Berta Sándor

Egyre kevesebb ember vesz netbookot

A Microsoft saját adataira hivatkozva azt állítja, hogy egyre kevesebb netbookot értékesítenek világszerte. Az Intel ezzel nem ért egyet, szerintük csak stagnál a piac.

"A netbookokkal kapcsolatos bevételek az elmúlt negyedévben 40 százalékkal csökkentek" - jelentette ki Bill Koefoed, a Microsoft befektetői kapcsolatokért felelős ügyvezető igazgatója egy elemezőkkel folytatott telefonos konferencia-beszélgetés során. A vezető emellett hangsúlyozta, hogy a végfelhasználói PC-piac is 8 százalékkal gyengült. Az információ azért fontos, mivel a legtöbb készüléket eleinte különböző Linux-disztribúciókkal szállították a gyártók, majd az amerikai vállalat rájött, hogy az új piac egy nagyszerű lehetőség a számára és előbb Windows XP-, majd Windows 7-licenceket kínált a gyártóknak.


A netbook a notebooknál méretében és teljesítményében is kisebb számítógép

Az elmúlt 3 esztendőben egyre nagyobb népszerűségre tettek szert a netbookok, így a Microsoftnak komoly bevétele származott a szegmensből, annak ellenére, hogy egy Windows XP-licencért alig 10 dollárt kért a szoftveróriás. A Windows XP-t később ezen a területen a Windows 7 Starter Edition váltotta. Jelenleg az újonnan értékesített netbookok 90 százalékán Windows XP vagy Windows 7 fut. Koefoed kiemelte, hogy az előző negyedévben az üzleti ügyfeleknek ajánlott PC-k piacán 9 százalékos növekedést tapasztaltak. A végfelhasználói piacon ugyanakkor erősödött a konkurenciaharc és a teljes PC-piacon a Microsoft az utolsó negyedévhez képest 1-3 százalékos bevételcsökkenést volt kénytelen elkönyvelni.

Stacy Smith, az Intel pénzügyi vezetője azonban a következőket nyilatkozta: "A netbookokhoz kiszállított Atom-processzorok mennyisége az előző év hasonló időszakához képest stagnált. Ennek ellenére ez az üzlet még mindig 400 millió dolláros forgalmat jelent a számunkra." Mindenesetre érthető, hogy az Intel nem szívesen beszél a netbook-piac csökkenéséről, hiszen elsősorban az Atom-processzorok értékesítése miatt szüksége van erre a szegmensre és az innen származó bevételekre. Ugyanakkor az is igaz, hogy a tábla PC-k egyre nagyobb népszerűsége az elmúlt hónapokban háttérbe szorította a netbookokat.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • mousee #33
    Hát, per pill rendelkezem asztali géppel (win7 starter, net nélkül játékra; ubuntu minden másra), laptoppal (ubuntu), páromnak és anyámnak van netbookja (mindkettő ubi), nekem meg androidos okostelóm (2.2).

    Kb fél éve vettem a fent említett két netbookot, amivel mindkét felhasználó nagyon meg van elégedve, mind a ketten linuxoznak rajta (próbáltam a win7 startert eleinte a párom gépén, de sebesség miatt nagyon nem volt megelégedve, de ezt már kifejtettem pár topikban). Atom proci 1 giga rammal tök jó alap win7 + vírusirtónak, csak akkor már a valódi munkára nincs idő, a sebességtől pedig elköszönhetünk teljesen (nem fikázás, tapasztalat).

    Amióta párom gépe megvan, folyton kunyerálom el tőle, nagyon kényelmes kis kütyü, testre szabott rendszerrel nagyon jól el lehet vele lenni, párom (aki bölcsész :D) imádja, egész nap előtte lóg, egyetemre hurcolja, zene egész nap arról megy, office, levelezés, chat, netfüggés, videók. Múltkor kimentem elé az egyetemre, és azt láttam hogy ül a lépcsőn, a kis gépét nyomkodja, és haverjai meg körbeülik :) Kis modern kori kumbájjáná hangulat :)

