Berta Sándor

PC- és internetprogramot indítanak Nagy-Britanniában

A szigetország kormánya egy olyan új programot hirdetett meg, amelynek keretében több millió felhasználó juthat olcsón számítógéphez és internethozzáféréshez.

A Race Online 2012 nevű kezdeményezés célja, hogy a szociálisan rászorulók vásárolhassanak jutányos áron, asztali számítógépeket, valamint interneteléréseket. A projekt mögött a Remploy nevű segélyszervezet áll, amely korábban egy számítógép-újrahasznosítási programot indított: a szervezet munkatársai rendkívül alacsony áron, alig száz fontért kínálnak használt PC-ket az embereknek. Emellett mindenki olcsó szélessávú mobil internetkapcsolathoz is juthat.

A Race Online 2012 keretében hatvan központban lehet majd megvásárolni a 98 fontba kerülő konfigurációkat, amelyek mindegyikéhez előre telepített Linux, nyílt forráskódú szoftverek, valamint LCD-monitor, billentyűzet, egér tartozik. Emellett minden megvásárolt számítógéphez jár garancia, a vevők kérhetnek telefonos segítségnyújtást és a megrendelt termékeket kiszállítják a megadott címre. A mobil internetcsomagok havi 9 angol fontba kerülnek.

A program életre hívói szerint a kezdeményezésnek köszönhetően Nagy-Britannia válhat a világon az első olyan állammá, ahol minden lakos internetezik. Becslések alapján jelenleg kereken 9,2 millió szigetországi felnőttnek nincs internetelérése. A Race Online 2012 egy 12 hónapos tesztidőszakkal indul, amelynek keretében várhatóan 8000 PC-t értékesíthetnek. Az országban több ezer állásajánlat csak és kizárólag online érhető el.

Nagy-Britanniában tavaly januárban hívtak életre hasonló kezdeményezést, akkor a 300 millió fontos programban laptopokhoz juthattak a helyi lakosok. A koalíciós kormány azonban 2010 őszén leállította a jobb sorsra érdemes projektet.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • bertino #6
  londonban minden dragabb, megis csak london.
 • Rotyoka #5
  Nekem is kinn van rokonom, de ő sem fog sose visszajönni.
  Minimál felett keres nem sokkal, 1 érettségivel ment ki és ha valami elromlik pl a laptop, nem szarozik hónapokat, hogy mi legyen hanem vesz 1 újat, maximum nem emgy el 1 hónapig szórakozni (mert az elég drága). És mirét teheti ezt meg? 3x akkora a fizetés mint itt és fele annyi az elektronikai cuccok ára
 • roliika #4
  Azt hisszük, hogy ami itthon van az a normális és az van mindenhol...pedig nem.
  Német rokon kicsit hazajött és magyar személyit akart csináltatni, mert kettős állampolgár, és nem értette mi az hogy hetek vagy hóapok...másnapra miért nem lehet megoldani.
  Mondtam neki üdvözöllek Magyarországon...hát kicsit elkeseredett.
 • roliika #3
  Jól mondod az élelmiszer helyenként. Pl Londonban.
  De úgy átlagban pont annyi mint itthon, csak esetleg a minősége jobb.
  Haverom Notthinghamben él, csak onnét tudom...volt oszt társam Londonban...ott igen drága a kaja...de kerület függő, mert ott is lehet találni olcsó kajáldát.

  Ami drága az az albérlet..vagyis flat, ami 1 szoba 60 000ft rezsivel / hó nagyjából...tehát egy rendes lakás 120-180 000ft....de mondom... 300 a minimálbér.
  Tehát ebből is megélsz, még félrerakni is lehet.
  Londonban a metró kritikusan drága... 48 000Ft/ hó.

  Viszont kisebb városokban ilyen költség nincs, és a lakás is olcsóbb...20-30 milláért van családiház...itthon se olcsóbb.

  Ami viszont számít, hogy mennyi a reál értéke a pénzednek.

  Itthon a minimál 70 körül van..kérdés...elég e a rezsire + kajára + ruhára + esetleg szórakozásra? Nem. Ott igen. Ennyi a difi.
  Haverom fél éve van kint, és azt mondja sohase fog hazajönni.
  Pedig csak egy raktárban dolgozik és minimál közeli pénzt kap.

  Pécsen 12 órában dolgozott egy IT cégnél és nemhogy rezsire nem futotta belőle de néha kajára se.
 • Magiszter #2
  Sokat keresnek ez tény, de vannak dolgok amik náluk drágábbak. Pl az élelmiszer helyenként 2x-3x annyiba kerül mint idehaza. Ezt is tessék figyelembe venni. Nem minden fenékig tejfel odakint sem.
 • roliika #1
  Igen, mert az amúgy közel 300 000Ft-os minimálbérből nem tellik rá.