Berta Sándor

PowerShrink - megfelezhető a chipek áramfogyasztása

A SuVolta nevű cég olyan CMOS tranzisztortechnológiát mutatott be, amelynek a segítségével a jelenlegieknél jóval kevesebbet fogyasztó chipek fejleszthetők ki. Az energiamegtakarítás akár 50 százalékos is lehet.

A PowerShrink nevű megoldás miközben jelentős mértékben csökkenti a chipek fogyasztását, azok teljesítményét egyáltalán nem befolyásolja hátrányosan. A technológia máris felkeltette a piac szereplőinek érdeklődését, a Fujitsu Semiconductor már be is jelentette, hogy a jövő év második felében megjelenhetnek a piacon az energiatakarékos tranzisztortechnológiára épülő első chipek.

A SuVolta a Deeply Depleted Channel (DDC) nevű tranzisztortechnológiára épít és a PowerShrink platform keretében a DDC-t ötvözi az optimalizált áramkördizájnnal. Mindez lehetővé teszi, hogy ugyanolyan teljesítményű, de akár 50 százalékkal kevesebbet fogyasztó chipek jelenhessenek meg. Miközben az Intel 2013-tól a teljesen újszerű 3D-s tranzisztorokat akarja alkalmazni, addig a SuVolta kitart a jelenlegi technológia mellett és azt akarja továbbfejleszteni. Mindez rendkívül vonzó lehet a gyártók számára, hiszen minimális változtatások után képessé válhatnak az új chipek készítésére. A Fujitsu például a 65 nanométeres gyártási eljárással készülő processzoroknál fogja alkalmazni.

Az elemzők ugyanakkor koránt sem bizakodóak. Giorgio Nebuloni, az IDC munkatársa kijelentette: "A CPU-gyártók általában a kisebb csíkszélességre és az intelligens funkciókra összpontosítanak. Utóbbiak közé tartozik az egyes processzormagok lekapcsolásának lehetősége, amellyel szintén csökkenthető a fogyasztás. A SuVolta azonban teljesen más módon közelíti meg ezt a kérdést." A szakember meglehetősen szkeptikusan fogadta a hírt, mivel egyelőre még kérdéses, hogy a PowerShrink valóban széles körben elterjedhet-e. Ráadásul az sem teljesen világos, hogy a vállalat milyen alkalmazási területekre ajánlja a platformot és tisztázatlan, hogy a DDC technológia a 45 nanométeres vagy kisebb gyártási eljárások esetében is alkalmazható-e.

Abban az elemző viszont biztos volt, hogy az új megoldás aligha fog számottevő változást elindítani a PC-, a szerver- és a mobil piacon. "Ha viszont a technológia a 45 nanométeres vagy kisebb gyártási eljárásoknál is használható, akkor természetesen azonnal nagyon érdekes lesz a chipgyártók számára" - szögezte le Giorgio Nebuloni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Tetsuo #19
    Magyarorszag nagyon korrupt, ez teny, de nem a legkorruptabb azert. ;)
    Lengyelorszag hasonlo, Olaszorszag pedig messze elottunk jar, foleg delen a maffia iranyit mindent a politikaban pedig Berlusconi kicsit komolyabb kiskiraly, mint nalunk Orban Viki.
    Az Europai Parlament ill az EB maga a korrupcio melegagya. A multicegek befolyasa fu alatti lobbija nem lebecsulendo.
    Amerika, Izrael stb. ne is beszeljunk rola. Obama Nobel Beke-dija mar vicc kategoria.
    Szerintem a politika mindenhol korrupt.

