Berta Sándor

Kínai megfigyelő rendszer épül amerikai segítséggel

Helyi vállalatok a Cisco és több más amerikai társaság, többek között a Hewlett-Packard, bevonásával építi ki Csongking város térfigyelő rendszerét, amely félmillió kamerából áll majd.

A The Wall Street Journal cikke szerint a program keretében a Hikvision Digital Technology nevű helyi cég partnerként számít a Ciscóra. Az amerikai konszern szállít majd a "Békés Csongking" projekt számára 500 000 (!) videokamerát. A cél az, hogy a kínai városban - az új térfigyelő rendszernek köszönhetően - jelentős mértékben lecsökkenjen a bűncselekmények száma és az ott lakó 12 millió ember az eddiginél jóval békésebb körülmények között élhessen.

Az Egyesült Államok az 1989-es véres Tiananmen téri események után megtiltotta az amerikai vállalatoknak a bűnüldözést segítő technikai eszközökre kínai exportját. Ez a tilalom azonban nem vonatkozik a videokamerákra, mivel azok más, például közlekedés-ellenőrzési célokra is felhasználhatók. Okkal hangsúlyozta Mark Chandler, a Cisco jogásza a cég hivatalos blogjában, hogy ők szigorúan tartják magukat az exporttilalom előírásaihoz és nem fognak olyan technikai felszerelést Kínába szállítani, amely felhasználható az emberek elnyomására.


A The Wall Street Journal ugyanakkor azzal kapcsolatban nem közölt részleteket, hogy mennyire előrehaladottak a Hikvision és a Cisco közötti tárgyalások. Azonban nem csak a Cisco számíthat megrendelésre, hanem az Intergraph és a Hewlett-Packard is. Előbbi szállíthatja a rendszer működtetéséhez szükséges szoftvereket, míg a HP a szervereket és az adattároló egységeket. Eddig Csongkingben egyébként 300 000 térfigyelő videokamerát szereltek fel, ezek közül hivatalosan 15 000 felvételeihez férhet hozzá a helyi rendőrség és a kínai kormány. A mostani beruházás elsődleges célja a rendszer felújítása és bővítése, mivel a hálózat már elavult.

A több százezer készülék 400 négyzetkilométernyi területet felügyel majd. A program összesen 2,4 milliárd dollárba kerül. 800 millió dollárt biztosít a város, a többi magánforrásokból származik. Hu Yangzhong, a Hikvision elnöke elmondta, hogy a videokamerák egy részét a helyi lakosok fogják felszerelni.

A Ciscót rendszeresen bírálatok érik amiatt, mert segít az elnyomó hatalmaknak, elsősorban Kínának. A Human Rights Law Foundation (HRLF) emberi jogi szervezet májusban jogi eljárást kezdeményezett az amerikai vállalat ellen, mondván az segítséget nyújtott a kínai kormánynak a kiberdisszidensek megtalálásában és üldözésében. Végül néhány beszédes adat: 2008-ban a Xinhua állami hírügynökség arról tudósított, hogy Pekingben 280 000 térfigyelő videokamerát tartanak nyilván. Összehasonlításul: Chicagóban 10 000, míg 2009-ig New Yorkban 8000 kamerát szereltek fel.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • petyminger #3
    nem kell ezen meglepődni, az IBM adta a Holokamu témakörében a cionszámláló akkori csúcstechnikát, nem is titok, idősebb George bush apja, meg pénzelte érdekeltségein keresztül a nácikat, ez sem titok, mert hivatalosan eljárás indult ellene és lehúzhatta a redőnyt, mivel kiszigárgott és az még abban buta országban sem állja meg a helyét.
    Szóval a lényeg, most is ugyanaz folyik, a színfalak mögött összejátszanak a hatalma, hiszen máshogy nem lehetne ennyi embert kordában tartani, maz értelmesebbje előtt meg a teljes igazságot elfedni... magától értetődik... ennek fényében az AMERO meg a Világkormány tényleg nem áll messze a valóságtól... szép új jövő...
  • nextman #2
    Ez ugy hangzik, mintha az USA exportalna ilyen eszkozoket Kinaba, ezzel szemben ugyis mindet ott gyartjak helyileg. Nem lenne jelentosege, ha megtiltanak, akkor a masik gyarbol masik cimkevel vinnek oda ugyanazokat az eszkozoket.
  • Amergin #1
    Azért nem kellene ilyen hangvételű cikkeket kiadni, mert még megsértődnek a kínaiak és nem jegyzik le a beígért 1 MILLIÁRD €-s államkötvényt! Hát jó lesz az nekünk???
    Kínai elvtársak, mentsétek meg kis hazánkat a "segítségnyújtásotokkal"
    A megfigyelés pedig mindig, mindenkor, mindenhol a nép egyszerű gyermekének az érdekeit szolgálja, természetes tahát, hogy az amcsik is támogatják (tenorizmus, "pedofilia", stb...).
    A térfigyelő kamerák felszerelése egy esetben lehet aggályos, ha a cigánybűnözéstől (ami nem létezik) súlyosan érintett területeken akarják kihelyezni a fasiszta szarmagyarok, mert akkor már "rasszizmus".
    Így-így!