Berta Sándor

Nagyot zuhant a tábla PC-k eladása

Az IDC adatai szerint bár az idei esztendő első negyedévében 28 százalékkal kevesebb tábla PC-t adtak el, mint a tavalyi utolsó negyedévben, ám az év végére a trend megfordul majd.

Az IDC közleménye szerint 2011 első negyedévében csak 7,2 millió táblagépet értékesítettek. Ez 28 százalékkal kevesebb a tavalyi esztendő utolsó negyedévében eladott mennyiségnél. A piaci elemzők ennek ellenére optimisták és arra számítanak, hogy az év végére helyreáll a rend és a korábban becsült 50,4 milliónál is több, egészen pontosan 53,5 millió készüléket fognak eladni a kereskedők.

A szakemberek szerint a pillanatnyi visszaesés oka a szezonális trendekben (a karácsony okozta tavalyi forgalomnövekedésben) keresendő. A helyzet alapvetően az elmúlt néhány hónapban sem változott, továbbra is az iPad és az iPad 2 uralja a piacot. Ennek oka elsősorban az, hogy a többi gyártó termékeit nem igazán fogadják el a felhasználók. Ugyanakkor a folyamatok hatása alól az Apple sem tudta kihúzni magát, az iPad és az iPad 2 eladások is elmaradtak a várttól. Ez részben az iPad 2-ért indult váratlanul nagy rohamra vezethető vissza, ami miatt a cégek is késve kapták meg a megrendelt készülékeiket. A kialakult helyzetet alkatrészhiány tetézte. Mindezek ellenére az iPad piaci részesedése még mindig 65 százalékos, igaz júniusban még 73 százalékos volt.


A Google szempontjából jól alakult az elmúlt néhány hónap a táblagépek piacán. Jelenleg ugyanis az eszközök 34 százalékán fut Android operációs rendszer. Ez 8,2 százalékkal magasabb érték, mint amit 2010 utolsó negyedévében regisztráltak. Az IDC kitért a mobilgyártók (Samsung, Motorola) és a mobilszolgáltatók együttműködésére is, ami egyáltalán nem volt sikeres. Ennek oka, hogy sok felhasználó nem szívesen köt olyan szerződéseket, amelyeknél készüléket is kell vásárolnia.

"Annak ellenére is, hogy - a kisebb kereslet, a gazdasági helyzet és a beszállítói problémák miatt - a tábla PC eladások az idei esztendő első negyedévében nem voltak túl magasak, úgy hisszük, hogy az ágazat az év második felében az új versenyképes modellek bevezetésével eléri majd az 53 millió darabos értékesítés, s a piac hosszú távon növekedni fog" - jelentette ki Jennifer Song, az IDC elemzője.

A különböző folyamatok negatív hatással voltak az e-könyvek eladására is. Ettől függetlenül az idei első negyedévben 3,3 millió e-könyvolvasó talált gazdára, ami az előző esztendő hasonló időszakához képest 105 százalékos növekedésnek felel meg. Mindez elsősorban a színes kijelzők bevezetésének köszönhető. A szakemberek arra számítanak, hogy az év végéig összesen 16,2 millió e-könyvolvasót értékesítenek majd a kereskedők, ami 24 százalékkal több lesz a 2010-ben eladott mennyiségnél.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Teperinke #16
    Helyén kéne kezelni a dolgokat. A netbook a laptopok olcsósított, butított változata. A tabletek a PDA-k modernizált utódai.
  • DjDano #15
    Ez is olyan mint a netbook, a jövő kütyüjének nevezik, aztán később nem kell a kutyának sem
  • Szefmester #14
    Amiket itt példának írsz az tipikusan a user fail kategória, az a szitu amikor az önjelölt informatikus pistike buzerálta össze a rendszered te meg nem értesz hozzá és csak meglepődsz és szidod. A Legtöbb win7es, firefoxos, egyéb programos hibákkal nem találkoztam, vagy legalábbis nem olyan súlyosságal mint a legtöbben írják. Azok furcsa mód ritkán panaszkodnak akiknek saját maguk rakják össze a gépet alkatrészenként, nem telepítenek 2 havonta windowst csak mert olyan dolgokat cseszeget amihez nem ért. Barátnőm a notiját szeptemberben kapta, felraktam neki a windowst és még nem volt olyan hogy lefagyott volna, vagy újra kellett volna rakni. Nekem a win 7 megjelenése óta egy reinstallom volt, az is egy HDD hiba miatt, de egy nem túl régi biztonsági mentéssel el lett intézve minden. Ezzel ellentétben sógornőm a win 7et megjelenése óta már kb 4x-5x látta újratelepülni mert ő és kedves "hozzáértő" barátja használja...
  • smv #13
    A tab meg mindig ott van az asztalon (bekapcsolva, mert nem kell kikapcsolnod mint egy notit vagy pc-t) és push miatt pittyog ha jött mail, ha meg alszik akkor is gombnyomásra már ébred. Máris spóroltál 20 sec-et egy 20sec alatt bootoló notihoz képest. És ez csak 1 funkció.
  • jocco #12
    Látom nem jött át a lényeg :) Én csak arra akartam volna utalni h ha az ember nem a fél életét akarja a gép elött tölteni a netes taratalom fogyasztásánál, azért egy tablet sokkal praktikusabb, kénylemesebb tud lenni mint akármilyen pc.
    A levelézsnél nem vállati levezésre gondoltam, csak pl haza mész munka utáncsak felkap a tablet egy gombnyomás s már megy is s ott csücsül rajta az összes érkezett leveled s már olvashatod is, s 20 másodperc alatt már tul is vagy az átnézésen, aztán csak böksz rajta egyet, s ott van elötted azn napi fontosabb hirek, blog bejegyzések, vagy akármi ami érdekel összegyüjtve...s 5 perc alatt hozzá is jutottál a fontosabb napi infókhoz...aztán csak leteszed s élheted tovább az életed :) a nélkül h ha már bekapcsoltad a gépet akkor ezt is meg azt is nézd meg meg futass már le egy virus ellenörézst h mi a francért indult 2mp-el lassaban, meg telpitsd fel a legfrissebb java-t meg adobe plugint, meg az uj operát, stb...s el is basztál egy csomó idöt feleslegesen :)