    "Nem otthon kene ulni.." ugy beszelsz mint egy jobbikos. :) Mi ez a radikalizmus?!
  • Tetsuo #18
    Ha egy kulfoldit megkerdezel, egy csomo magyar talalmanyt ismer, csak nem tudja, hogy magyar. Szerinted nem hallottak a wolfram-izzorol, floppy lemezrol, a biropenrol, az automata gyartosorrol vagy eppen nem lattak meg villanyvasutat esetleg a szodat? Bar ezen utobbiakrol Jedlik Anyos nem nagyon publikalt, a szodat pl. alapbol kozkinccse tette, de azert bizonyitek van. ;)

    Persze ebbol, (meg pl abbol, hogy a magyaroknak van a legtobb olompiai aranyuk populaciora lebontva) ma mar nem lehet megelni, ma a beka segge alatt van az orszag.

    Ma is vannak talalmanyok, pl. a megujulo energia teruleten es a feltalalokak bizony multiceghez kell fordulniuk, mert atom el van cseszve minden es egyre rosszabb lesz addig, mig 50-100 mulva mar nem valoszinu, hogy lesz Magyarorszag.

    Azok a statisztikak, amit emlitetek, nem veletlenul torzak, ugyanis olyan statisztika NEM FOG keszulni, amelyben az atlag amerikai/angol hulye.
    Sajat es sok ismerosom es sok forras tapasztalata az, hogy jelenleg az angol atlag ember, aki nagyjabol bachelor degree szinten van, nem nagyon tud kozos nevezore hozni, nem ismeri a derivalas fogalmat es nem ismeri a nyelvtant egyaltalan, nem tudja mi az a modal verbs, Oscar Wild-ot vagy Lord Byron-t egyaltalan nem erti ill. eleteben kb. 100-nal is kevesebb konyvet olvasott.
    A kozepiskolai szint, mint pl. sok manager, supervisor anglia teruleten, akik kulfoldieket iranyitanak gyarakban, raktarokban, nehezukre esik az iras-olvasas.
    Ha pl. azt mondod egy atlag angolnak hogy szereted a jazz zenet, hulyen nez rad es kerdezi, de azert a Lady Gagat is szereted ugye? Egy 200ezres varosban nincsenek specifikus klubok, (pl. jazz, techno, latin, akarmi klub) hanem mindenhol a radiok altal unalomig jatszott szamok mennek slagerkent minden szorakozhelyen. Egyenvilag az egyenembereknek. Persze akarnak ok kulonbozni, cserelheto elolappal, meg szines hajjal.
    Mondjuk ez mondhatni nem az O hibajuk, ezekre iparagak epulnek, pszichologusok krealjak a trendeket.. mint pl. szivacsos melltarto 9 eveseknek, manikur 3 eveseknek.
    Az angol logikarol, a koszrol, a gazdagsaguk ellenere hitelbol elesrol, meg a hatalmas pazarlo eletmodrol nem irok, de nagyon durvan kulonboznek tolunk es nagyon mas felfogasuk van a vilagrol.
    Viszont a kreativitasuk nagyon nagy. Alapbol muveszlelkek. Ami egy igenyesseggel es muveltseggel konnyen vilaszinvonalu muveszetet adhat, amire van is pelda ugye.

    A fogyasztoi tarsadalom alapbol ellene van minden megfontolasnak, tartozkodasnak es gerincessegnek, mert ugy ellen lehet allni a befolyasnak ami MINDEN csatornan kozvetitve van es buzdit, szuggeral hogy vasaroljunk.
    Ez nem osszeeskuves, ez a piac torvenyei miatt alakul igy, mondhatni spontan, csupan a tobb profit remenye miatt minden szinten, minden vallalatnal.
    Egyertelmu, hogy a csokkent allami szabalyozas nagyobb es nagyobb teret enged a vallalatok befolyasanak ami sokszor el is fajul. Az angolszasz vilag ebben feltetlenul elobbre jar nalunk. Rank is hasonlo sors var, kultura degradalas cimen.
    Angliaban is a 70-es evekig tanultak angol nyelvtant az iskolakban, ma mar egyaltalan nem, ma mar nem buktatnak, eleg csak bemenni, "indokolt esetben" azt sem kell. Magyarorszag oktatasa is eziranyban halad, tobbek kozott Magyar Balint "segitett" ezen. Alapbol a tanarok minosegi szinvonala hatalmasat esett, ami hosszutavon vegzetes az egesz oktatas szamara. En nem nagyon latok kiutat, de jelenleg meg magasabb a szinvonal, mint pl. Angliaban.
    A Budapesti Muszaki Egyetem-et elegge leneztek 5-10 evvel ezelott is (megha nem is ismerik) az angolok, honositani az ott szerzett diplomakat csak kisebb fokozatokra lehetett. A Budapesti Muszaki Foiskola diplomait pedig a mai napig csak kozepiskolai szintnek fogadjak el. Erted, az O kozepiskolai szintjuknek, ami Mo-n kb. altalanos.

