Berta Sándor

Stallman szerint nem nyílt az Android

A Free Software Foundation (FSF) alapítója keményen támadta a Google által fejlesztett mobil operációs rendszert. Eközben felröppentek egy olyan hír, hogy a Bada más gyártók számára is elérhető lehet.


Richard Stallman
Az elmúlt pár nap igen csak mozgalmasra sikeredett a mobil szoftverek piacán, erről a Samsung, illetve Richard M. Stallman gondoskodott. Az FSF alapítója a The Guardian számára írt cikket, amelyben kijelentette, hogy az Androidot nem tekinti nyílt forráskódú szoftvernek. Ő ugyanis nem csak amiatt tekint egy adott programot nyílt forráskódúnak, hogy a fejlesztők megjelentetik-e a forráskódját az interneten, hanem fontos az is, hogy figyelembe veszik-e a felhasználók szabadságát és lehetővé teszik-e, hogy az emberek átvehessék az ellenőrzést a rendszer felett. Nos, az Androidnál véleménye szerint az utóbbi két dolog finoman szólva sem teljesül.

Stallman azonban nem elégedett meg ennyivel. Többek között amiatt is támadta az Androidot, hogy a GPL-licencelt Linux-kernel egy nem szabad firmware-t tartalmaz és az operációs rendszer más részeiben is megtalálhatók nem nyílt forráskódú elemek. Ráadásul a Google - a használt Linux-kerneltől eltekintve - még meg sem jelentette az Android 3.0 és a 3.1 forráskódjait. Ugyan mindez jogilag nem gond, de felmerül a kérdés, hogy vajon az Android valóban teljesen nyílt forráskódú rendszer-e?

Azt ugyanakkor a neves szakember is elismerte, hogy az Androidot futtató készülékek egy fontos lépést jelenthetnek az olyan valóban teljesen szabad okostelefonok kifejlesztése felé, amelyek már teljesen a felhasználók ellenőrzése alatt állnak majd. Azonban, amíg az első ilyen termékek megjelennek, még sok időnek kell majd eltelnie.

Stallman írása érthetően nagy érdeklődést váltott ki, miként egy másik hír is. A The Wall Street Journal bennfentesekre hivatkozva arról számolt be, hogy a Samsung jövőre más hardvergyártók számára is hozzáférhetővé akarja tenni a mobil operációs rendszerét, a Badát. A cél az, hogy a lépésnek köszönhetően az még több fejlesztő számára váljon vonzóvá, és hogy a dél-koreai társaság fel tudjon készülni arra az új helyzetre, ami a Motorola Mobility felvásárlása nyomán keletkezett. Amennyiben több gyártó használná a Badát, úgy a Samsung megfelelő ellensúlyt képezhetne a Google-lel szemben.

Másfél héttel ezelőtt kiszivárgott az az információ, miszerint a Samsung nem támogatná tovább a Windows Phone 7 operációs rendszert. Ez szintén azt erősítheti, hogy a dél-koreai társaság egyre inkább a saját operációs rendszerének fejlesztésére akar összpontosítani.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • sanyicks #9
  A probléma ott van ha valamire ms office-t használnak, az minden csak nem komoly ;)
  Egyáltalán ez a dokumentumos prezentációs gibbonkodás egy vicc, olyan pont mint a nagyvállalati bullshit. Valamit alkotni kéne nem színesszagos csicsákat mutogatni a semmihez sem értő vezetőségnek. Persze igaz a probléma ott kezdődik hogy semmihez sem értő valakinek a valakije vezetőség.
  Ez a onenote egy vicc ezerféle módon lehet oda vissza helyettesíteni, még a böngészőm (opera) alapból tudja, igaz megosztást nem támogat de nem is akarom a jegyzeteimet megosztani csak mindenhonnan elérni :D

  Arrakistor: a c: teleszarás nem új és nem az office-nál van. Minden ms program órákig települ és teleszarja a c-t tök mindegy melyik meghajtót választod.
 • Dragonballl #8
  Mi a tokom az OneNote? és főleg ki a tokom használja?

