Napi Online

Felhagy a számítógépgyártással a HP

Búcsút mond mindössze öt hónappal ezelőtt bejelentett stratégiájának a Hewlett-Packard: megszabadulnak a számtógépgyártástól és kesztyűt dobnak a szoftvergyártás olyan gigászainak, mint az IBM és az Oracle. A tőzsdei befektetők csak kapkodják a fejüket.


Leo Apotheker
Saját korábbi döntéseit is felülvizsgálva alakítja át a Hewlett-Packardot Leo Apotheker, a számítástechnikai nagyvállalat vezérigazgatója, pedig csak tíz hónapja vezeti a vállalatot és stratégiáját mindössze öt hónappal ezelőtt hirdette meg. Akkor azt mondta, hogy minden HP-számítógép operációs rendszere a WebOS lesz, amely a kézi eszközöket kínáló Palm 1,2 milliárd dolláros tavalyi felvásárlásával került a céghez, ám most bejelentették, hogy megválnak minden olyan terméküktől - okostelefonoktól, táblagépektől -, amelyen a WebOS fut. Egy hónappal ezelőtt még új vezetőt neveztek ki a személyes informatikai rendszerek, a hordozható gépek mellett a PC-k fejlesztésével foglalkozó divízió élére, ám most már az is napirenden van, hogy megszabadulnak a teljes hardverüzletágtól.

A HP világ legnagyobb számítógépgyártója, amit azzal alapozott meg, hogy 2002-ben 17,6 milliárd dollártért felvásárolta a Compaqot. Carly Fiorina akkori vezérigazgató ezt az üzletet csak úgy tudta tető alá hozni, hogy szembefordította a cég részvényeseit a HP alapítóival. Elemzők szerint a mostani döntést az motiválhatja, hogy a hardverértékesítés nem termel elegendő profitot, ezen belül a WebOS-re épülő mobilkészülékek nem képesek felülkerekedni az Apple iPhone-ján és iPadján.

A vergődő üzletág leépítésének hírére a rég részvényárfolyama az amerikai kereskedésben meredek emelkedésbe kezdett, majd a nap végére visszaesett és végül hat százalékkal nyitóértéke alatt zárt. Utóbbi oka az lehetett, hogy a cégvezetés csökkentette a folyó negyedévre adott árbevétel-prognózisát, amit Aphoteker azzal indokolt, hogy tisztában kell lenniük, hol tarnak most és milyen kihívások elé néznek.


A jövőt immáron az üzleti szoftverekben látják, ennek bizonyítékaként bejelentették, hogy a HP 10,3 milliárd dollárért felvásárolja a második legnagyobb brit szoftvervállalatot, az Autonomy Corp.-ot. Az ajánlat, amit elfogadott a brit vállalat vezetősége, 64 százalékkal haladja meg a cambridge-i cég tegnapi záróárát. Ennek hasára papírjai 45 százalékkal drágultak, miközben a bejelentés előtt még több mint nyolcszázalékos mínuszban voltak. Az Autonomy adatkereső és -elemző programokat kínál, amelyekkel egyebek mellett e-maileket, zenei és videofájlokat, illetve közösségi site-okon elhelyezett posztokat lehet feldolgozni. A cég üzletfelei között van a Coca-Cola, a Nestlé és az amerikai pénzügyi felügyelet (SEC).

A Bloombergnek nyilatkozó egyik elemző óriási pálfordulást lát a HP döntésében, ugyanis az Autonomy a strukturálatlan adatok keresésében tölt be vezető szerepet, azaz az olyan információkéban, amelyek nem a Microsoft-alapú programokban találhatók. PC-gyártóként a HP a redmondi vállalat fontos partnere. Mások egyszerűen úgy vélik, hogy a vállalat az Oracle és az IBM babérjaira pályázik az üzleti szoftverek és szolgáltatások területén, amely sokkal nyereségesebb üzletág, mint hardvergyártás.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Komolytalan #12
    Nálam jobban senki se tudja, hogy a tablet jelenlegi állapotában egy kalap sz.r, mivel arra fejlesztek. A mutató pontossága durván 5-10x rosszabb (tableten 50x50 pixel a minimális, amit van remény elsőre eltalálni), a CPU teljesítménye egy 10 éves Athlonéval sem ér fel, éppen ezért szórakozásra is csak addig jó, amíg az GPU-ból megy (ugye 200 ezres egérmozin nem tűnik fel, hogy DirectX 6-7 színvonalú a "legújabb" NFS, amivel játszunk rajta). Meg lehetne még 68 oldalon keresztül sorolni, hogy miért korlátozott képességű, és mi nem megy rajta.

