Berta Sándor

A Firefox 7-ben debütálhat az Azure

A Mozilla új grafikus API-ja várhatóan a Firefox 7 egyik első verziójában mutatkozik majd be. Az első teszteken az Azure kiválóan szerepelt, akár tízszer gyorsabbnak bizonyult a jelenlegi grafikus rendszernél, a Cairónál.

Az Azure már részét képezi a Firefox 7 úgynevezett Aurora-verziójának és a böngésző hamarosan a béta fejlesztési csatornába kerülhet át. Bas Schouten, az Azure fejlesztéséért felelős szakember azt írta blogbejegyzésében: minden jel arra mutat, hogy az Azure a Firefox 7-ben debütálhat majd. Az új grafikus rendszer ugyanakkor még koránt sem tökéletes, ezért a böngészőben a használatát eddig kizárólag a 2D Canvas elemek megjelenítésére korlátozták.


Schouten már júniusban bemutatta az Azure első teszteredményeit, amelyekből kiderült, hogy az új fejlesztés jelentős mértékben gyorsíthatja a Firefoxban az oldalak betöltését. Azonban tény, hogy nem minden helyzetben gyorsabb az Azure a Cairónál, ez viszont a további fejlesztéseknek és optimalizálásoknak köszönhetően hamarosan megváltozhat. A szakember szerint az Azure Cairóval szembeni sebességbeli előnye mindenképpen megmarad majd a Firefox 7-ben is, s elismerte, hogy eddig gyakorlatilag alig végeztek optimalizációs munkákat. Emiatt fordul elő, hogy bizonyos funkciók sokkal lassabban foghatók munkára, mint a Cairo használata során. Az ugyanakkor eldőlt, hogy ennek ellenére a Firefox 7-es verziója már az Azure rendszerrel jelenik meg.

Az új API mellett szól az is, hogy jóval kevesebb erőforrást igényel és ez szintén hozzájárul a sebesség növeléséhez. Emellett az új API képes lesz együttműködni a különböző operációs rendszerekkel, hardverplatformokkal és meghajtóprogramokkal is. Végül, ha valamilyen oknál fogva nem áll rendelkezésre natív Azure-támogatás, akkor a munka elvégzését az eddig is használt Cairo veszi át. A Mozilla munkatársai nem kapkodnak, céljuk egy hibamentes API elkészítése. Amennyiben komolyabb hibákat fedeznek fel a fejlesztőeszközben, úgy elképzelhető, hogy azt eltávolítják a Firefox 7-ből és csak a Firefox 8-ban fog debütálni. Az Azure leginkább a Microsoft Direct2D-re támaszkodik, de a cél az összes operációs rendszerrel és hardverrel való teljes kompatibilitás. Az API-t később alkalmassá tennék az OpenGL és a Direct3D használatára is.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Magnificat #10
    hajlamos megszedni magát a ffox... nekem most 12 tabbal több mint 650 megát eszik, ugyanakkor újraindítva 400 mega alatt van (igen, van benne flash tartalmú tab, gmail, facebook, stb... ráadásul van pár pluginem is). Más böngészők (opera, chrome) sem fogyaszt sokkal kevesebbet nálam, ugyanakkor a funkcionalitása miatt a ffox-ot szeretem, a chrome-ot pedig az általános sebessége miatt...
  • Tetsuo #9
    Erdekes a 3-asban vagy melyikben, profin meg tudtak csinalni.
    Az 5-tol katasztrofa. :(
  • DjDano #8
    Nekem jelenleg 6 tab van nyitva és 200 megát eszik, nehogy már a 4 gigás átlagos konfig memóriák korában ez sok legyen... Ráadásul nekem mindössze 1.2 giga memóriám van
  • Komolytalan #7
    Majd ha 8 giga lesz a minimum minden gépben. Így is kib.szott sok memóriát fogyaszt, ha tényleg szeparált szálakként futnának az egyes tabok - aminek a lényege, hogy minél kevesebb shared memory, mert azzal tudjal lockolni egyik szál a másikat - akkor még többet zabálna.
  • Komolytalan #6
    Erőforrás != memória. A memóriafogyásért a gagyi JS VM a felelős a mozilla saját bevallása szerint, de azzal nem nagyon tudnak - vagy inkább akarnak - mit kezdeni.
  • DjDano #5
    Én már a FF7 beta1-t használom, jól muzsikál, de szerintem ebben még nincs Azure
  • waterman #4
    ez mind szép és jó. de a ff 6os is még ugyanúgy belassul, nem akar tabot váltani, és odafagy pár másodpercre ha pdf-et vagy akármit nyitok meg vele a netről. mikor lesznek a tabok valóban elszeparálva, mindegyik külön folyamat, külön thread-be?
  • hurkaur #3
    "Az új API mellett szól az is, hogy jóval kevesebb erőforrást igényel"
    legközelebb mielőtt vakvilágba klimpíroznál mint jól nevelt ff hater, fuss neki még egyszer lécci, csak másodjára ne háttal.
  • netperformer #2
    Nem inkább a memóriakezeléssel kellene foglalkozniuk?
  • Palinko #1
    valami screen elnéznék. mert fenn van a 7 es de ugye még nem aktív az új cucc