MTI

Érzelmes robotok az idősotthonokban

A robot mint érzelmi társ mind elfogadottabbá válhat. Pótolhatja a háziállatot és egyes esetekben a depressziós vagy nehezen ellenőrizhető betegek gyógyszeres kezelését is kiválthatja.

Eileen Oldaker sehogy sem tudta megnyugtatni édesanyját, aki összefüggéstelenül és kétségbeesetten telefonált neki a pittsburghi idősek otthonából. Ezért aztán felhívta az ápolókat, és könyörgött nekik: vessék be Parót. Paro egy robot, amely a fókabébit utánozza. Sikong és csapkod, ha dédelgetik, pislog, ha kigyullad a fény; erős hangok hallatán kinyitja a szemét, és vakkant, ha megütik vagy fejjel lefelé lógatják. Fehér műanyagbundája alatt két mikroprocesszor szabályozza magatartását a több tucat rejtett szenzor által szolgáltatott információk alapján, amelyek a hangokra, a fényre, a hőmérsékletre és az érintésekre vonatkoznak. Paro felpattan saját neve hallatán, vagy a gyakran előforduló szavak hatására. De az sem hagyja közömbösen, ha megdicsérik. "Ó, itt az én kicsim" - kiáltott fel Eileen Oldaker édesanyja, Millie Lesek, amikor a személyzet egyik tagja először kezébe adta a robot bébifókát.


Paro esete bizonyítja, nem voltak eredménytelenek a tervezők évek óta tartó erőfeszítései, hogy érzést csiholjanak ki a gépekből. Ha lassan is, de várhatóan egymás után és egyre növekvő számban bukkannak majd elő az olyan eszközök, amelyek képesek megnyugtatni, támogatni az embert, és társaságot jelentenek számára. A Paro elnevezés a személyi robot kifejezés rövidítése, a "fókabébi" az egyik már létező az érző robotok sorában. Gyakran különös és még primitív a megjelenésük, mégis, furcsa módon - legalábbis több felhasználóban - rokonszenvet keltenek.

Japánban már vagy ezer Parót adtak el, a vásárlók között idősotthonok, kórházak és egyének egyaránt akadnak. Dániában a kormány egészségügyi tisztviselői igyekeznek számszerű adatokkal bizonyítani hatását a vérnyomásra és más, a stresszel összefüggő indikátorokra. A robotot tavalyelőtt kezdték el forgalmazni, azóta az Egyesült Államokban is megvásárolta néhány idősotthon, további több tucat pedig a japán gyártótól bérel példányokat.


Azok, akik ízlésüknek megfelelő társra vágyakoznak, és van erre a célra 125 ezer dollárjuk (mintegy 25 millió forint), olyan, sokkal drágább beszélő robotot is rendelhetnek, amely a rendelő által választott személyre fog hasonlítani, képes lesz nevetni a saját viccein, és felismeri az ismerős arcokat. Diétázó pácienseknek készül az a konyhapultra helyezett - érintőképernyős hasú, nagy szemű és női hangon megszólaló - robot, amely kiszámítja a táplálék kalóriatartalmát, és az étrend betartására biztat.

A mesterséges intelligencia valamilyen formáját alkalmazva régóta robotok kutatják a világűrt, bombákat dobnak kiválasztott célpontokra, műtéteket hajtanak végre, és még futballoznak is. Számítógépes intelligencia működtet ügyfélszolgálati központokat, és képes embereket is legyőzni a sakkban. Ám olyan gépet építeni, amely képes megfelelni annak az alapvető emberi igénynek, hogy társra van szükségünk, nehezebbnek bizonyult. Még a legjobb mesterséges intelligencia sem képes hosszú társalgást folytatni, vagy mondjuk felismerni azt, hogy a másik mindjárt elsírja magát. Az új szerkezetek azonban kiszolgálhatják azt a számos embernél tapasztalható igényt, hogy szeretnek gondoskodni valamiről vagy valakiről.


Az ilyen robotok feltűnése az idősotthonokban, iskolákban és a lakásban persze kissé a science fiction regényekre emlékeztet, és új elemet jelent abban a vitában, amely arról folyik, hogy mely emberi funkciókat lehet a gépekre bízni, és melyeket nem. Eileen Oldaker, aki hivatali kisegítőként dolgozik, elmondta az amerikai lapnak: nagyon örült, hogy Paro társaságot jelentett édesanyja számára, amikor ő maga nem tudta meglátogatni. Bár Millie Lesek tavaly márciusban meghalt, addigra a robot a szoba állandó tartozékává vált, még azoknak a látogatásoknak az idején is, amelyeket saját lánya tett az otthonban.

