Berta Sándor

Orosz befektető is érdeklődik a Yahoo iránt

Egyre több cég számára vonzó lehetőség a Yahoo megvásárlása. Az amerikai és kínai vállalatok, illetve befektetők után megjelent a színen egy orosz érdeklődő is.

A Yahoo iránt eddig a Silver Lake Partners, Andreessen Horowitz, a Microsoft és az AOL, továbbá a Kína legnagyobb kereskedelmi platformjának számító Alibaba.com érdeklődött. A Bloomberg gazdasági hírügynökség szerint azonban a lehetséges befektetők közé most bekerült az orosz Digital Sky Technologies (DST) is. Ugyanezt az információt közölte már szeptemberben az All Things Digital IT-blog is.

Egy bennfentes szerint az is szóba került, hogy a Silver Lake Partners, az Alibaba és a DST közösen tesznek ajánlatot a Yahoo felvásárlására, azonban kérdéses, hogy egy ilyen akció hogyan kivitelezhető és mennyire járna sikerrel. A tárgyalások mindenesetre még nagyon korai szakaszban vannak.

Jack Ma, az Alibaba.com első embere épp a napokban jelentette be, hogy nagyon érdeklődnek a Yahoo iránt, de természetesen vannak más érdeklődők is. Az üzletember elismerte, hogy az utóbbiak közül már mindenkivel beszéltek. Vagyis egyáltalán nem elképzelhetetlen a Silver Lake Partners-Alibaba-DST együttműködés ebben az ügyben. Az Alibaba azért tűnik befutónak, mert a Yahoo jelenleg 40 százalékos tulajdonrésszel rendelkezik a kínai platformban.

Ugyanakkor az új szereplő, a DST is komoly esélyekkel indul a versenyben. Elég csak azt megemlíteni, hogy a cég egymilliárd dollárt fektetett be a Facebookba, ezért megszerezte a közösségi portál tulajdonrészének 10 százalékát. De ez csak a kezdet volt, hiszen a bevásárlókörút a Zyngánál (180 millió dollár), a Grouponnál (150 millió dollár) folytatódott, de a DST vezetője, Jurij Milner által támogatott vállalatok között van az AirBnB (több tízmillió dollár) és a Spotify is. A legutóbbi befektetés pedig a Twitter volt, potom több százmillió dollárral. Milner emellett 60 fiatal vállalkozót 150 000 - 150 000 dollárral ösztönzött a fejlesztésekre.

Egy elemzés rámutatott, hogy az oroszok merőben szokatlan, laza feltételekkel szálltak be az említett vállalkozásokba. A DST például nem követelt magának igazgatótanácsbeli tagságot az említett vállalatoknál, ezzel is biztosítva arról az alapítókat, hogy nem szándékozik az eltervezett pályáról eltéríteni a vállalatot. Mindenesetre fontos megjegyezni, hogy ha az Alibaba.com vagy a DST sikerrel is jár, még mindig lesz egy komoly akadály: az amerikai hatóságok. Az Egyesült Államok ugyanis nem szereti, ha a legfontosabb helyi konszernek kínai vagy orosz tulajdonba kerülnek.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!