Berta Sándor

A Samsung vagy a Lenovo veheti meg a HP PSG részlegét

Lapértesülések szerint egyre több jel mutat arra, hogy vagy a dél-koreai, vagy a kínai óriáscég tehet ajánlatot a Hewlett-Packard személyi rendszerek csoportjának (PSG) felvásárlására.

A DigiTimes cikkében arról írt, hogy a Samsung Electronics már kapcsolatba lépett a Quanta Computer, a Compal Electronics és a Pegatron Technology cégekkel azért, hogy notebookgyártása egy részét kiszervezze. Ezek az egyeztetések hamarosan lezárulhatnak és arra utalnak, hogy a Samsung a HP PSG átvételét készíti elő. A Hewlett-Packard vagy eladná, vagy kiszervezné a részleget.

A hír azért érdekes, mert a Samsung eddig a notebookjait a kínai gyáraiban saját maga állította elő. A dél-koreai vállalat emellett évente 10 millió PC-t is gyárt. A tajvani partnerekkel való együttműködés gondolata nem áll távol a Samsungtól, amely korábban már többször tárgyalt a cégekkel, igaz, azok a megbeszélések eredménytelenül zárultak. Ezúttal azonban másként alakulhatnak a dolgok, hiszen augusztus elején a Quanta, a Compal és a Pegatron vezetői Szöulban, a Samsung központjában jártak. A HP az idén 40 millió PC-t dob piacra, ezek közül 20 milliót a Quanta, 8 milliót a Foxconn Electronics, 7 milliót az Inventec, 3-4 milliót a Wistron és 2 milliót a Compal készít.


A Bloomberg gazdasági hírügynökség ugyanakkor pár napja még arról számolt be, hogy a Samsung mellett egy másik lehetséges vevőjelölt is feltűnt a színen: a Lenovo. A kínai társaság már komoly tapasztalatokra tett szert ezen a területen, hiszen 2005-ben megszerezte az IBM PC-részlegét. A Lenovo mellett szól, hogy jelenleg a világ harmadik legnagyobb PC-gyártója és a HP PSG megvásárlásával gyakorlatilag a kétszeresére növelhetné a piaci részesedését, s megelőzhetné a Dellt is.

A lapértesüléseket eddig mindenesetre sem a Samsung, sem a Lenovo vezetői nem kommentálták. Mint ismeretes, a HP néhány nappal ezelőtt jelentette be, hogy felhagy a számítógépgyártással és kesztyűt dob a szoftvergyártás olyan gigászainak, mint az IBM és az Oracle. A konszern ráadásul megválik minden olyan termékétől - okostelefonoktól, táblagépektől -, amelyen a webOS fut.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)