  Hogy lehet egy OpenOffice-t egy napon megemlíteni egyáltalán a Mikrofost Ofisszal, aminél nagyobb, bugosabb, sz@r@bb szoftvert nehéz fellelni széles-e interneten, aminek a feltelepítése , fél nap után, az egész Windows teljesítménye RADIKÁLISAN leromlik.

  Az OpenOffice egyetlen mappából fut, intall nélkül is, 50szer annyi ismert dokumentum-formátumot támogat mint ez a F*S , export-importra, Javát támogat, böngészőbe (igen böngészőbe, tehát Firefoxba, nem pedig explósz@rba) be is épül, tízszer kisebb még telepítve is. Ezzel szemben ennek a F*Snak csak a telepítője egy teljes CD (!!!) Mire feltelepíted 38 ezer alkönyvátrba F*Ssa szerte szét magát, az OS legeldugottabb zugaiba is odasz@rik néhány kulafájlt, szinte RANDOM , 4 gigát elfoglal a gépből, 70%-kal jobban szét fragmentálja a lemezedet, beteríti az egész C: meghajtódat, Uninstallálni azt lehetetlen, de azért a 4 giga cucc azért ott marad utána, és ha ki mered pucolni amit hátrahagy, akkor még a rendszer is összerosálja magát
  Telepítésre meg hiába jelölöd a D:, E: stb. meghajtót, mert a c:-dre akkor is odasz@rik min. 1 GIGA kamufájlt. Főleg ezzel a mutáns GIBBONNAL a 2007-es verzió óta még ráadásul egy rakás , használhatatlan SZ@R is.

  Ezt tudja ez a F*S.

  Az OpenOffice az pedig professzionális szövegszerkesztő program.

 • quentit #7
  Inkább az OpenOffice-t fejlesztenék (oké, legyen StarOffice, ja nem, Libre Office), mert siralmasan állnak. OneNote helyett nincs alternatívájuk, és a többi elem is irtózatosan elavult, csak a mérsékelt igényűeknek felel meg, komolyabb dolgokhoz jóval nehezebben használható egy Writer mint pl. a Word.

  Szóval lehet védeni a fantasztikus OpenOffice-t (ja bocs Libre Office-t, ami kb. ugyanazt tudja mint az OpenOffice), de nagyon lassan fejlesztik, átívelő jelentős megújítás meg hiányzik, és a 4.0 még a tervekben sem szerepel egyelőre ami siralmas.

  A kedves Richard Stallman még gyorsan beszólt mert tudja hogy jön a 4.0 aminek már újra nyilvános lesz forrás kódja. Nem csoda hogy nem adták ki a 3.0-nak a forrását, mert telefonokra az még nem való, de a szenzáció hajhász "hekkerek" azzal kezdenék, hogy ráerőltetnék az Galaxy S 2-re, aztán a média meg panaszkodna hogy milyen szar a felhasználói élmény... Pont az olyan alakoktól félti a rendszert a jelenlegi ideiglenes formájában mint ez az alak is.

  Nem is beszélve arról, ha 3.1-el kiadnának telefonokat a kínai gyártók (nyílt forráskóddal ezt megtehetnék), az rombolná az Android megítélését. Azt is hiába hangsúlyozta a Google, hogy a 2.x NEM tabletekre való, a gyártók mégis ráerőltették, negatív felhasználói élményt generálva, pl. egy iPad-hez képest.

