Berta Sándor

25 dollárba kerül egymillió e-mail cím

A McAfee nyilvánosságra hozta az idei esztendő második negyedévéről készített biztonsági jelentését. Az anyagból kiderül, hogy rendkívül olcsón hozzá lehet jutni a feketepiacon e-mail címek millióhoz, és az Android egyre inkább a bűnözők célpontjává válik.

Megdöbbentő adatokat közölt jelentésében (Threats Report: Second Quarter 2011) az Intel által tavaly augusztusban 7,68 milliárd dollárért felvásárolt számítógépes biztonsági cég. A McAfee az online feketepiac áraiba nyújtott némi bepillantást. A kiberbűnözők átlagosan 25 dollárért vásárolhatnak meg egymillió e-mail címet, de az ár ugyanakkor régiónként eltérő. Törökországban 50 dollárba, Nagy-Britanniában 66 dollárba, míg Portugáliában 166 dollárba kerül egymillió e-mail cím. A csomagokat elsősorban spammerek vásárolják meg, akik ezekről a címekről küldik el kéretlen reklámleveleiket.


A biztonsági vállalat emellett megállapította, hogy egyre több támadás éri az okostelefonokat. Jelenleg a legtöbb akció az Android ellen irányul, az operációs rendszer ellen végrehajtott támadások száma az előző időszakhoz képest 76 százalékkal nőtt. Így a Symbian a második helyre szorult. A szakemberek naponta 55 000 olyan új kártevőt regisztrálnak, amely kifejezetten a Google szoftverét támadja. A legtöbb vírus és kémprogram a mobil alkalmazásokon keresztül fertőzi meg a rendszert, de akadnak olyan manipulált frissítések is, például az Angry Birds programhoz, amelyek kártevőket tartalmaznak.


A McAfee szerint mindez elsősorban arra vezethető vissza, hogy az Android egyre népszerűbb világszerte, ezáltal automatikusan célponttá válik a víruskészítők számára. A másik ok, hogy az operációs rendszer nyílt forráskódú, és az Android Market is felelős a kártevők terjesztéséért. A szakértők ugyanakkor arra számítanak, hogy az év végéig legalább 75 millió új kártevő jelenik meg világszerte. "Az idén rekord számú kártevőt regisztráltunk, különösen igaz ez a mobil eszközökön megjelent vírusok és kémprogramok esetében. Mindez pontosan visszavezethető arra, hogy ezek a készülékek egyre népszerűbbek. A támadások kevésbé feltűnőek és egyre kifinomultabbak, emiatt viszonylag hosszú ideig észrevétlenek maradnak" - hangsúlyozta Vincent Weafer, a McAfee Labs alelnöke.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • AgentKis #9
    Akkor 1 millió dollárért már 40 milliárd címet lehetne venni, ha lenne annyi! Szóval mindet meg lehetne venni annyiért!
  • Zolly75 #8
    Nem lehetne forditva? :)
  • globint #7
    E.mail címet vegyenek:
    http://freshemailleads.org/
    Most 50% engedmény.
  • speed2006 #6
    Ilyennel nem találkoztam még. De ha van is, 55 ezer? Naponata, új? 77 Millió ebben az évben? Kizárt.
  • SzirmosSzisza #5
    Gondolom ebben benne van olyan is, ami nem is vírus, hanem álvírusírtó, meg társai, ami volt anno Macen is.
  • RecoPhile #4
    Nekem volt szerencsém hozzá, hogy saját .exe kiterjesztését vírusnak tekintette és karanténba rakta.
    Azóta köszönőviszonyban sem vagyok vírusirtójukkal.
  • speed2006 #3
    Valahogy el kell adni azt is. De inkább mást használok.
  • speed2006 #2
    55 ezer? Ezt hogy? Naponta. Ennyi frissítés, új alkalmazás, amibe elrejtik? Vagy ezek csakúgy jönnek az éteren? Vagy mailban kűldik? Én kapok hetente huszat, amiből max tíz reklám, de azt mind kértem is. Angry Birds nincs a telefonon. Valaki, de csak normális, világisítson fel.
  • Rotyoka #1
    SG-t mennyivel tolta meg a McAfee hogy minden 3. hírben az első 3 szóban ott a nevük?