Berta Sándor

Legálisan lehet kereskedni az amerikai receptadatokkal

Ítéletével teljesen új helyzetet teremtett az Egyesült Államok Legfelsőbb Bírósága. A testület ugyanis jogerősen is kimondta, hogy a gyógyszergyártók kiértékelhetik a más vállalatok által kiállított recepteket és akár online is eladhatják, illetve megvásárolhatják a receptadatokat.

Az USA ezzel a döntéssel gyakorlatilag legalizálta a receptadatokkal való kereskedelmet. A tengerentúli betegek adataival már eddig is növekvő mértékű forgalmat folytattak a különbözők cégek és intézmények, azonban ez most még egy szinttel feljebb kerülhet. Természetesen számos szakember kifejezte aggodalmát amiatt, hogy a betegek információinak kiadása megsérti az emberek magánéletének védelmét, hiszen a receptekből pontosan következtetni lehet arra, hogy az illető milyen betegség(ek)ben szenved.

A döntés már korábban megszületett, de civil szakértők megtámadták azt, sikertelenül. A bíróság helybenhagyta a korábbi ítéletet, így minden akadály elhárult a receptadatok eladása és megvásárlása elől. Az új helyzet meglehetősen aggályos, hiszen egyrészt elérhetővé válnak a betegek személyes információi, másrészt a piaci verseny is teljesen új alapokra helyeződhet. Az adatok birtokában ugyanis a gyógyszergyártók alullicitálhatják egymás árait és közvetlenül megkereshetik ajánlataikkal az orvosokat, akiket rávehetnek a készítmények terjesztésére is.

Az Egyesült Államok Legfelsőbb Bíróságának tanácsában hat bíró szavazott a tervezet mellett és három ellene. Az első fokú döntést megtámadók hiába érveltek azzal, hogy az új szabályozás sérti a Prescription Privacy Bill nevű egészségügyi adatvédelmi törvényt, a testület többsége nem osztotta az aggodalmaikat. Ez részben arra vezethető vissza, hogy a jogszabályt a 2006-os elfogadása után gyakorlatilag villámgyorsan "elfelejtették" a döntéshozók.

A gyógyszeripar természetesen örül a jogerős ítéletnek. A gyógyszergyártók képviselői szerint sokkal jobb, hogy teljesen hivatalosan formában válnak elérhetővé a recepteken szereplő adatok. A lényeg ugyanis az, hogy a kezelőorvosok a betegek érdekében könnyebben hozhassák meg a döntéseiket. Most minden információ legálisan hozzáférhető lesz, így ezek ismeretében hatékonyabban segíthetik a különböző kezeléseket is. Az ügy azonban aligha ér véget itt, hiszen várható, hogy alkotmányellenességre hivatkozva többen megtámadják majd az ítéletet.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Reparamorf #1
    Egy fasiszta állam, mint Amerika, azt csinál
    az állampolgáraival amit akar...