Berta Sándor

Sikeres nemzetközi akció online csalók ellen

Amerikai, német, francia, lett, litván, holland, svéd, ciprusi, román, ukrán, kanadai és brit nyomozók közösen próbáltak felderíteni botneteket. A fáradozásaikat siker koronázta, hiszen több online csalással foglalkozó csoportot is sikerült kivonni a forgalomból.

A Szövetségi Nyomozó Iroda és a német Szövetségi Bűnügyi Hivatal (BKA) egyaránt közleményben számolt be az elmúlt napokban végrehajtott razziákról. Az Operation Trident Tribunal fedőnevű nemzetközi akcióban amerikai és európai rendőrök vettek részt. Németországban két lakásban és egy cég épületében, valamint bajorországi, hesseni, északrajna-vesztfáliai és szászországi szerverközpontokban tartottak házkutatást a nyomozók. Számos merevlemezt és egyéb adathordozót foglaltak le, mindez hozzájárult az online csalók elfogásához.

A csoportok tagjai úgynevezett scareware programokat terjesztettek. Ezeknek a segítségével azt a látszatot keltették a felhasználókban, hogy a számítógépük kártevővel fertőződött meg. A rendszer megtisztítására azt ajánlották az áldozatoknak, hogy vásárolják meg egy állítólagos számítógépes védelmi szoftver licencét. Az emberektől 40 és 129 dollár közötti összeg átutalását kérték. Azokat, akik nem fizettek, a program ún. pop-up típusú figyelmeztető üzenetekkel bombázta. Utólag a fogyasztók rádöbbentek, hogy csúnyán becsapták őket, hiszen a kapott alkalmazás nem valódi vírusirtó volt, ráadásul még a meglévő biztonsági programokat is kikapcsolta.


Egy hamis antivírus szoftver-ablak, mely egy valódi cég logóját használja

Az elkövetők a szervereket egyrészt a scareware szoftverek terjesztésére, másrészt az ezekkel kapcsolatosan beszedett pénzek dokumentálására használták. Jörg Ziercke, a BKA elnöke kijelentette: "Az FBI akciója világossá tette, hogy a nemzetközi szervezett bűnözés ellen napjainkban kizárólag szorosan együttműködve lehet sikeresen harcolni." Az eddigi nyomozás alapján világszerte 960 000 embert csaptak be a csalók, az okozott kár az elő becslések szerint eléri a 72 millió dollárt. Az FBI az Egyesült Államokban 22 számítógépet foglalt le, míg Németországban, Franciaországban, Lettországban, Litvániában, Hollandiában, Svédországban és Nagy-Britanniában összesen 25 szervert és PC-t foglaltak le a nyomozók amelyekről a hamis víruskereséseket indították, és amelyeket a weblapok üzemeltetéséhez használtak. Litvániában legalább öt folyószámlát zároltak a hatóságok, ezeket a befizetések továbbítására használhatták.

A németek nem csak az amerikai, hanem az ukrán kollégáiknak is segítettek. Egy nemzetközi bűnbanda ugyanis a Conficker nevű kártevő segítségével 50 millió eurót harácsolt össze. Az elkövetők kifejezetten olyan céllal szerezték meg az irányítást számos számítógép felett, hogy hozzáférhessenek különböző bankszámlákhoz. A megszerzett pénzből a csoport tagjai luxustárgyakat és ingatlanokat vásároltak.

Az Operation Trident Tribunal fedőnevű program keretében egy másik ál-vírusirtókat terjesztő bandát is lelepleztek. Ennek két vezetőjét Lettországban vették őrizetbe. Ők marketingügynöknek adták ki magukat, és egy amerikai online újság weboldalára értékesítettek hirdetési felületet. Miután az eladott hirdetési helyekre a reklám kikerült, átállították, hogy arra kattintók gépére a hamis víruskeresőt telepítse. Ahogy a másik banda, úgy ők is díj ellenében oldották meg az ál-víruskereső által jelzett állítólagos problémákat.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Kiskutyuska #2
  Ki kéne írni minden számítógép boltba, hogy:

  "Sajnos észt azt nem tudunk a megvásárolt számítógépek mellé biztosítani."
 • Reparamorf #1
  Nekem is volt néhány éve ilyen "kamuvírus" programom,pedig fent volt
  egy elismert vírusirtó...(ezt blokkolta elsőnek) és ez is szerette volna,ha átutalok nekik ennyi meg ennyi pénzt. De ahelyett, hogy rohantam volna a bankba
  utánanéztem a dolognak, és kiirtottam. (nem volt könnyű) Szidtam is az édes anyukáját a megalkotójának, de ilyen a mai világ, mindenki pénzt akar lehúzni rólunk, MINDENKI...ez vesz körül minket, a sok TV reklám játék, a különféle gyógyszerek,az állam stb. és aki palimadár azt lehúzzák.
  Ez nincsen jól, de ez van...Mindenki úgy próbál megélni ahogy tud.