Gyurkity Péter

Kiszállhat a Samsung a WP7-ből

Egyes információk szerint a sikeres gyártó csak jövő év végéig tartaná meg a WP7 okostelefonok támogatását - a Nokia újabb részleteket árul el saját tervéről, a Mango pedig napokon belül befuthat.

Több alkalommal írtunk már a Windows Phone 7 Mango kódnevű frissítéséről, annak újításairól és várható érkezéséről. Szemfüles érdeklődők arra figyeltek fel, hogy a múlt heti Windows Phone Dev Podcast végén kiemelkedő következő hetet ígértek, amiből arra következtetnek, hogy a Mango napokon belül befuthat. Itt lenne az ideje, hiszen Japánban az első ilyen készülék már forgalomban van, és a HTC is bemutatta saját két példányát, amelyek már az új verzióra támaszkodnak.


A Samsung kapcsán eközben érdekes hírmorzsa látott napvilágot, a több készülékhez Samsung ROM-ot szállító SamFirmware ugyanis saját Twitter-oldalán arról tett közzé egy bejegyzést, hogy a támogatást 2012 végéig biztosítják majd a gyártónál, ami egyben azt is jelentené, hogy a vállalat akkor kiszállna a platformból. Hivatalos megerősítés ugyan erről nem érkezett, ám elemzők máris azt találgatják, mi lehet a lépés oka és várható következménye. Előfordulhat, hogy a Samsung az Androidra koncentrálna, ám a jelenlegi jogi problémák és csatározások megnehezíthetik a cég helyzetét, itt pedig rögtön saját szoftverük, a Bada jön be a képbe, amely a WP7 kihajításával a mostaninál sokkal nagyobb szerepet kapna.

A Nokia a maga részéről kitart a WP7 mellett, nincs is más választása, miután saját Symbian platformjának fokozatos kivezetése mellett döntött. A cég első embere egy Kínában tartott beszédében kiemelte, hogy együttműködésük a Microsofttal sokkal szorosabb a többi gyártóénál (példaként hozta fel a Samsungot és a HTC-t), ennek részeként pedig a szoftvercég a teljes forráskódot a rendelkezésükre bocsátotta. Ez lehetővé teszi, hogy exkluzív funkciókat tegyenek elérhetővé saját okostelefonjaikon, illetve sokkal agresszívabb módon lépjenek meg bizonyos döntéseket. így mindenképpen bizakodók a jövőt illetően.


Stephen Elop határozottan tagadta, hogy a Microsoft felvásárolná a céget, mint ahogy azt a Google szándékozik a Motorola Mobility-vel, véleménye szerint ez utóbbi döntés nagy bizonytalanságot kelt androidos berkekben.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • MR007 #15
    Nyilván kedvenc telefonunk legfontosabb része a rendszer, mert ha pl. bugos, vagy lefagy akkor cseszhetjük bármi is van, de ha ennek a veszélye elmúlt, akkor a súlypont átterelődik más területekre. Javítással sajnos nem lehet mindent orvosolni. A Symbian és az Android is tudott újat kitalálni, mert formálható, változtatható jobban mint a WP. És ez nagyobb szabadságot, mozgásteret feltételez, ad. Félek a belterjességtől, ami pl. az iPhone-nál van és úgy látom a WP és hasonló utakon jár, habár próbálnak kimozdulni ebből.
    Amit a végén írtál az hülyeség. Akkor örülj neki hogy csak pár darab van belőle.