    Jobbikos vermagyar? :) Nem foglalkozom politikaval sot, undorit es peldaul a ciganyokat sem szegregalnam.
    Neked Petofi vagy Vorosmarty is jobbikos vermagyar lenne vagy barki, aki szereti Magyarorszagot.

  • coolbboy83 #17
    Még azt a pénz hódolatával kapcsolatban :-)

    Magyarország a legkorruptabb messze egész Európában !!

    Pénzed van ?? ez az első kérdés sokszor !!

    Ha van pénz te vagy a VALAKI, ha nincs - akkor tudhatsz akármit, lehetsz okos, de te vagy a SENKI !!!


  • coolbboy83 #16
    Hogy reprezentatív e ?? Nem feltétlen, de egy több ezer kilóméter távolságra lévő kontinensről van szó, és ott sok magyar is él... eljuttatva a magyar mentalitást oda.... :-)

    Sok baj van... a hozzáállással... de az embereknek a töke tele van itt finoman szólva...
    Nem otthon kéne ülni, amikor a kormány bevezet egy népnek ártó adórendszert, hanem odamenni és eltüzelni őket mágján, mert pl a Franciák ezt tennék :-)..
  • jaspercry #15
    A Műszaki egyetem ,hazánkban híres,nagy nevek,meg feltalálások,de az iskolák között a világranglistán kb 300.helyet foglalja el.
    Ami azt jelenti,hogy nem vagyunk saját magunkal obijektívek,már régóta nincs a magyar tudomány élvonalban.(tisztelet a kivételnek)
    Esetleg olyan kutatásokban,amelyeket, mi találtunk ki magunknak....
    Ez szomoró tény,persze van sok jó szaki,meg feltaláló,de ha van valami új fejlesztés az nem a "magyar " hazánkat erősíti ,hanem valami nagy cégét.
    Egy külföldit megkérdezel, ismer valamilyen magyar találmányt?
    NEM!
    1860-1955ig még voltak nevek,de ez múlt,sajnos a jelen nem ez....(de azok is inkább amerikában kutattak)
    Köszönöm az elöttem szólóknak.
    Jobbikos vérmagyarokat,meg nem kell komolyan venni ,a 70ezer éves magyar történetéről....
  • defiant9 #14
    Az a baj ezzel a magyarkodással hogy teljesen szubjektív. Ráadásul az az ősközösség óta genetikailag kódolt mindenkiben hogy a saját családját/törzsét/városát/országát/kontinensét jobbnak tartja a többinél(ez a hozzáállás kell a saját génállományának fennmaradáshoz). Ha megkérdezel egy cseh, francia vagy zsidó embert az ugyanúgy ki fog állni a saját nemzetéért, akkor kinek van igaza... A lenti statisztika is mutatja hogy nem vagyunk értelmesebbek a többi OECD országnál. Mivel nincs szignifikáns genetikai különbség ami értelmi adottságok tekintetében a többi nemzet fölé emelne minket, az oktatási rendszerünk pedig inkább átlag alatti. Ezek alapján következik hogy a felnövő emberpalánta sem jobb a szomszédainál. Természetesen lehet olyan mércét alkalmazni a "ki a jobb"-ra ami nem mikrochip fejlesztésben domborodik ki: a szerbek például magasabbak, az arabok hithűbbek, de itt a tudományos haladáshoz hozzáadott érték volt a kiindulási alap. A régmúlton nosztalgiázást(legyen az sport vagy Szent-Györgyi Albert) pedig a helyén kellene kezelni mert az a dekadencia melegágya.
  • Tetsuo #13
    LOL Ez szamodra reprezentativ?
    Sokmindent lehet "idezni". A vilagon van sokmillio ember, aki pl. utalja a magyarokat, de halisten tobb van, aki szereti oket es persze a legtobben kozombosek irantuk ill. fingjuk sincs milyenek.
    Nekem is van sok ev tapasztalatom mas nepekkel es a magyarokkal is, szerintem nagyjabol kaptam egy objektiv kepet. Jelenleg is kulfoldon elek, sokfele emberrel talakozok nap mint nap es mivel erdekel mas nepek kulturaja, folyamatosan tartom a kapcsolatot masfele emberekkel, mely beszelgetesekkel es rengeteg olvasassal.

