Berta Sándor

Megfigyelési szoftvert szerzett be a brit rendőrség

A Geotime nevű szoftver legnagyobb előnye, hogy képes a különböző forrásokból származó információkat összegyűjteni, ezáltal teljes mértékben ellenőrizhetővé válik egy személy virtuális és valódi élete is.

A programot eddig kizárólag az amerikai fegyveres erők használták, azonban most a megrendelők közé bekerült a brit védelmi minisztérium és a Metropolitan Police is. Az alkalmazás a gyanúsítottak minden mozgását feljegyzi, majd az adatok alapján létrehoz egy 3D-s grafikát. Emellett minden vezetékes és mobil készülék, közösségi hálózat, pénzügyi portál, műhold és internetszolgáltató adatbázisának információt is le tudja kérni, így szinte valós időben figyelhető meg az adott ember.

Az Egyesült Államokban a Geotime-ot elsősorban arra használták, hogy kimutassák az egyes személyek közötti kapcsolatokat. A szoftver még arra is képes, hogy a magánjellegű chatbeszélgetéseket kiértékelje azért, hogy megállapíthassa a két fél milyen viszonyban van egymással. A 3D-s grafika az új információk miatt folyamatosan, valós időben változik. Még a legkisebb változások is azonnal láthatóvá válnak.

Klikk ide!
A különböző színek más-más emberek mozgását mutatják egy térképen. A szoftver az időt a függőleges tengelyen ábrázolja. A telefonhívások és a másokkal való találkozások egyértelműen láthatók - klikk a nagyobb változathoz!

Az amerikai rendőrség egyébként szintén megszerezte az alkalmazást, de tagadja, hogy bármikor is felhasználta volna azt éles körülmények között. A hivatalos álláspont szerint eddig kizárólag tesztelési célra alkalmazták a programot, például lehallgatásoknál vagy mozgási profilok készítésénél. Nagy-Britanniában viszont a cél egyértelmű: a terroristákat, terroristagyanús személyeket és a szervezett bűnözéssel kapcsolatba hozható egyéneket akarják megfigyelni a Geotime segítségével.

Az új módszert a helyi jogászok és polgárjogi csoportok azonnal támadták, mivel attól tartanak, hogy a segítségével akár a kormányt bíráló személyeket vagy csoportokat is ellenőrizni lehet majd. A leggyakrabban elhangzott kritika az, hogy a brit kormány nem figyelheti meg saját állampolgárait. Viviane Reding, az Európai Bizottság alelnöke és uniós biztos még márciusban kijelentette, hogy minden európai uniós állampolgárt tájékoztatni kell arról, hogy milyen adatokat tárolnak róla és milyen célból. Persze ha egy (feltételezett) bűnelkövetővel közlik, hogy megfigyelik, akkor biztos, hogy változtatni fog az életvitelén, ezáltal nehezebb lesz bebizonyítani a bűnösségét.

A Geotime támogatói viszont azt hangsúlyozták, hogy a szoftvernek köszönhetően a hatóságok végre lépéselőnybe kerülhetnek a bűnözőkkel és a terroristákkal szemben. A világban veszélyes emberek élnek és mindent meg kell tenni a semlegesítésükért, állítják. A brit védelmi minisztérium egyelőre csak vizsgálja a Geotime alkalmazásának lehetőségét, míg a Metropolitan Police egyik szóvivője szintén azt mondta, hogy a programot még nem használják. Amennyiben azonban Nagy-Britannia a Geotime használata mellett dönt, mindez azt eredményezheti, hogy később más országok is kedvet kaphatnak a különleges alkalmazás bevetésére.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Amergin #6
    Ha muzulmán vallású brit állampolgárok annyira k***ára veszedelmes potenciális tenoristák, akkor mi a fenéért importált oda az országuk annyit?
    És most akkor az a megoldás, hogy MINDENKINEK kivétel nélkül belenézünk még a seggébe is?
    Gondolom a bennszülött angolokat örömmel és megnyugvással tölti el a dolgok ilyetén változásai
  • Rotyoka #5
    Köszönjük az SG-nek hogy el búlvárhírt hozott :D
  • Cat #4
    fasza ez a kép, tényleg nagyon látványos a megjelenítés.
  • Retechegér #3
    Nem kellenek törvények, sosem kellettek, csak kussban kell csinálni, így működik ez időtlen idők óta...
    Amúgy meg ez a kedvencem:
    "A világban veszélyes emberek élnek és mindent meg kell tenni a semlegesítésükért, állítják." :DDD
    Mindent elmond.
  • willcox #2
    Ez is csak egy gagyi bulvár hír. Ahhoz, hogy ilyen program az elvárásoknak megfelelően jól működhessen, olyan törvények kellenek, amik a szolgáltatókat és a különböző internetes oldalakat arra kötelezi, hogy minden logfilet kötelesek hozzáférhetővé tenni. Ez így eleve necces, pláne akkor, ha a szolgáltatók más országban vannak, azokat nem lehet semmire sem kötelezni, továbbá, ha a felhasználó nem balga módon mindig és mindenhol nem ugyanazokat az azonosítókat használja.
    Sima ijesztgetés már megint, a beszari emberek megfélemlítésére.