Paro pótolhatja a háziállatot, például olyan esetekben, amikor valaki allergiás a kutyára vagy a macskára - vagy egyszerűen azért, mert nem kell etetni, nem kell takarítani utána, és persze nem is harap. Egyes esetekben a depressziós vagy nehezen ellenőrizhető betegek gyógyszeres kezelését is kiválthatja. A módszer bírálói viszont annak jeleként értékelik a robotok alkalmazását az idős betegeknél, hogy roppant alacsony a társadalmi megbecsülésük - különösen a demencia, a szellemi leépülés esetén. Sherry Turkle, a Massachusettsi Műszaki Egyetem (Massachusetts Institute of Technology - MIT) pszichológus professzora szerint azonban Paro csak a kezdet, a technológia fejlődésével a robot érzelmi társ mind elfogadottabbá válhat. Elvégre az emberi kapcsolatokban is előfordul, hogy a családtag csak színleli az együttérzést, vagy belefárad a terhes kapcsolatba.


A robotintelligencia hívei szerint tehát nem az a kérdés, hogy kerülni kell-e a baráti gépeket, hanem inkább az, hogy miként éljünk együtt velük. Timothy Hornyak, a Szeretni a gépet című könyv szerzője úgy véli, hogy az embernek meg kell tanulnia, miként kezelje az új, szintetikus érzéseket, amelyeket egy gyárilag előállított tárgy vált ki. Érvelése szerint "technológiánk megelőzte pszichológiánkat". Persze Aibo, az igazira egyre inkább hasonlító robotkutya nem fogja elfoglalni az ember leghűbb barátjának helyét, és a beszélő Furby, a tavalyi karácsonyi vásár slágere sem fogja pótolni az élő társat. Ám ahogy áruk egyre elérhetőbbé teszi őket, igényt tarthatnak egy "szilikon alapú" helyre az ember szívében.

Marleen Dean, a Millie Leseknek otthont adó Vincentian Home vezetője eredetileg ellenezte Paro megrendelését. Amikor a helyi hatóság kölcsönéből mégis beszereztek hat darabot a hatezer dolláros "érző" robotból, pénzkidobásnak tartotta a vételt, amikor "egy plüssmackó is megteszi". Ma elismeri, hogy tévedett: a plüssmackó hatástalan maradt, de Paro még a legzárkózottabb betegeket is felélénkíti, amikor kezükbe veszik. "Van benne valami - mondja. - Az emberek úgy reagálnak rá, mintha élne."

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • toto66 #12
    Igazad lehet!
  • Garou #11
    Szerintem meg fasza otlet szellemileg leepultek szamara ilyen robotot biztositani. Nyilvan egy emberi apolo lenne a legjobb, aki tenyleg torodik is vele, de ez altalaban nem megoldhato (hacsak nem vagy milliomos meg az USA-ban is). Kutyat meg nem szabad nekik adni, mert ha a nenike bedugul egy belso gondolatkorbe Morzsi (is) ehenhal. Meg intezetekben sem megoldhato az allattartas. De ez igy remek dolog, a beteg jobban erzi magat, es nem sullyed depresszioba egesz napra, tovabba a veszely sem all fenn, hogy elborult pillanataban veletlenul kivegzi a kis hazikedvencet. Aki sajnos annyira leepult, hogy egesz nap csak a 20 eve elhunyt ferjet varja vissza az ukran frontrol, annak egy ilyen oriasi segitseg/oromforras lehet.
  • toto66 #10
    "(mintegy 25 millió forint), olyan, sokkal drágább beszélő robotot is rendelhetnek,........ képes lesz nevetni a saját viccein,"
    Na ez már igen! Dőltem tőle!
  • Kensin #9
    "Pótolhatja a háziállatot" - naneee. Felnő majd az első generáció ilyenek mellett, plusz fészbúk, tévé, xbox, apa anya dolgoznak, és akkor #2-es komment meg is van.

    ""Ó, itt az én kicsim" - kiáltott fel Eileen Oldaker édesanyja" - gondolom jó ideje "kezelték" már ezzel a robottal mire odáig jutott hogy jobban örül neki mint a lányának... Amúgy gondolom az öreglány azért pánikolt be mert nem tudta hova lett a robot.

    Egy sima plüss állatban sokkal több érzelem van mint ezekben
  • Hungarikum #8
    Én mondtam már h. nincs messze a érzéki szexrabszolga robot 2.0 ...
  • Cat #7
    A villanyszámla-többlet sokkal kevesebb, mint amit macska-kutyakaja gyártók meg az egész állatszeretetre és kényeztetésre építő háttéripar bukik.
  • barret #6
    Én is szívesen fényképezkednék egy ilyen tárggyal jó pénzért!
    Ebben az áramszolgáltatók keze van...
    Ennyivel is több lesz a villanyszámla:)
  • Armagedown #5
    te mekkora hülye vagy baszdmeg
  • NEXUS6 #4
    Különben is milyen hülyeség ez: bébifóka robot!?
    Anyám hova jut ez a világ!?

    Mikor azt minden rendes ember tudja, hogy bébifókából sapkát, meg kesztyűt kell csinálni!!!
  • Rotyoka #3
    Hát még mindig jobb, mintha templomba járnának és abba ölnék a pénzt.