    Nem hiszem, hogy ugy meg lehet itelni a sajat neped kulturajat, hogy nem ismersz mast. Bar Te errol nem beszeltel, beszel a hozzaallasod, a stilusod, persze lehet, hogy tevedek, de ugy tunik meg fiatal vagy es otthon arrol almodozol, hogy mashol biztos sokkal jobb es inkabb ott szeretnel elni.
    Akkor hajra. Majd megtudod...

    En fiatal kormban teljesen a liberalista eszmet vallottam, szerintem hasonloan gondolkodtam, mint Te. A tv-bol arado mocsok es a mesterseges trendek hatasara levetettem a regi, maradi dolgokat es felneztem a modern amerikai csucstechnikara, a konnyu eletre, a laza, gorcsmentes joletre ami kb. az angolszaszokat jellemzi.
    Nem erdekelt olyan avitt dolog, mint haza, jelkepek, tortenelem esetleg hagyomanyok. A magyar kulturat is max egy elavult legendariumnak gondoltam, aminel sokkal coolabb egy amcsi film.
    A gazdasagi kulonbsegen felul akkor meg sokmindenben megnyilvanult az is, hogy szocialista ill. exkommunista rezsim alol frissen szabadult orszag voltunk.
    Az sem tunt fel, hogy az idosebb, bolcsebb emberek akikkel beszelgettem, mind patriotak, hazaszeretok voltak es furcsan neztek a bearado mocsokra.
    Akkoriban uj volt a "szabad verseny" fogalma es mamorito volt a szabadsag, hogy barkibol lehet gazdag vallakozo, csak jo otlet kell es kitartoan kell dolgozni, mint Ámerikaban a lehetosegek hazajaban. Persze.
    Nagyra tartottam a dusgazdag kapitalistakat, Rockefellert, Mellont, Morgant, Carnegie-t mert "ok vittek valamire" es nem ertettem azokat pl. akik az eletuket aldoztak a hazajukert, vagy nem gazdagodtak meg, hanem onzetlenek voltak segitve masokat.

    Aztan a tapasztalat meg a sokfele tanulas, a vilagszemleletek nyitott vizsgalata ill. egyfajta utkereses kozben rajottem, hogy amit addig elvetettem, az az igazan fontos es amit addig fontosnak tartottam, az az igazan elhanyagolhato.
    Rajottem, hogy a magyar kultura messze magasabb szinten all barmely angolszasznal, de fokent e-modern liberalizmusnal, ami amugyis minden nemzet kulturajanak ellensege, mert kb. a hedonizmust es a nihilizmust hirdeti a penz hodolataval es belerug ill. nem tisztel semmit, ami tenyleges erkolcsi ertekkel bir.
    Rajottem, hogy a magyar nemzet sokmindenben kiemelkedo, de errol pont a magyarok nem tudnak es mast pedig nem nagyon erdekel.
    Rajottem, hogy a tortenelemkonyvekben nem teljesen az igazsag szerepel es vannak arra utalo nyomok, hogy ez keszakarva van igy, de ez kutatast igenyelne, ami viszont teny, hogy a jelen politikai erdekek ezt nem kivanjak sot!
    Komoly erdekek vannak jelenleg es valoszinu, hogy a multban is voltak, amik a magyarokat mint nemzetet megtorjek es megszuntessek. Hogy mik ezek az erdekek es mik az okok pontosan, nem tudom.
    Magyarorszag jovojet illetoen en is pesszimista vagyok, mint Te. Nem hiszem, hogy a komcsi/kapitalista agymosas utan egyutt tudna gondolkodni a magyar nep es megvedeni hazajat, mert meg kell az nem ketseges, de a Te hozzaallasod (ami eleg gyakori a fiatalsag sot, az idosek koreben is) is bizonyitja, hogy jo munkat vegeztek a nemzettudat romboloi.
    Aminek nincs vege, mert ma is folyik a rombolas es erosebben mint valaha.

