Berta Sándor

Az újságok helyett a Twitterben bíznak a mexikóiak

Újabb szörnyű eset döbbentette meg a mexikói felhasználókat. A Los Zetas nevű kartell lefejezett egy újságírót, aki a Twitteren és a Facebookon tudósított a szervezet tevékenységéről.

A Nuevo Laredo en Vivo nevű portál látogatói számára ő csak La Nena de Laredo, vagyis a laredói lány volt, így ismerték a közösségi portálok tagjai is. A CBS, a CNN és a The New York Times tudósításai szerint a 39 éves María Elisabeth Macías Castro testét feldarabolták és a földi maradványait az elkövetők Nuevo Laredo városának egyik forgalmas utcáján szórták ki egy kocsiból. A maradványok mellett két billentyűzetet, egy CD-lejátszót és több kábelt is találtak a nyomozók. Emellett előkerült egy levél is, amelynek címzettjei a Nuevo Laredo en Vivo látogatói és a közösségi hálózatok tagjai voltak. Az üzenet így szólt: "Az általunk megjelentetett anyagok miatt vagyok itt." Aláírás: ZZZZ. Utóbbi a Los Zetasra utal.


Velük nem lehet viccelni

Macías Castro a Primera Hora című újság főszerkesztője volt és óriási bátorsággal és elszántsággal tudósított a Los Zetas bűnügyeiről, illetve tevékenységéről. A fő platformja azonban nem a Primera Hora volt, hanem a Twitter és a Nuevo Laredo en Vivo. Utóbbin nem csak a drogháborúval kapcsolatos anyagok jelennek meg, hanem egyúttal egyfajta iránytűt is jelent a felhasználók számára: megtudhatják, hogy épp melyik utcák biztonságosak a városban, sőt, a bátrabbak akár névtelen feljelentést is tehetnek a fegyveres erők oldalain.

Nuevo Laredo városában ez már a második eset, amikor bloggerek és újságírók holttesteit találták meg. Az előző gyilkosságok elkövetői szintén a Los Zetas tagjai voltak. A cél egyértelmű: a kartellek megpróbálják még jobban megfélemlíteni az embereket és elérni, hogy senki se merjen beszélni vagy írni ezekről a dolgokról. A legtöbb mexikói régióban a kartellek bírálata gyakorlatilag öngyilkossággal egyenlő. Éppen ezért kerülnek előtérbe egyre inkább a közösségi oldalak, különösen a Facebook és a Twitter, valamint a blogok. 30 millió mexikói állampolgárnak van internethozzáférése, a 95 százalékuk pedig Facebook-profillal is rendelkezik, míg Twitter-profilja 4 millió mexikóinak van.

Nicholas T. Goodbody kutató szerint ezek az emberek megpróbálják túlélni a helyi viszonyokat, ezért keresnek menedéket a közösségi oldalakon. A mexikóiak egy része nem véletlen, hogy jobban bízik a Twitterben, mint a helyi újságokban. A mexikói drogháború egyébként már tavaly elérte a közösségi portálokat is: a jelek arra mutatnak, hogy a szervezett bűnöző csoportok most már az internetet is igénybe veszik a lakosság terrorizálására.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Skynet85 #5
    Amikor rendőrségeket írtanak ki ill korházakban orvosokat őlnek meg, csak mert sikeres az elvonó, akkor ne bizz te az ottani net névtelenségébe...
  • a bajusz #4
    Durva, ami Mexikóban folyik, de akárhogy nézzük is, az internet biztosította névtelenséget - már amennyiben valaki igényt tart rá, és kihasználja - még a kartellek sem tudják megtörni. Kíváncsi leszek hova vezet ez az egész ottani háború, mert eredménye még nem sok volt...
  • 17735 #3
    Értem én hogy olyan látványt akartak nyújtani mint egy profi sajtótájékoztató, na de hogy isznak az ásványvízből? ;D
  • tmk #2
    Az utolsó mondat ellentmond az előző bekezdésben irtakkal...nem ez volt az első eset hogy bloggereket öltek
  • Rotyoka #1
    http://www.mundonarco.com/