Gyurkity Péter

Egyesülhet az iOS és a Mac OS

Elemzői vélemények szerint az Apple ötvözheti két meglévő operációs rendszerét, hogy a jövőben még kényelmesebb, univerzális megoldást nyújtson a felhasználóknak, az okostelefonoktól egészen a személyi számítógépekig.

A kissé meglepőnek tűnő vélemény az Apple befektetőinek írt anyagban bukkant fel, amelyben arról olvashatunk, hogy az összeolvadásra akár már a következő évben sor kerülhet. Ennek során a cég az iOS és a Mac OS előnyeit ötvözné, egy új processzor erejére építve, így minden meglévő, illetve a közeljövőben bemutatandó készülékükön ugyanazon szoftver futna majd.

A listán megtalálható az iPhone, az iPad, a Mac számítógépek, valamint az iTV, amely az Apple TV-re, netán egy hamarosan megjelenő új megoldásra utal. Kiemelik, hogy a felhasználók ugyanazon élményben szeretnének részesülni, függetlenül attól, hogy a cég mely termékét tartják éppen a kezükben, a most elkészült Mac OS X Lion újításai (Launchpad, Motion Control) pedig egyértelműen arra utalnak, hogy az Apple is ebbe az irányba mozdul el. Egy univerzális platform karbantartása és további fejlesztése nyilván kevesebb költséggel járna, mint két, egymástól eltérő szoftveré, és arról sem feledkezhetünk el, hogy az ARM architektúra ehhez meg is adhatja a kellő hardveres hátteret.

Ez utóbbival kapcsolatban kihangsúlyozzák, hogy az új négymagos A6 chipekkel megteremthető a szükséges bázis, a 32 bites vonallal kielégíthetik az OS X főbb igényeit, 2016-ra pedig rendelkezésre áll majd a 64 bites család, így az Apple mind hardveres, mind pedig szoftveres oldalon egyetlen univerzális architektúrára helyezheti át termékeit. Ezzel egy időben azonban többen kétségeiknek adnak hangot, elsősorban Steve Jobs azon korábbi kijelentéseire támaszkodva, amelyeket sokan az érintőképernyővel érkező PC-k, illetve Mac számítógépek egyértelmű elvetéseként értelmeznek. A kérdőjel persze ezzel továbbra is megmarad, annál is inkább, mivel az Apple esetében sokszor az utolsó pillanatig csak találgatni lehet a cég terveiről.

Időközben elkészült az iOS5 ötödik bétaváltozata, amely alig két héttel a beta 4 után jelent meg. A változások részletes listáját itt megtaláljuk, azzal az emlékeztetővel, hogy az új szoftver kizárólag az alábbi készülékeken fut majd: iPhone 4, iPhone 3GS, iPod Touch 3G és 4G, iPad, illetve iPad 2.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • sanyicks #36
    de futhat, de más os-en nem ami nem vinfos.
  • Komolytalan #35
    Hogy ne egy bonyolult dolgot említsek, nézd meg mondjuk a Thread.sleepet, hogy milyen pontosságú különböző windows verziókon, meg mondjuk linuxon. És azért egy időzítő az nem az a hűde egzotikus cucc - timernek minden oprendszerben lennie kell.
  • krajcsovszkig #34
    Nekem win7-en szokott, tényleg inkább C++-os, de ez nem telepít, csak a meglévő telepítést állítgatja vagy mi, szóval szerintem ilyet a C#-os is csinálhat, de nem vagyok benne biztos.
    Mindenesetre manapság csak winre szánt progit nem érdemes natívban írni, hacsak nem csinál valami komoly számításokat.
  • asysoft #33
    C++ szokott az lenni (bár Vista óta .NET az OS része, így lehet, hogy nálam ez nem jelenik meg (bár amilyen idióták a telepítők, úgyis megpróbálná felrakni, kb tucatszor volt mindegyik C++ runtime verzió is telepítve, DX frissítésekkel karöltve)), C# kiírását erősen kétlem, mivel assembly-k szempontjából indifferens, milyen nyelven íródott, mindegyik .NET program MSIL-re fordul.
  • krajcsovszkig #32
    Én azért elég sokszor látom, hogy telepítéskor ott homokórázik valami "Configuring Visual C++/C# 20** redistributable", játékoknál, ofiszoknál, meg egyéb, csak windowsra szánt programoknál.
  • asysoft #31
    Akkor tévedtem, mégiscsak hasznos lehet!:) (Bár nem tudom, Application folder-nél miben nyújt többet (Liont még nem próbáltam))

    passatgt:
    Mert mondjuk semmi kedvem kibogarászni, hogy mi is kell, spotlight-ba "ter", kidobja a terminált, kész. Gyorsabb, sokkal.

    Sir Ny (#24): Elvileg csak ennyi, amennyiben minden könyvtár rendelkezésre áll másik platformon, és ugyanolyan az API (+ bugok:)). Csak lehet, hogy az alkalmazást kézzel optimalizálták adott utasításkészletre (értsd: nem a fordítónak adtak be egy új switchet), endianness is okozhat interoperabilitási gondokat... Mindez azt igényli, hogy a fejlesztő tesztelje újra a programot, terjessze azt, nyújtson támogatást hozzá... Nem biztos, hogy meglépi (főleg, ha esetleg már meg is szűnt).

    krajcsovszkig (#12): én nem úgy látom, hogy Win32 manapság súlytalan lenne. Mikor legutoljára XP-t telepítettem, csak a Catalyst (+Paint.NET) miatt kellett .NET FW-t feltolnom... Későbbiekben lehet (idővel biztos:)), hogy csökkenni fog a súlya, de ugye most a visszafelé kompatibilitást feszegettem:)
  • Sir Ny #30
    „Amint elkezdesz valami olyasmit csinálni amihez rendszer függvények kellenek"

    Mire gondolsz?
  • narumon #29
    Én csak azt látom, hogy van ipad2 mondjuk és ezen kellemes sebességgel megy rengeteg dolog. HD játékok stb. A kisebb macbookokba is elég lenne ez a teljesítmény. Ráadásul ez x év múlva lesz addigra ki tudja hol tart majd az ARM technika. (Meg mivan ha 2-t, 5-t raknak egy gépbe...)
  • passatgt #28
    én eddig a Dock-on rákattintottam az alkalmazások mappára és ott volt az összes, nem tudom ki és minek spotlighoz egy programindítás miatt:D
  • GregSB #27
    Jelentem, én használom. Sokkal kényelmesebb indítani vele progikat, ha csak egy kezed van a trackpaden. Kényelmesebb mint előredőlni, és elkezdeni gépelni 2 kézzel a spotlightba.