    Nem mondom h ezeket nem pc-n vagy note-netbookon, de mi a fenének pazaolni ennyi eröforrást ha az esetek 90%-ban nem akar 20 programot futtatni, csak meg nézni az a mozimusort, vagy a várható idöjársát, az aktuális hireket vagy egy receptet, pizzát rendelni, stb... mert ha napközben felmerülnek ezek az igények akkor vagy folyton üzemeltettsz egy gépet csak arra h ha valamit meg akarsz nézni, vagy kapcsolgatod ki be a core2400-es géped 8millió rammal h megnézz már egy mozimusort, vagy h ki mit hord össze az sg-s forumokon :)
  • usersg #11
    jocco. A levelezést hogy könnyíted meg a tablettel? És mennyi időt spórolsz meg vele?

    "Mert ha leülsz a gép elé egy jó idö mig betölt, aztán biztos virust akar ellenörzni, vagy az x-edik plugin akar épp frissulni, vagy maga windows kezd el nyavajogni h indits már ujra, stb... s már is egy fél órája ülsz a gép elött pedig csak a leveleket akartad megnézni ami max 5 perc."

    Ez nettó marhaság. Van előnye a tabletnek is, de ne ilyen marhaságokat írj akkor hozzá. Egy amai, akár laptop, 20 sec alatt betölt. Utána futtathatsz akár 8 - 10 programot is egyszerre, dolgozhatsz, szórakozhatsz akár egyszerre, kényelmesen gyorsan. Milyen 5 perces víruskeresésről meg plugin -ekről beszélsz? És ha lennének is ilyenek azt hiszed tableten nem kellene frissíteni őket ha speciálisabb alkalmazásokra vágynál? (amiket nem kötelező feltenni)
  • jocco #10
    Tudni kell mindent megfelelö helyen kezelni. A tabletteknek is meg van böven a josultásguk, azon meg nem kell csodálkozni h dárga meg tuklárzott igy volt ez kezdetben a pc-vel a notebookkal a netbookkal is. Majd idövel rendezödik az ára ezeknek is. Amugy tartalom fogyasztásban tényleg megtudja könnyiteni gyorsitnai az ember életét, mert ha azt nézzük "számitógépes" szabadidöben mit csinálnak az emberek töbsége a géppel... neteznek, közösségi hálózatokon lógnak, "gagyi" flash játékokal játsznak, levelznek, stb... na ezt azért megtudja könnyiteni egy tablet, arról nem is beszélve h még idöt is spóról. Mert ha leülsz a gép elé egy jó idö mig betölt, aztán biztos virust akar ellenörzni, vagy az x-edik plugin akar épp frissulni, vagy maga windows kezd el nyavajogni h indits már ujra, stb... s már is egy fél órája ülsz a gép elött pedig csak a leveleket akartad megnézni ami max 5 perc.
    Ugynakkor nem mondom h létszükséglet, s nem is vált ki semmilyen pc-t de arra amire való teljesen használthetó, azt meg mindeki döntse el maga h neki kell e vagy h megengedheti e magának...
  • nextman #9
    Semmi ertelme az utolso negyedevet az elsovel osszehasonlitani. Karacsonykor mindenki kikoltekezik, ajandekot vesz, utana meg sporol.

    Mondjatok olyan szemelyes hasznalatra vasarolhato eszkozt, aminek ilyenkor nem csokken az eladasi mutatoja.

    Viszont hosszu tavon meg szerintem novekedni fog a tableteladas, egyreszt mert tobbfajta termek lesz a kinalatban, masreszt technologiailag jobb termekek fognak kijonni. A maiak meg erosen elmaradnak egy asztali pc vagy akar laptop teljesitmenyetol, ezert ha kijon egy uj termek 2x annyira eros procival, 2x annyi memoriaval, arra meg lesz kereslet szerintem.
  • G_ArchAngel #8
    szvsz mar most tobb tablet van, mint netbook:)
  • ppista #7
    Jól kilúgoztak egy pár év alatt.