Berta Sándor

Bemutatták az osztrák internetrendőrséget

Az osztrák belügyminisztérium 300 különlegesen képzett nyomozóból álló kiberbűnözés elleni egységet hozott létre. A Cyber-Crime-Competence-Center (C4) egyértelmű válasz a növekvő számú online bűncselekményre.

Az új egységet Johanna Mikl-Leitner osztrák belügyminiszter mutatta be. A különleges csoport tagjait számtalan hivatal, részleg és alegység munkatársai közül válogatták össze. Az új központban így képviselteti magát többek között a Szövetségi Bűnügyi Hivatal, a Szövetségi Alkotmányvédelmi és Terrorizmus-ellenes Hivatal, valamint a Szövetségi Korrupció-megelőzési és -ellenes Hivatal.

Mikl-Leitner az új egység létrehozását azzal indokolta, hogy az elmúlt években jelentős mértékben megnőtt az internetes bűncselekmények száma Ausztriában. Tavaly 4405 online csalási ügyet regisztráltak, ami 685 esettel több a 2002-es adatnál. 2009-hez képest a hackelések száma is nőtt és 2010-ben már elérte a 142-t. A politikus egyébként a sajtótájékoztatón elismerte, hogy korábban ő is egy kiberbűncselekmény áldozata lett, amikor ismeretlenek 5000 eurót terheltek rá a hitelkártyájára.

Leopold Löschl, a Szövetségi Bűnügyi Hivatal Számítógépes és Hálózati Bűncselekmények Irodájának vezetője közölte: az új központ minden egyes tartományban képviselteti magát, így a különleges képzett rendőrök gyorsan és hatékonyan nyomozhatnak majd az online bűnesetekben. A bevetéseket a C4 fogja koordinálni, emellett a központ az egyes ügyekben akár közvetlen segítséget is nyújthat a rendőröknek.

A nyomozók szerint a hatékony munkavégzésükhöz az is szükséges, hogy az állampolgárok a legkisebb számítógépes bűncselekményt is jelentsék nekik, csak így kaphatók el ugyanis a bűnözők. Az ügyek bejelentésére külön e-mail címet hoztak létre, emellett hosszú távon tervezik egy honlap létrehozását, ahol a felhasználók az őket érdeklő kérdésekben segítséget és tanácsot kaphatnak majd. A C4 az osztrák hadsereg új kibervédelmi csoportjától teljesen függetlenül fog dolgozni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)