Berta Sándor

Netbook helyett tábla PC-t vesznek az emberek

Tajvani lapértesülés szerint az Asus kénytelen volt csökkenteni a netbookokkal kapcsolatos megrendeléseit, mert helyettük inkább a táblagépeket választják a fogyasztók. A vállalat piaci részesedése erősen csökken.

A DigiTimes tajvani IT-hírportál beszállítói forrásokra hivatkozva arról írt, hogy az Asus a két beszállítóját, a Quanta Computert és a Compal Electronics cégeket egyaránt arra kérte, hogy csökkentsék a gyártott netbookok számát, ugyanis egyre kevesebb ilyen készülék fogy. A netbookok helyét fokozatosan átveszik a tábla PC-k és ezt a trendet a gyártó is követni akarja. A netbookok szerepét a viszonylag sikeres Eee Pad Transformer és egy új tábla PC-sorozatba tartozó modellek vehetik majd át.


ASUS Eee Pad Slider

Az Eee Pad Transformer sikerére az Asus bátran alapozhat, hiszen az eszközből várhatóan az idei esztendő harmadik negyedévében 800 000 darabot, míg 2011-ben összesen 2 millió darabot adhatnak el. Az Eee Pad Transformert az idei év végén a 7 collos és négymagos processzorra épülő Eee Pad MeMo 3D és a Padfone válthatja fel. A netbookok kapcsán a vállalat alighanem a kivárás taktikáját választja majd. Egyelőre megfigyeli, hogy miként alakul az európai, az egyesült államokbeli és a kínai netbookpiac és ehhez fogja igazítani a legyártandó termékek mennyiségét. A táblagépek terjedése és ezzel párhuzamosan a netbookeladások visszaesése miatt egyébként az Asus piaci részesedése egyre csökken.

A társaság május végén a Computex 2011 alatt mutatta be a táblafont, amely a gyártó állítása szerint az okostelefonok és tábla PC-k minden előnyét ötvözi, különösebb hátrányok nélkül. A tábla PC 10,1 hüvelykes, míg az ehhez csatlakozó, a burkolatba belesimuló okostelefon 4,3 hüvelykes kijelzővel érkezik. Mindkét fejlesztés egyazon 3G-elérésre, illetve Wi-Fi kapcsolatra támaszkodik, ezeket megosztva használhatják. A megoldás az Androidra épül.


A csökkenő netbookeladásokat a Microsoft is érzékeli. "A netbookokkal kapcsolatos bevételek az elmúlt negyedévben 40 százalékkal csökkentek" - jelentette ki Bill Koefoed, a Microsoft befektetői kapcsolatokért felelős ügyvezető igazgatója. Az Intel azonban ezzel nem ért egyet, szerinte csak stagnál a piac. Az IDC adatai alapján az idei esztendő első negyedévében 28 százalékkal kevesebb tábla PC-t adtak el, mint a tavalyi utolsó negyedévben, ez a trend azonban szerintük az év végére megfordul majd.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • narumon #91
    Nem leváltó technológia hanem nagyon jó kiegészítő. Bár a leváltásnál kérdés, hogy mit értesz, mert nálam pl leváltotta a tablet a netbookot. Amire a netbookot használtam most arra a tabletet használom, azért mert kényelmesebb, egyszerűbb. A komoly feladatokhoz eddig is be kellett kapcsolnom az asztali gépet, és ezután is be kell. Viszont mióta megvan a tablet azóta a netbook nem volt bekapcsolva. Éppen most gondolkodom, hogy mehet fel a vaterára.
  • usersg #90
    A fenti kép az nem az általános megoldás, tehát nem kimondottan tablet. Inkább egy hibrid szörnyszülött, ami persze ettől még lehet jó. (és persze lehet drágább is, mint egy sima tablet)

    De akkor elemezgessük ezt. Te azt mondtad, hogy karosszékben döglős gép a sima tablet, amit én megcáfoltam. Ha most erről állítod ugyanazt, az sem helyes, mert ennek a súlypontja túlságosan hátul van, tehát kézzel kell lenn tartanom, ha nem sík felületre teszem, hanem az ölembe. Ez megint nem valami kényelmes, és a billentyűzet sem tűnik annak. Egy netbook még mindig egy kicsit jobb, egy notebook meg fényévekkel, egy rendes számítógép pedig - használhatóságot tekintve - olyan, mint ha a tablet volna az ősrobbanás, a rendes számítógép pedig a 22. század.

