Berta Sándor

45 euró a világ legolcsóbb táblagépe

Indiában bemutatták a világ jelenlegi legolcsóbb táblagépét. Az Aakash (ég) nevű készüléket a helyi Datawind cég gyártja és 2999 indiai rúpiáért (45 euróért) akarják piacra dobni.

A táblagéppel az indiai diákokat látnák el, ugyanakkor létezne egy másik változat is, amit a Datawind Ubislatenek nevezett el. A 350 gramm súlyú eszköz 7 collos érintőképernyőjének felbontása 800 x 480 képpont. Van WLAN-modulja, 2 gigabájt flashmemóriával és 256 megabájt RAM-mal látták el, emellett a flashmemória-kapacitása SD memóriakártyák segítségével további 32 gigabájttal növelhető. Felszerelték továbbá két USB-porttal és a segítségével bárki csatlakozhat egy online tárhelyhez, hogy oda mentse el a legfontosabb adatait, fájljait. Akkumulátora egy feltöltésével három órán át képes működni. Az Aakash az Android 2.2-es (Froyo) verzióját tartalmazza, beépített processzorának órajele 366 Mhz.


Kapil Sibal indiai oktatási miniszter kezében az Aakash táblagéppel

Az Aakash (jelentése: ég) névre keresztelt táblagép segítségével a minisztérium be akarja vezetni a digitális világba a vidéken élő diákokat. A humánerőforrás-minisztérium 500 gépet adott át egyetemi hallgatóknak tesztelésre. A kormány százezer Aakasht akar vásárolni rövid időben belül, és reményei szerint a következő néhány évben tízmillió készülék juthat el a kispénzű tanulókhoz.


A tábla PC-t teljes egészében a Datawind fejlesztette ki, ami egy indiai-brit cég és amit az Indiából származó, de kanadai állampolgárságú Suneet Singh Tuli alapított. Suneet Singh Tuli szerint a táblagép nem fog többe kerülni, mint egy vegetáriánus étel Delhi egyik ötcsillagos szállodájában. "Be akarjuk bizonyítani a világnak, hogy amire Kína képes, arra mi már régóta képesek vagyunk" - nyilatkozta büszkén az üzletember. Suneet Singh Tuli úgy véli, áttörték a számítástechnika eszközök és az internet használatának árkorlátját.

A készüléket Indiában gyártják, az alacsony ár részben az olcsóbb alkatrészeknek, részben a helyi szövetségi kormány által nyújtott, jelentős mértékű adókedvezményeknek köszönhető. Cserébe a kabinet még olcsóbban, 2200 indiai rúpiáért (35 euróért) kapja majd meg az eszközöket és szétosztja azokat a diákok között. Az Aakash ára mellett érdemes megemlíteni más tábla PC-k árait: HP TouchPad és Pepper 99-99 dollár, Kindle Fire 199 dollár, Beetel Magiq 200 dollár, Rellance 3G Tab 250 dollár.


A szakértők elismerik, hogy az internet azonnali elérésének lehetővé tétele kisebb forradalmat indíthat el az indiai vidéki térségek lakosainak oktatásában, a bírálók azonban felhívják a figyelmet arra, hogy a készülék még nem bizonyított. Az olcsó táblagépek általában használhatatlanok, mert érintőképernyőjük gyenge és lassúak. A humánerőforrás minisztérium 2009-ben már előállt egy hasonló ötlettel, a tízdolláros laptoppal, ami komoly médiaérdeklődést váltott ki a világon. A Sakshat nevű szerkezet azonban csalódást okozott, megmaradt prototípusnak, azaz nem váltotta valóra a szuperolcsó számítógép megalkotásához fűzött reményeket.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • narumon #31
    Egyértelműen ipad. Pofonegyszerű kezelni, minőségi, és bármilyen idősebb ember két pillanat alatt megszereti (nekem legalábbis ez a tapasztalatom)
  • narumon #30
    "Akkor is ipad-et vennél ha ere is alig lenne szabad pénzforrásod?"

    Khm, akkor gondolom semmilyent nem vennék...
  • asgh #29
    Hát ha levonjuk a multik profitját az átlag táblagépek árából, akkor könnyen lehet, hogy a legtöbb tábla kijönne 45 USD-ből.
    Oké, hogy a multik profitjában benne van a marketing meg a fejlesztés költsége, de egy állami project esetében a marketing költségek kb. nincsenek, a fejlesztést meg arra elkülönített állami keretből oldják meg, amit a tábla vásárlói az adójukból már kifizettek, így nem kell még egyszer behajtani rajtuk.
  • Jakuza001 #28
    Nem azert de a VIA WM 8650 7" Tablet olyan 75 dodo, ami olyan 55 euro, de meg az sem a gyorsasagarol hires a 800MHz ellenere, eltudom kepzelni milyen lehet ez a 360MHzes procival szerelt, ami olyan sokkal nem is olcsobb, foleg ugy hogy az altalam emlitettben kamera,mikrofon, G-Senzor es multi touch is van.
  • cateran #27
    Jaja...en is csak vakartam a fejem, mi a turot jelent az Androidban az az ikon, hogy Internet...meg hogy Terkep..Meg hogy Kamera...Gondolom iPhoneon sokkal erthetobbek az ikonok nevei.....
  • brueni #26
    Az oktatási miniszter feje nem semmi...mint egy ördög
  • tatish #25
    Szerintem jó ötlet mert:
    - amire feltalálták (elsősorban tanulás = jegyzetelés, dokumentumok olvasása) arra tökéletes, na most lassú a kezelőfelület reakciója, na puff, ez nem szórakozásra hanem tanulásra kifejlesztett eszköz
    - első körben felfuttatja a belső fogyasztást mert helyi cég gyártja, és ne feledkezzünk meg arról hogy India e-hulladékkal elég jól el van látva, szóval nyersanyag van dögivel, és szerintem azért világszerte is el fog fogyni jópár darab elsősorban szegény országokban
    - klavi hozzá: http://www.ubislate.com/accessories.html
    - ez még csak az első 'fecske' idővel jobbat csinálnak, én mondjuk a következő körben azt csinálnám hogy a klavis tárolótok külső oldalaira napelemet pakolnék, amiről ugyan nem lehet működtetni az eszközt DE 3-4 órás töltés után 1-1,5 órán át működik a gép, + a suli tetejét telepakolni Indiában gyártott napelemekkel
  • Ferrer #24
    Ha kevés pénzem lenne, akkor nem is vennék tabletet. (habár én úgy se vennék, ha sok lenne)
  • Ferrer #23
    iPad-et mindenki meg tudja tanulni. Androiddal az átlag usernek is meggyűl a baja, hát még idősebbeknek..
  • Sippie #22
    aztán a kis cigánygyerekek elvennék a többiektől jah, marha jó lenne