    A közeljövőben valószínűleg én is adom el a laptopomat, és cserélem egy netbookra, nekem nagyon bejövős kategória. Egyszerűen a 2 magos atom proci és az 1 giga ram (néha napján azért jól jönne egy picit több, így sanszos hogy 2 giga ramos gépet veszek) nekem a mindennapi munkára és szórakozásra bőven elég, és egy netbook-ot sokkal kényelmesebb hurcolászni, mint egy lapost, sőt, még melegedni se melegszik annyira, tovább megy akksiról, stb. Még várok egy picit a brazos cuccokra, aztán veszek egy ilyen kis kütyüt, aztán mehet nyugdíjba a laptop.
  • ADAMEX9 #32
    Nálad a pont. A vevőnek el kell döntenie, hogy tartalmat fogyaszt vagy alkot. Ez alapján választhat a netbook és tablet között.
    Én netbookot vettem, de hugom valószínűleg tabletet venne.
  • G_ArchAngel #31
    Sokszor le lett irva, hogy altalanos tartalomfogyasztasra nincs jobb, mint a tablet. Ez igaz is, mert minap csak neteztem es 2 levelet irtam, de a tokom tele volt a 2kg-os 13"-as laptoppal. Valojaban nem is a suly, hanem a helyezkedesnel le-fel mozgo kijelzo idegesitett. Tablet a maga korlataival sokkal jobb ilyen dolgokra. A baratnom legtobbszor agyban az iPod Touch-on olvas hireket, mert ot is zavarja a laptop. Konyhaba is azt viszi magaval receptet olvasni, nem a kis laptopjat, amely reseibe esetleg kaja is belekerulhet.

    Tartalmat alkotni pedig tenyleg nem jo a tablet. Zenelgetni, kicsit mobilvideokat szerkeszteni igen, bloggereknek kepeket feltolteni vagy rovid posztokat megirni, de hosszabb bejegyzeshez mar elkell a kulso billentyuzet, esetleg tarto, ezek pedig legtobbszor asztalt igenyelnek.
  • Tetsuo #30
    Igen, igazad van, szamitogepet igenybevevo munkakra gondoltam, termeszetesen.
    Rengeteg olyan munkakor van, ahol a mobil v a laptop nem helyettesitheto egy asztali geppel, mint irtam.. de ez evidens es nem akarok annyit irni :P
  • Griphons #29
    Mégis úgy akarják eladni, mint ami a netbbokot hivatott kiszorítani a piacról.
    Amivel egy tablat többet nyújt a netbooknál: rakhatsz bele sim kártyát és telefonálhatsz vele. Itt gyakorlatilag ki is merültek az előnyei, mert innentől kezdve egy netbook tudja mindazt amit egy tablet, csak jobban. Plusz mivel valódi operációs rendszer van mögötte a képességei egy tablethez képest szinte korlátlanok (na jó ez erős túlzás ;P )
  • G_ArchAngel #28
    "netbook százszor hasznosabb kütyü, mint egy tablet."

    Mondjuk ugy, hogy mas.
  • G_ArchAngel #27
    Nem.
    Rossz a megkozelites.
    Ezek munkara is hasznalhatoak, ugyanis teljesen jo eszkozok a tanarok, orvosok, ujsagirok nagy reszenek.

    De a Photoshop-ot ne hozzuk fel, mert ugy nem lehet valamit eladni, hogy "termeszetesen hasznalhato, de csak kis kepeket, layerek nelkul, kis retusra hasznalhato".
    Vagy majd ugy valogassak a netbookok kozott, hogy nekem 23mpixeles kepekhez kell, minimum 30 layerhez? Nonszensz.
  • Griphons #26
    Nem olyan rosszak ezek a kis gépek! Bizonyos munkákat elég jól el lehet rajtuk végezni. Persze a nagyobb melókat én is asztalin rakom össze, de ha útközben, vagy ügyfélnél valamit gyorsan piszkálni kell egy honlapon - akár a grafikát is -, egy netbook nagyon is jól jön.
    Tájékoztatásul elárulom, hogy a Photoshop CS4 gond nélkül muzsikál rajta az 1gb memória, és másfél mHz-s Atom proci mellett. Az 50-60mb-os PSD-k meg sem kottyannak neki. Nyilván érezhető, hogy lassabban dolgozik mint a munkahelyi asztali erőgépen, de nem kényelmetlenül.
    Nyilván kiadványszerkesztésbe, vagy animációrenderelésbe nem fogok belekezdeni egy netbookon, de megvan a maga haszna, és lehet munkára használni nyugodtan. (Más kérdés, hogy ki mit dolgozik)
    Azért azt gondolom mindenki elismeri, hogy egy netbook százszor hasznosabb kütyü, mint egy tablet.
  • Tetsuo #25
    Igazad van ezek a gepek NEM munkara valok, ezert ne is arrol beszeljunk.
    Csak az emberek tobbsege nem engedheti meg maganak ill. én nem is szeretnek annyifele gepet a haztartasomban. Nem akarok egy gepet, ami a mobilom es a laptopom kozott helyezkedik el. Egyszeruen nincs ra igenyem.


  • Walaki #24
    Nem hiszem, hogy nagyon aggodalmaskodnia kellene az Intelnek. Az emberek úgyis megvesznek mindenféle kütyüt, amibe kell jó processzor. Hát tessék jó processzorokat csinálni!