    Továbbra sem hiszem hogy ez valamiféle leváltó technológia lenne, és a gyártók sem hiszik, csak itt magyarban terjengenek ilyen hülyeségek, illetve néhány technomán hobbiklubban. Valójában a tablet billentyűzet nélkül, vagy billentyűzettel, leginkább csak tartalom gogyasztásra alkalmas, és nem számítógép. Ha meg dokkolóval, meg 1000x erősebb hardware -el, bővíthetőség lehetőségének megadásával, billentyűzettel, egérrel, rendes monitorral faragok belőle egy pc -t, akkor meg már nem tablet, és egy noti még akkor is kényelmesebb lesz, mint egy "legóvár". A tablet egy kategóriába sorolható az mp4 lejátszókkal, és az ebook olvasókkal, mint meglehetősen korlátozott, speciális felhasználási területeken alkalmazható ketyere, leginkább jómódú unatkozó polgároknak.
  • usersg #89
    Még szerencse hogy itt vagy nekünk hurkaúr, és felvilágosítasz mindenkit. Köszönjük szépen a témához nem kapcsolódó, teljesen feleslegesen fölényeskedő beszólásodat.
    Sajnálom hogy árufeltöltő vagy, és sajnálom hogy útálod, de ne itt töltsd ki a dühödet ha nem kaptál fizetés emelést. Köszi.
  • hurkaur #88
    Bezonyám, itt temérdeknyi eSGé szakember van, akik árufeltöltősdi után leülnek a szakérteni (mer áz interneten mindenki lehet agysebész havi őtezerperhó áron). jó idejárni röhögni :'D
  • daveofgod #87
    Volt szerencsém nyúzni egy Asus Transformert billentyűzettel. A következők magukért beszélnek és sok korábbi posztolónak választ ad.

    1. Napi több órás használattal, wifivel 3 napot bírt ki! Ez azért van, mert a billentyűzetben is van akksi, és ha rádugod a PAD ot, akkor onnan kiszívja az áramot, ergo arról tölti fel magát, míg el nem éri a 4% ot.

    2.Külső monitor egér billentyűzettel használnád? Hát USB vagy Bluetooth egér, billentyűzet lehetséges, illetve Mini HDMI kimenet van rajta!

    3.Flasht lejátszó böngésző

    5. 720P ben lazán játszik filmet...
    A többi a szokásos Tablet tulajdonság. Engem meggyőzőtt, van Netbookom is,de ez jobb..
    Nincs hangja, mert nincs aktív hűtése a párom mellett éjszaka lazán nyomkodhatom. Megjelenésre is jobb mint egy notival vagy netbookkal (gondolok itt prezentációkra)...
  • kvp #86
    "Páran itt jöttek a gdocs -al, de nagyjából tök mindegy hogy azt a szutykot, vagy valami komolyabbat használunk, a tablet már a beviteli eszközökön elbukik."

    Lasd fenti kepek, amiken teljes qwerty billetyuzet van. De a legolcsobb kinai vacakra is ra lehet dugni egy usb-s billentyuzetet es kepkeretkent felallitva mar egy sima desktop gepunk van, amit mellesleg amikor nem dolgozunk rajta, lehet tablet-kent is hasznalni, pl. olvasgatasra. (a hdmi kimenetes android-os keszulekeket pedig ra lehet nyomni a hdtv-re es blutooth-os billentyuzettel a fotelbol hasznalni)
  • kvp #85
    "A hozzászólásodban elmagyarázod azt, hogy szerinted egy tablet mindenre jó,"

    Azt probaltam elmagyarazni, hogy egy android-os rendszer mire jo. Ez lehet tablet, telefon vagy laptop formatumu is. A lenyeg, hogy nem windows fut rajta es nem x86-os processzor van alatta. Persze lehet x86-os laptopon is android-ot futtatni, attol a szoftver meg nem valtozik meg. (az android os erintokepernyo nelkul is hasznalhato marad)

    "Miért szenvednék egy táblával 2 óra hosszát, ha 5 perc alatt is megírhatom ugyanazt a levelet?"

    Rendes kihajthato qwerty billentyuzetes tablet eseten mind a ket rendszer azonos beviteli formatumokkal rendelkezik. A fenti cikkben pont ket ilyen rendes 'pc-s' billentyuzettel rendelkezo tablet van. Csak az operacis rendszer ter el...

