat majd okostelefonokban, táblákban, egyéb mobil PC-kben, nyomtatókban, és számos egyéb megoldásban, így akár szerverekben is, ezzel pedig tovább erősíthetik pozíciójukat.

A cég szerint nincs már messze az idő, amikor okostelefonunkat, illetve tábla PC-nket egy külső kijelzőre, monitorra kötve, valamint egeret és billentyűzetet Bluetooth-on keresztül használva akár filmet futtathatunk készülékünkön (vagy dokumentumokon dolgozzunk), ezzel pedig minden korábbinál jobban elmosódik majd a mai hordozható és asztali termékek közötti választóvonal. A nagy kérdés persze a teljesítmény, itt azonban a cég áttörést ígér, ezen chipek átvételével pedig (többek között az nVidia Tegra 3 révén) egyre több termékben jelenhet majd meg a nagyobb izomerő.

A teljesítmény növelésével egy időben szeretnék megfelelő szinten tartani a fogyasztást, hogy ne okozzanak csalódást ezen a téren. Az A15 valamikor jövő év végén, illetve 2013 elején debütálhat.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!