    Amiért stratégiaként megéri a tablet mellé állni az az, hogy rohadt drága az előállítási költségekhez képest, és komoly fejlődés előtt áll. Éppen ezért valószínűleg 1-2 évente fogják kidobálni az emberek, ami egy PC-re ma már nem mondható el: egy mai PC 4-5 évig jól szolgál.

    Ha visszaemlékezel 2000 környékén ugyanekkora fospuNpa volt az LCD monitor is, mégis:
    - drága volt
    - trendi volt
    - fejlődött, és értelmes termék lett belőle.
    Most már nekem se kéne CRT, mivel egy (nem grafikus,) átlagfelhasználó számára az LCD ma már sokkal több pluszt nyújt, mint amennyi megalkuvást követel, ha a 10 éve a fejlődés csúcsán kihalt CRT-khez hasonlítjuk, amikben már nem volt több fejlődési potenciál.
  • Egerwin #11
    Az lehet, hogy most trendi a tablet, de ha elmúlik az újdonság varázsa rájönnek az emberek, hogy hoppá ezzel fele annyit se lehet csinálni, mint egy pc-vel.

    Aki dolgozni akar a gépen és ez nem azt jelenti neki, hogy ms wordben titkárnőcskét játszik, annak értelmetlen a tablet.
  • Komolytalan #10
    Hát igen, a HW piac azon szegmensét vezették, ahol nincs profit:
    - szerveren sok profit van
    - tableten sok profit van
    - asztali/notebookon nincs túl sok profit

    Rájöttek hogy tablet területen nem sok vizet zavarnak, akármit is tesznek (Google/Apple nem az ő súlycsoportjuk innováció illetve anyagiak terén), így maradt a szerver piac. Ott viszont úgy növelhetik legkönnyebben a részesedésüket, ha az üzleti szoftver mellé adják a vasat is.
  • Alfa Of NS #9
    "a WebOS megy a kukába"

    Úgy tudom nem megy, hanem megpróbálják megmenteni. Indexes cikkből:

    "Stephen DeWitt webOS-ért felelős alelnök elmondta, hogy az operációs rendszert megtartják, és olyan partnereket keresnek, akik esetleg licencelnék. Még az is lehet, hogy a jövőben a Samsung vagy a HTC eszközein látjuk viszont az egyébként elég modern, jó ötletekre épülő rendszert. Még esélyesebb partner az Amazon, hiszen Jon Rubinstein, a Palm egykori vezetője, aki a HP-nál kapott pozíciót, ott ül a kereskedőcég igazgatótanácsában. Az Amazon pedig éppen a saját táblagépét fejleszti."
  • gombabácsi #8
    attól félek hogy az asztali gépek népszerűségének csökkenése miatt jól megdrágulnak... :(
    aztán aki dolgozni akar az vehet jó drága gépeket...
  • Deus Ex #7
    Számítógép = asztali számítógép, tablet, laptop, netbook, szerver..?

    Bulvár SG.

  • GregSB #6
    Nagyon nagy kár értük... Az Apple melett ők lehettek volna az egyetlen gyártó, akinek saját oprendszere van, és össze tudták volna hangolni azt a vassal.
  • sanyicks #5
    Nemtudom ezzel a tablettel mit vártak... retekdrága, és még "kifinomult" módon a kártyahelyet is lehagyták. Ilyen hiányosság és ár mellett csak divatcuccot lehet eladni, márpedig a hp nem divatos, tulajdonképpen a kockákon kívül senki sem tudja hogy tabletjük is van.
  • G_ArchAngel #4
    Nem is varta senki, hogy sikeresebb legyen, eleg lett volna, ha pozitiv eredmenyeket produkal, de senki nem vette, szinte mindent vissza kellett vasarolnia a HP-nak a kereskedoktol.
  • passatgt #3
    pedig a WebOS az egyik legjobb alternatíva szerintem, ha a Veer-nek lemegy az ára, lehet olyat veszek:)