    "Ha én egy árban kaphatok egy kényelmes, nagy tudású notebook -ot, vagy egy buta, kényelmetlen tabletet, és adott feladathoz egyértelműen jobb a notebook"

    A legtobb feladathoz meg egy android is tul okos viszont sok felhasznalo van aki nem tud egy windows-t hasznalni, de egy android-dal mar eppen boldogul. Nekik egyertelmu, hogy jobb az android. Az hogy tablet vagy laptop nem erdekes, en arrol beszelek, hogy nekik meg a destkop gepukre is inkabb android-ot kellene tenni. Ha valaki ugy erzi, hogy o ennel okosabb az nem baj, csak eppen az emberek tobbsege jobban szereti ha valami egyszeru. Ha ez nem lenne igy, akkor senki nem venne iphone-t vagy ipad-et hanem meg mindenki windows xp-s vagy win7-es laptopokkal szaladgalna, mert az mennyivel tobbet tud mint egy ios. Tenyleg tobbet tud, de ez az emberek tobbsegenek nem kell. Az android egy koztes rendszer, ami kepes arra amire egy windows-os gep, de eleg egyszeru hasznalni, mint egy ios-es rendszert. Mint mondtam ez hardver fuggetlen dolog.

    ps: Aki nem hiszi, az probaljon ki egy x86-os android-ot, x11-es szerverrel, root jogu terminallal es meglatja, hogy egy desktop linux szinvonalat hozza.
  • usersg #84
    Senki nem mondja, hogy ne vegye meg az akinek arra kell, amire jó. Azzal van baj, hogy itt a tablet marketinggel meghülyített emberek már a reggeli kávét is tableten akarják megfőzni, és mindenféle marhaságokat terjesztenek róla, holott a felsoroltak nagyon erős túlzásokat tartalmaznak. A tableten programozás nem valami életszerű, mint ahogy a dokumentumszerkesztés sem.
    Páran itt jöttek a gdocs -al, de nagyjából tök mindegy hogy azt a szutykot, vagy valami komolyabbat használunk, a tablet már a beviteli eszközökön elbukik.

    Tehát ne szálljon el magától egyik tablet huszár sem, még a felmérések is azt bizonyítják, hogy leginkább ebook -ként, és online videó nézegetésére használják az emberek, mert arra még ez is jó, és legalább trendi. :)
  • usersg #83
    A hozzászólásodban elmagyarázod azt, hogy szerinted egy tablet mindenre jó, és még programozni (!) is lehet rajta. Hát meg ne haragudj, de ez marhaság. Ezekkel az eszközökkel biztosan lehet kényelmesen a karosszékben ülve youtube videót nézni, - mondjuk nekem nem kényelmes egy irattömbhöz hasonló eszközt folyamatosan jó pozícióban tartani - de azt nem magyarázd már meg, hogy ezen lehetne bármi komolyabbat is csinálni, mint a tartalom fogyasztás.

    Másik dolog meg ez a hülyeség amit az almások szoktak írkálni, az "erre felesleges laptop -ot venni, erre a tablet is elég". Na most. Ha én egy árban kaphatok egy kényelmes, nagy tudású notebook -ot, vagy egy buta, kényelmetlen tabletet, és adott feladathoz egyértelműen jobb a notebook, akkor miért lenne felesleges azt venni? Főleg hogy gyakorlatilag még olcsóbb is, és akár dolgozni is lehet rajta ha úgy adódik, valamint gyakorlatilag mindent sokkal gyorsabban meg lehet vele csinálni. Miért szenvednék egy táblával 2 óra hosszát, ha 5 perc alatt is megírhatom ugyanazt a levelet?

    Ez a tablet dolog inkább csak amolyan trendi divat cucc. Ha valakinek van olyan sok pénze hogy külön kütyüje legyen youtube -os karosszékben döglős vasárnap délelőttökhöz, az nyugodtan vegyen egyet. De nem akarjuk már összehasonlítani a normális teljesítményű, normális beviteli eszközökkel rendelkező normális számítógépekkel.

    (Mellesleg nehezen tudom elképzelni hogy mi lehet olyan kényelmes abban, ha a karosszékedben bal kézzel tartanod kell a tabletedet, jobb kézzel meg kínlódni a gépeléssel. Ha van az öledben egy note/netbook, és ráteheted a kezedet, az - akárhogy is csűrjük csavarjuk a dolgot - sokkal kényelmesebb. De ez már csak zárójeles megjegyzés. )
  • drzen #82
    Ha meg átmész egy ezoterikus blogra ott meg természetgyógyász. Milyen érdekes nem, hogy egy témához azok szólnak hozzá akiket érdekel. Leszámítva a hülyéket persze, akik csodálkoznak ezen.