Berta Sándor

Terjednek a webes egészségügyi kezelések

A nagy távolságú pszichológiai kezelések ötlete nem új keletű dolog, hanem hosszú évtizedekkel ezelőttre nyúlik vissza, azonban az internet elterjedése ellenére csak mostanában került ismét előtérbe.

Egy depressziós embert akár a távolból is hatékonyan tud kezelni a pszichológus, és bármikor előfordulhat, hogy valaki nem akar, vagy fizikai, esetleg pszichikai állapota miatt nem tud elmenni egy kezelésre. Ilyen esetekben mind a két fél videotelefont használhatna, vagy akár a számítógépe monitora előtt ülhetne. Arról megoszlanak a vélemények, hogy ezek a kezelések mennyire biztonságosak adatvédelmi szempontból, illetve helyettesíthetik-e a valódi terápiákat, vagy sem, mindenesetre a The New York Times cikkében rámutatott: egyre több cég él ezzel a megoldással.

Lynn Bufka, az Amerikai Pszichológiai Szövetség (APA) tagja úgy vélte, hogy a technikai eszközök segítségével azokon az embereken is lehetne segíteni, akik elutasítják a szakemberek felkeresését, vagy akár nem tudnak vagy akarnak személyesen megjelenni egy terápián. Thomas F. Dwyer már 1973 augusztusában ismertetett egy olyan rendszert, amely interaktív televízió (IATV) segítségével alkalmas lehetne a pszichiátriai konzultációk lefolytatásához.

A szakemberek szerint a videotelefonos kezelések különösen a depressziós és a különböző félelmekben szenvedőknél lehetnek hasznosak. Annak ellenére, hogy több tanulmány is bizonyította a virtuális pszichológiai kezelések hasznosságát, a döntéshozók még mindig szkeptikusak és az amerikai egészségügyi rendszer sem támogatja ezeket a terápiákat. A Medicare és a Medicaid, a két legnagyobb amerikai biztosító az ilyen "telegyógyítási" kurzusok költségeinek csak egy részét fedezik. A helyzeten a Cope Today és más vállalatok próbálnak meg változtatni.

A virtuális kezelések egyébként meglehetősen drágák. Bár az első tíz perc ingyen van, de utána minden további 15 perc már 35 dollárba kerül. Tania S. Malik, a Cope Today ügyvezetője elmondta, hogy egy átlagos terápia 43 percet vesz igénybe. Azt a szakember is elismerte, hogy egyelőre pont a magas költségek rettentik el az embereket attól, hogy ilyen célokra is használják a világhálót. "Nem hiszem, hogy sikeresek leszünk, ha az ügyfeleinknek továbbra is maguknak kell kifizetniük a kezelések költségeit és semmilyen támogatást sem kapnak a biztosítótársaságoktól" - közölte Malik.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!