    Ha ahhoz, hogy szeressem a hazamat az kell, hogy Jobbikos legyek, akkor az leszek, bar nem vagyok oda a politikaert es nem ertek mindenben egyet a Jobbikkal.

    A fentieket kifejtem bovebben, konkretumokkal, ha kivancsi vagy ra, esetleg beszelhetunk a kulturakat osszehasonlitva, az altalam es masok altal tapasztalt tulajdonsagokat, de en azt vallom, hogy egy magyarnak a magyar kultura kell, hogy tetszen, egy albannak az alban, egy francianak a francia, kulonben nem is az. Marmint az nem francia, aki a sziveben nem francia.
    Ennek ellenere ugy erzem, hogy objektiv tudok maradni, ill remelem, ugyanis latom a rossz tulajdonsagainkat is, nem is keveset... de azok nem azok, amikre Te gondolsz.
  • coolbboy83 #12
    A cikkre visszatérve.... úgy érzem jó úton haladunk, hogy végre ne 1-2 napig bírják majd az okostelefonok.... mert ez vicc, nem üzemidő....
  • coolbboy83 #11
    Igen... teljesen igazad van. Az egyedi fejlődés és az internet nagyon hasznos a tehetséges embereknek.
    Gyakorlatilag itt nincs is más lehetőség, ha nem a salátát akarja az ember tanulni felesleges időpazarlásként.

    Kiskapu keresés/mutyizás.... hát arra is a kedves kormány kényszeríti évtizedek óta az embereket.
    Sajnos emiatt negatív hírünk van sok országban....

    Ausztrál cégvezető véleménye a magyarokról, avagy miért nincs magyar alkalmazottja !!

    " A Magyar.... alattomos, szemét és törtető... minden trükkel igyekszik kitúrni a másikat, főleg ha jobb nála az illető... megölné a másikat irígységből, mert 1 dollárral többet keres..."

    Én azt hiszem ez is mindent elárul rólunk :-)... természetesen, mielőtt valamelyik droid betámadna, ez sajnos az átlag - nyilván nem mindenki ilyen.

    Sajnos én is tapasztaltam egy bizonyos cégnél, hogy ha valaki jobb volt - azt gyorsan elmarta a többi...
    MADE IN HUNGARY
  • defiant9 #10
    Mondjuk a kivételes tehetség egyetem nélkül is megállná a helyét, de azzal én is egyetértek hogy egyre inkább haladunk a generális intézményesített felsőoktatás felől a neten specializálódott koponyák irányába. 1-1 részterületen is akkora tudásanyag halmozódik fel hogy pazarlás soha nem használt dolgokra fordítani az egyén szellemi erőforrásait. A legjobb sakkozó sem foglalkozik semmi mással gyerekkorától. 14 éves korig kellene felszedni az általános tudást, utána már csak specializáltat. Genetikailag szinte teljesen egyenszilárdságúak vagyunk a szomszédainkkal, amit én látok az hogy az ügyeskedésre, kiskapu keresésre nagyon rá vagyunk szocializálva, nagyon nehéz olyan rendszert alkotni amit a magyar ne kezdene el kijátszani.