    Azért elismerem a WP7 nemtetszésem kis részét a Nokia szolgáltatja. Még azt sem tudják jól megcsinálni vmi miatt, de ennek a symbian fanok csak örülhetnek, a Microsoft szoftverek jól jönnek nekünk is. És ez maradjon ennyiben.
  • tomboy013 #14
    MR007: számomra például a többi oprendszer esztétikailag nulla. Mindegyik ugyanaz az unalmas ikonos megoldás ami nekem kifejezetten taszítő. Én örültem hogy végre van egy rendszer ami külsőben ki emelkedik a többitől. A Microsoft mert újat kitalálni és nagyon jól tették. Azt aláírom hogy nem a legokosabb rendszer, de 1-2 javítás és simán beéri a társait. Ráadásul nagyon stabil (nekem még egyszer se fagyott meg az Omnia7-em), gyors(sehol 1 lag) és könnyen áttekinthető. A Tile-okat pedig kifejezetten igényes munkának tartom, lehet hogy nem elég testre szabható, de minek is annyira testre szabni mikor alig van pár darab belőle Magyarországon, így is bőven ki emelkedik a többi oprendszer közül :P
  • strogg #13
    Azért egy 80-120e közötti ár erősen a kisérletezgetés ellen hat.
    Azt ugye senki nem várja el tőlem, hogy beleöljek egy alig ismert platformot képviselő készülékbe bérből és fizetésből? Az android& ios bejáratott platfromok, nem tudsz nagyon mellényúlni. Egy wp7 telefon kicsit drága kisérletezgetni, pláne h. minden teszt ir valamiről amit a droid/ios jobban tud már elég régóta.
  • MR007 #12
    Miért nem? Vettem a célzást de ha egyszer a termék számomra nem tartalmaz húzóerőt. Sőt már a kezelőfelületen megbukik, esztétikailag nulla. És gondolom sokan mások is így vannak vele. Oldják meg tegyék tetszetőssé, kívánatossá, érdekessé és okossá, hogy az átlagemberhez is eljusson az üzenet, ne csak a programozók értsenek belőle. Én venni nem fogok kipróbálásra, haveroknál nincs ilyen stb.....
    És ha vkinek már van egy okostelefonja az kétszer is meggondolja mivel ujjít, fordít rá anyagit, főleg ha már megszokott vmit és az neki bejött. Lehet az iPhone bármi.... Mutasson fel olyat amiért megéri áldozni és tudja eljuttatni az üzenetet a tömegeknek, ha nekik szánja.
  • Sequoyah #11
    A WP7 egy nagyon jó rendszer rettenetes marketinggel és termékstratégiával.
    Aki használja általában imádja, csak nem tudják rávenni az embereket, hogy használják. És látszik is, hogy miért nem...
  • MR007 #10
    Hát érdekes ez a történet hozzáértő és nem hozzáértő fejjel is. Nem hiszem el hogy mostanában ne tudtak volna jobb, csábítóbb telókat kiadni ha akarnak. Minden meg lenne hozzá. Ma egy telefon sikere vegyük a drága felsőkategóriát amiből bevétel is van, azért nemcsak az oprendszeren múlik hanem a hardveren és egyebeken. Jelenleg a látottak alpján a symbian bár sokaknak utálatos emlék, már nem olyan rossz, de legalábbis szerintem elégé használható. Szal kellene egy tökös teló /nálam szubjektív N8 féle/, egy istenadta meg akarjuk mutatni csak azért is hozzáállás.....
    De sajnos vmiért semmi. A WP7 /703-a/ hát a jelenlegi információk szerint biztos bukta a konkurencia miatt is, a jövő Nokiás telók meg csak tervezet, meg közvéleménykutatás is/801/. MeeGo meg mint a Symbian: Csak azért sem akarjuk jól csinálni!
    Talán jó pár év múlva vki ír majd egy könyvet mi is volt a cégnél mostanság. Szerintem van vmi belső érdek harc, mely úgy néz ki jelenleg romba fogja dönteni az egész vállalatot. Másra nem tudok gondolni.
  • a_n_d_r_e_w #9
    De WP7-es telefont a legtobb nagy gyarto gyart. Wave-bol meg alig van es az is ertelemszeruen Samsung, megis elterjedtebb mint a WP7, ebbol a szempontbol van racio abban amit mond. A Samsung helyeben ezerrel elkezdenem mostmar a Badat nyomatni, kevesebbet sziv mint a kulso rendszerekkel, a hatter meg mar megvan hozza. De ettol fuggetlenul miert pont samsung tableten demoznak a Win8-at ha a Samsung szakitani akarna a Microsofttal, o se hulye, azt viszont el tudom kepzelni, hogy amint lesz W8, ezt kukazzak...
  • DjDano #8
    Nem kell senkinek? Ez erős túlzás... Nincs túl sok WP7 mobil forgalomba, de ez idén és főleg jövőre változni fog!

    Én is jobban örültem volna ha a Symbiant fejlesztik fel az Android vetélytársaként de az a hajó már elment... Legalábbis jelen állás szerint nagyon úgy fest. Későn léptek, pedig a Belle is mutatja, csakis akarat kérdése lett volna.
  • MR007 #7
    Biztos igazad van, de ha egyszer nem kell senkinek sem. Vajon miért? Lassacskán mindenki ott fogja hagyni. A Nokia sem hülye teljsen a kapcsolatai révén biztos ami biztos erőteljesen maradt a symbian-nál is. Bármit is mondtak eddig.
    http://www.nokiaprogramok.hu/modules.php?name=hirek&id=1404
    http://www.telefonguru.hu/hir/Microsoft_programok_Symbianra_2011-9-9
    http://www.telefonguru.hu/hir/Nokia_N801_lebukott_a_Nokia_N8_utodja_2011-9-5
    Butafón nem Kell! Jöhet a Nokia N8 utód aminél jobb, sokoldalúbb TELEFON még nem született eddig. Szerintem
    Mondjuk ez csak egy vélemény. És nem csak mert symbian őrült vagyok, öszképileg nincs olyan ami megérné a váltást, egy olyan ami jobban elvarázsolna. Csak hiányérzetem lenne itt-ott. Ki milyen okosságokért vásárol, cserél szubjektív.
  • Ferrer #6
    Kár, mert cseszett jó rendszer a WP7!