MTI

Milliárdokat költenek a pekingi Szilícium-völgyre

Mintegy 3 milliárd jüannal, vagyis körülbelül 88 milliárd forinttal támogatja a központi költségvetés a kínai főváros szolgáltatási ágazatának fejlesztését a következő három évben - erről született szerdán megállapodás a pekingi önkormányzat és négy tárca között.

Jelentések szerint a pekingi alap az északnyugati városrészben található "kínai Szilícium-völgyként" emlegetett információs technológiai bázis, a Csungkuancun bővítését, modernizálását fogja szolgálni. A Kína idén kezdett 12. ötéves tervében lefektetett cél szerint a területet egy globálisan meghatározó, kiterjedt befolyással rendelkező tudományos és technikai innovációs központtá kívánják építeni. Csungkuancunban jelenleg közel 20 ezer vállalat központja található, amelyek együttes árbevétele tavaly 1.550 milliárd jüan volt, 20 százalékkal több, mint egy évvel korábban. A városrész adja főváros bruttó hazai termékének (GDP) 19,2 százalékát.

Kuo Csin-lung Peking főpolgármestere szerdán, amikor fogadta Tarlós István budapesti főpolgármestert, tájékoztatójában elmondta, hogy jelenleg a szolgáltatási szektor 75,1 százalékát adja a főváros GDP-jének, s elképzeléseik szerint ezt az arányt a mostani ötéves tervidőszakban 78 százalékra bővítik. A Pénzügyminisztérium közleményében utal arra, hogy a mostani szerződés Kína azon erőfeszítéseinek kezdetét jelenti, amelyekkel a szolgáltatási ágazatot országosan fejleszteni kívánják. Egyúttal jelzik, hogy a jövőben további jelöltek támogatására készülnek.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!