Berta Sándor

VisuExplore - pontosabb diagnózisok szoftverekkel

A betegek általában jobban szeretik, ha emberek és nem robotok vizsgálják őket. Ennek ellenére vitathatatlan, hogy a számítógépes programok jobban megbirkóznak a nagy adatmennyiségekkel.

A Bécsi Műszaki Egyetem munkatársai olyan szoftvereken dolgoznak, amik megkönnyíthetik az orvosok jövőbeli életét. Korábban többnyire csak a sci-fi filmekben lehetett látni olyan számítógépeket, amelyek egészségügyi diagnózisokat készítenek. Ugyan a döntéseket még ma is emberek hozzák, azonban egyre gyakrabban bukkannak fel a számítógépes alkalmazások a műtőkben vagy éppen a kórtermekben. A cél az ember és a gép harmonikus együttélése. Az emberi tudást és ösztönöket az automatizált adatelemzés és -feldolgozás kiválóan kiegészítheti.

Az egészségügyben emberi életek múlhatnak azon, hogy a különböző vizsgálati eredményeket sikerül-e gyorsan és precízen feldolgozni és értelmezni. "A meghatározó pontot a vizuális megjelenítés jelenti. Az emberi agyat nem számok gyors elemzésére tervezték, de nagyon jól képesek vagyunk átlátni az optikai dolgokat" - jelentette ki Silvia Miksch professzor, aki kollégájával, Margit Pohl professzorral közösen fejlesztette ki a VisuExplore nevű adatfeldolgozó programot.


A két szakember orvosokkal beszélgetett, megfigyelte a kórházak és klinikák személyzetének a munkáját, valamint számos tesztet is elvégeztek. Arra voltak kíváncsiak, hogy miként lehet a legjobban bemutatni a legfontosabb egészségügyi adatokat, például a vérvételi információkat és a szívritmust. Emellett fontos volt az is, hogy a gyógyszerekkel, a műtéti és kezelési időpontokkal kapcsolatos feljegyzések is jól áttekinthetők legyenek. A legfontosabb az volt, hogy az eseményeket időrendi sorrendben jelenítsék meg.

"Annak a kérdésnek a kutatása, hogy az emberek miként kezelik az adatokat, még gyerekcipőben jár. De ez a terület folyamatosan fejlődik" - közölte Margit Pohl professzor. A VisuExplore nem készít orvosi diagnózisokat, de pontosabbá és átláthatóbbá teszi azokat, s bemutatja az egyes értékek, valamint a betegek állapota közötti összefüggéseket. Így csökkenhet a félrediagnosztizálás esélye.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!