  Mindezt viszont egy ilyen alak nem lát át, vagy csak szomjazza a sajtó figyelmet.
 • Windwalker #6
  Kivancsi vagyok mi lesz 5-10 ev mulva, ha minden mobilgyarto elkezdi fejleszteni sajat operacios rendszeret akkor nem is lesz ertelme a nyilt forraskodnak.
  Pelda:
  1; Google + Motorola, amit nemreg vett meg
  2; Az Apple mar most is csak sajat termekekre fejleszt
  3; Samsung + Bada
  4; Nokia, jelenleg Ovi Suite, de kitudja lehet/valoszinu a kozeljovoben csak Windows oprendszere lesz

  Sztem errefele halad az irany, gyakorlatilag ezzel is az Apple-t koppintjak. De az Apple tul nagy elonyre tett szert ahhoz hogy az Android teljesen legyozze, foleg ha a tobbi mobilgyarto is sajat rendszereken dolgozik, es akkor meg nem is emlitettem hogy a Firefox is jon eloszor csak tablara, majd kitudja.

  A tobbi mobilgyarto meg majd tabort valaszt.

  Vicces amikor ranezek a Nokia N95-omre ami, par eve meg csucstelefon volt...
 • Solten #5
  Igazabol a Honeycomb forraskodjat sem azert tartja vissza a Google hogy kest dofjon az FSF-szellemiseg szivebe, prozaibb oka hogy elsosorban az Open Handset Alliance termekeire keruljon ra (es tamogassa), ne Hancsocsongu-fele noname tabletekre.
 • llax #4
  Talán jobb is, ha nem ugyanazt az utat járja a Google, mint ami az FSF "szellemének" legjobban megfelelne.

  Kb. ugyanarra a sorsra jutnának a "mobil Linux" disztrók is, mint desktopra szántak. A többféle csomagkezelő + többféle ablakkezelő + többféle GUI különféle kombinációi, mindez sokféle nagyon eltérő hardveren (és ebből adódó driver gondok): még a legfelhasználóbarátabb disztrók esetén is könnyen megeshet, hogy mélyebben tákolni kell a rendszeren (parancssor, konfigfájlok szerkesztgetése etc...), ebből az egyszeri átlagfelhasználó nem kér.

  Szerintem a siker kulcsa az Android esetében az egységesség, a hardver-szoftver kompatibilitás gyártói szintű megoldása és a Market. Az egyszeri átlagfelhasználónak ez kell. De ez nem hozható össze az FSF elveinek maximális betartásával.
 • Solten #3
  "Ő ugyanis nem csak amiatt tekint egy adott programot nyílt forráskódúnak, hogy a fejlesztők megjelentetik-e a forráskódját az interneten, hanem fontos az is, hogy figyelembe veszik-e a felhasználók szabadságát és lehetővé teszik-e, hogy az emberek átvehessék az ellenőrzést a rendszer felett. Nos, az Androidnál véleménye szerint az utóbbi két dolog finoman szólva sem teljesül."

  Nos, ez igy ebben a formaban FAIL, vagy forditas nem korrekt... :)) "figyelembe veszik-e a felhasználók szabadságát" - ez egy altalanos maszlag, utobbi meg lehetseges, finoman szolva teljesul.
 • a_n_d_r_e_w #2
  "hanem fontos az is, hogy figyelembe veszik-e a felhasználók szabadságát és lehetővé teszik-e, hogy az emberek átvehessék az ellenőrzést a rendszer felett."

  Mikor az embereknek lehetoseguk van sajat firmwaret csinalni az androidbol, megrootolni, mindenhez hozzaferni, akkor miert is nem teljesul? Az meg remelem nem baj, hogy Ver Istvannak elobb utana kell nezni a dolgoknak es default nem tud mindent elkurni a telefonjan.
  A masik dologgal viszont egyetertek
 • jtrencsenyi #1
  Hát azt eddig is tudtuk, hogy az Androiddal vannak gondok a FOSS-t tekintve. A Badával meg még sok dolga lesz a Samsungnak, ha az Android ellen akar vele egyensúlyt teremteni, mivel jelenleg egy leheletnyivel vannak a WP7 előtt, valamint fényévekkel lemaradva az Androidtól és az iOS-től.